Review – vier jaar leven met de Focal Sopra No1

Voordelen

 • Super transparant
 • Relatief gemakkelijk te plaatsen
 • Gemakkelijk aanstuurbaar
 • Die tweeter....!

Nadelen

 • Afwerking mag strakker
 • Glas kan krassen...
 • ... en wordt snel vies
 • Je wilt nooit meer iets anders!
 • Prijs: € 8999

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Het is ongeveer vier jaar geleden dat we de Focal Sopra No1 als referentiespeaker hebben aangesteld. In eerste instantie met een setje AVM M30 en een Pass Labs XP10. Later een is dat een Pass Labs XP12 met de Bryston 4B SST3 geworden. Gevoed door een Metrum Acoustics Pavane met Ambre streamer. Waarom blijft die Focal Sopra No1 maar staan? 

  Reviews gaan doorgaans over nieuwe spullen. Het laatste model van fabrikant X. Logisch: u wilt weten wat er te krijgen is. En wij hebben wel een beetje ‘GAS’: gear acquisition syndrome…

  Maar de Focal Sopra No1 is helemaal niet nieuw. Waarom dan een review? Gewoon: omdat we er zin in hebben om een lange termijn review te schrijven. Deze toch wel bijzondere speaker (vinden wij) verdient dat… het is namelijk één van de weinige componenten die we maar niet vervangen. Daar moet wel wat achter zitten.

  Orange is… ?

  Het uiterlijk is op z’n minst gezegd opvallend. De lichte knik bij de tweeter, knaloranje lak en de glazen poot. De Sopra No1 is een blikvanger. De ‘2’ en ‘3’ trouwens ook. Of het mooi is, is natuurlijk een kwestie van smaak. Wij kunnen het wel waarderen. Al is het stoffen font te lelijk voor woorden. Die laten we er dan ook af. Anyway: de meeste speakers – hoe fraai ze ook zijn afgewerkt – zijn een beetje saai. Een kastje met een mooie lak. Soms een mooie poot, maar daar blijft het wel bij (Sonus Faber uitgezonderd natuurlijk… dat zijn ook kunstwerken). Het Franse Focal heeft in ieder geval geprobeerd om er iets van te maken. En we moeten zeggen: na vier jaar zijn we nog niet uitgekeken op deze speaker. Het heeft echt wel wat!

  Nu moeten we wel zeggen dat de term ‘boekenplankspeaker’ echt nergens meer op slaat. De Sopra No1 is groot… en loodzwaar. Dit zet je niet even in de woonkamer. Ook de Sopra No1 heeft ruimte nodig. Niet alleen neemt hij gewoon flink ruimte in: hij moet ook ademen om goed te klinken. Deze speaker kan serieus laag produceren. Onderschat dat niet. Kortom: dicht bij de muur gaat hem echt niet worden.

  Beetje Franse Slag

  De afwerking is… een beetje Frans. Dat gaat opvallen als je er goed naar kijkt. De glazen platen sluiten niet overal gelijk aan bijvoorbeeld. Alsof het niet perfect in het midden ligt. En de naden in de kast zijn gewoon zichtbaar. Dat doen Zwitsers en Duitsers echt anders. Ook dat soort zaken ga je op termijn zien. We storen ons er niet aan, maar voor inmiddels 9000 euro (!) per set mag u verwachten dat de glazen platen gewoon overal netjes aansluiten.

  Even over dat glas: hoewel dat glas heel fraai is, is het een vlekkenvanger. Wij stoffen niet altijd even netjes af (dat was u vast opgevallen op de foto’s) en ja: dat ga je zien op de Sopra’s. Het is muggenziften, maar goed: wie alles strak en schoon wil houden, zal toch aan de slag moeten. Tik er ook niet met een stofzuiger tegenaan: het krast vrij vlot.

   
   

  Winkels met Focal

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  15 reacties

  1. Dag Jaap,
   Hoeveel ruimte hebben ze nodig?
   Ik speel in de breedte van kamer, en kunnen niet verder dan 50cm van de muur af.
   Zou dat een probleem worden? Ik hoor het graag.
   Groeten Teun

  2. Hier wordt al jaren geluisterd naar het kleine broertje van de Sopra: een set Focal 1008 Be. Destijds gekocht vanwege de combinatie van hoge belastbaarheid, lage vervorming en verslavende tweeter. En daardoor een beter zicht op de opname.

  3. Mooi ‘eerbetoon’ aan deze fantastische speakers, Jaap. Ook ik speel hier al vier jaar mee en ik ben er nog steeds erg blij mee. Zelf heb ik voor de walnoten variant gekozen. Weliswaar iets minder uitgesproken dan oranje, maar een erg mooie match met mijn interieur.

   Ja, ze laten het stof goed zien doordat er zo veel met glas gewerkt wordt. Maar tegelijk geeft dat glas het die prachtige, elegante en unieke uitstraling. Ben zelf nog steeds weinig andere monitor speakers op stand tegengekomen die er zo mooi uitzien. Na vier jaar verveelt het uiterlijk me nog steeds niet! Dat je ze iets vaker moet afstoffen neem ik op de koop toe. Een mooie auto met diepzwarte lak zie je ook alles op en zul je ook wat beter moeten bijhouden om er top uit te laten zien 😉

   1. Walnoot is prachtig! Maar Oranje knalt wat meer op de foto’s :-). En je hebt helemaal gelijkt wat betreft poetsen. Punt is dat we er hier natuurlijk wat intensiever mee werken / sjouwen. En dan blijf je bezig soms ;-).

    1. Ja dat is zeker zo, Jaap. Ik sjouw er hier niet mee, maar sta ook versteld hoe vaak je ze af moet stoffen. Eigenlijk elke twee dagen wel (niet dat het daar van komt… ;))

     Oranje knalt zeker op de foto’s, stoere gewaagde keuze!

  4. Ik heb nu al tijdje de Sopra1 met de Hegel H590, een bijzonder mooie combinatie en super tevreden.
   Het laag is inderdaad bijzonder goed, maar soms denk ik dat een sub toch een meerwaarde zou kunnen zijn.

  Geef een reactie