Home Review Van Medevoort CD350

Review Van Medevoort CD350

2

Daar staat hij dan: in exact hetzelfde jasje als de MA350. De CD350 oogt strak, onverstoorbaar, wellicht underwelming, maar wel kundig. De zeven basistoetsen op het front van de Van Medevoort CD350 verraden niet dat er onder de kap heel wat interessante techniek schuilgaat…


Ziet er netjes uit hè, zo’n CD350… past eigenlijk wel in elk interieur.

De CD350 is geen spiksplinternieuwe speler. Hij is eind 2007 op de markt gekomen, toen Ad van Medevoort de gehele productielijn onder handen heeft genomen; zowel optisch als technisch. De facelift hebben we het al over gehad in de recensie van de MA350. Waarom nu pas de CD350? Tsja: het is er door de drukte nooit echt van gekomen eens goed naar deze speler te luisteren. Maar goed. Onder het mom: beter laat dan nooit gaan we er nu eens goed voor zitten.

Marantz?
Wie de kap van de CD350 af haalt, zal zien dat er als basis een Marantz-speler wordt gebruikt. Welk type durven we niet te zeggen. Er zijn geen typenummers, of zelfs dacs zichtbaar op de print. Als u denk: goedkoop hoor, een bestaand product ombouwen, moet u weten dat zeer veel fabrikanten – ook high-end producenten! – gebruik maken van oem-producten. Tentlabs gebruikt Philips-loopwerken, Spectral gebruikt TEAC-loopwerken en Van Medevoort shopt dus bij de oem-afdeling van Marantz en soms Sony. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als anderen het al prima hebben gedaan?

De print van de CD350. Veel mooie, bekende componenten die we al langer zien bij vM.

Natuurlijk  laat Ad van Medevoort de speler niet ongewijzigd. Op heel wat (kritische) plekken zijn onderdelen vervangen voor mooiere varianten. We zien dat de voeding van Marantz aan de kant is gegooid voor een schoner, mooier exemplaar. Ook is de behuizing van Van Medevoort veel steviger en natuurlijk gedempt. Als we achter het loopwerk kijken, dat overigens erg stil zijn werk doet, zien we dat er een klok is toegevoegd om de jitter zo laag mogelijk te houden. Kortom: eigenlijk is alles aangepakt om de speler zo muzikaal mogelijk te maken. Het zou een verschil moeten zijn van dag en nacht tussen en Marantz-speler en deze CD350…

CD en SACD
De CD350 speelt zowel cd als sacd, al moet hierbij wel gemeld worden dat de speler sacd alleen in stereo speelt. Het is dus geen multi-channel speler. Dat is ook direct duidelijk als we aan de achterkant kijken: twee keer cinch, en twee keer xlr. Uiteraard ook een spdif coaxiale en optische uitgang voor wie een dac wil gebruiken. Helaas geen digitale ingang voor andere apparaten. Dat is iets wat we steeds vaker zien en toch erg handig kan zijn. Zeker gezien de opkomst van streaming audio. De spelers zijn bijzonder handig in gebruik, maar missen nog wel de kwaliteiten die een fatsoenlijk gefabriceerd hifi-apparaat bezit.

Duidelijke handtekening
We hebben Ad van Medevoort al regelmatig gesproken en zijn bekend met zijn spullen. De hifi-fabrikant uit Maarssen houdt van een vol, robuust en eerlijk geluid. En dat is ook direct duidelijk als we de CD350 een plaatje laten spelen. We sluiten daarvoor de speler aan op de Pass Labs X2.5 die een tweetal vM PA333’s aanstuurt. Deze geven signaal aan een set Lentus Audio Duo’s. Bekabeling komt van Art Speak en Van Medevoort.

XLR, cinch, coaxiaal en optisch. Helaas geen digitale ingang. Daar zult u de DA466 of 468 voor moeten aanschaffen.

De basis is goed aanwezig als we wat nummers van Blof, Radiohead en Yello spelen. Strak, diep laag… aangevuld met een prachtig open en mild middengebied en een stressloog hoog. Een behoorlijk fors verschil met bijvoorbeeld een allesetertje van Denon, of een standaard Squeezebox Touch.  Daar is het laag vaak wat dun en rommelig, wat resulteert in een wat onrustige, kille weergave en een korrelig hoogegebied. Het is duidelijk dat de cd zijn ‘flair’ nog niet heeft verloren!

Tevens opvallend is de rust en controle in de weergave. De CD350 speelt heel vanzelfsprekend, onafhankelijk van het genre. Wat een prettige eigenschap is voor wie niet heel kritisch is op genre. Wij spelen bijvoorbeeld van Metal tot House, tot  klassiek. Zolang het maar muzikaal is. De CD350 trekt zich gelukkig niets aan van genres en speelt gewoon heel netjes de bits en bytes op het zilveren schijfje.

Lucht

Mooi, dat logo zo in het chassis…

Met de beeldvorming zit het ook wel goed. Opvallend is dat het stereobeeld net een stukje hoger is dan bij onze b-DAC waar we normaal gesproken mee spelen. Het scheelt niet heel veel, maar het is wel zicht- of hoorbaar. Pascals stem staat net iets hoger in het midden dan bij de b-DAC. Het is niet slechter of beter, maar eerder anders luisteren. Bij zowel de CD350 als bij de Tentlabs-dac komt het beeld mooi los van de Lentus Audio Duo’s. Eén van de meest belangrijke eigenschappen van een fatsoenlijke bron – en dus ook cd-speler – als u het ons vraagt; niets is vervelender dan naar muziek luisteren die blijft plakken aan de luidsprekers.

Conclusie
De Van Medevoort CD350 is een heerlijke speler met een rijke, volle basis, mooi open midden- en hooggebied, ruim voldoende detaillering en een zeer goede focussering. Om maar niet te vergeten: de speler speelt simpelweg zeer muzikaal en soepel. Kenmerken die horen bij échte hifi. Dat gezegd: is het ?2190 euro waard? Ja, zeker wel. Het is namelijk nog maar de vraag of u voor dat geld een mooiere bron kunt aanschaffen. Aan de andere kant: voor ?800 meer koopt u bijvoorbeeld een DA466 die nóg iets mooier speelt en overweg kan met usb-audio… lastig hoor

2 REACTIES

  1. Beste Jaap

    Heb deze set pas is bezit. Er is alleen geen goede match vind ik met mijn huidige luidsprekers de Dali Helicon’s 300MK2.
    Heb jij voor mij een goede tip welke speakers het hier goed op doen. Hou meer van detail dan van bas. Hoor het graag van je.

    Met vriendelijke groet
    Peter Arnoldus

    • Dag Peter,

      Ik vind de combinatie van Lentus Audio en Van Medevoort erg goed. Ad van Medevoort zelf ook. Ook Chario gehoord op de 460-set. Dat klonk ook erg goed. Zowel Lentus Audio als Chario is gewoon erg mooi in balans. De Lentus Audio Duo – zeker de nieuwe – levert zeer stressloos detail en openheid.

      Vriendelijke groet,

      Jaap

×