Home Review – vijf RCA interlinks – Blindtest – kabelgekte!

Review – vijf RCA interlinks – Blindtest – kabelgekte!

15

Prijs: € 300

Inleiding

Op zondag 30 januari hebben we live voor u vijf interlinks getest; eigenlijk zes, want we hebben ter referentie ook de ‘dropveter’ meegepikt. Een prachtige rood/witte kabel die u standaard in de doos vindt. U kunt de gehele livestream hier terug zien. Hieronder zetten we uiteen wat onze bevindingen zijn. Pas op ‘non believers’; de verschillen zijn vrij duidelijk! Ook voor de ‘blinde’ Yung. 

Een dag voor de livestream loopt uw auteur even een rondje door het park (het was mooi zonnig… dus even een frisse neus halen). Dat zijn vrijwel altijd de momenten dat de ideeën komen. “Waarom doen we deze test niet blind…”, schiet ineens binnen. “Er zijn zoveel kijkers die pas overtuigd zijn als een test blind is gedaan…We gaan het gewoon doen!” En zo geschiedde het! 

Vijf kandidaten en een blinddoek

We hebben voor deze livestream vrijwel alle interessante merken aangeschreven en zonder problemen vijf slots kunnen vullen. We zijn gestopt bij vijf omdat de test anders te groot en te lang wordt. De kandidaten zijn:

  • Supra Cable EFF-IX
  • Van den Hul The Valley
  • Art Speak WE (Western Electric)
  • Ricable Dedalus Signal
  • Chord Company Shawline

De prijzen liggen rond de 250 – 350 euro voor een meter. Met uitzondering van Supra die 140 euro kost. Echter wilden ze héél graag meedoen met deze kabel, omdat ze inschatten dat deze prima mee kan voor dit geld. En ja… daar zit een kern van waarheid in zo blijkt later.

Om de test wat extra peper meet te geven starten we met een baseline die gelegd wordt door een standaardkabel: de rood / witte tulp. Of de ‘dropveter’ zoals we die noemen. Zo weten we waar we vandaan komen.

Yung doet ook bij elke wissel een blinddoek voor zodat hij niet weet welke kabel speelt. Kortom: Yung gaat er blind in. Achteraf vergelijken we onze notities om te bekijken of dat een beetje overeen komt.

Testsysteem

Let the games begin!

Type test
Multitest
Geteste prijsklasse
1
Eigenschappen

Winkels met Ricable

Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL

Winkels met Supra

Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Van den Hul

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

15 REACTIES

  1. Beste Jaap,

    Bij het beoordelen van apparatuur, kabels etc. mist altijd de absolute referentie.

    Bij het beoordelen van interlinks denk dat er wel een mogelijkheid is om de referentie te benaderen, je schreef zelf al dat de beste kabel geen kabel is, m.a.w. voegt niets toe, laat niets weg, hierbij heb ik het volgende idee.

    Gebruik voor de test van interlinks alleen een Dac en Eindversterker, zodat slechts één (R/L) interlink in de signaalweg zit.

    Zet de dac en eindversterker rug aan rug tegen elkaar, en probeer een interlink te maken zo kort mogelijk < 10cm als er een kruising ontstaat L/R dit vermijden en de Luidspreker aansluiting even L/R wisselen.

    Gebruik hiervoor eventueel een onberispelijke interlink en kort deze in tot de minimale lengte.

    Volgens mij heb je dan bij benadering een referentie waarmee de te testen interlinks zijn te vergelijken.

    Eventueel is dit nu nog te doen en toe te voegen aan eerdere recensies

  2. ‘@Peter890 Het valt mij op dat er hier vaak blind getest wordt en er veel minder wordt gekeken wat het kost.
    Ik kan mij geen audiofiel noemen als het te maken heeft met wat het kost.
    We weten hier allemaal dat er verschilen zijn, tussen het zelfde product of apparatuur, indien het op ‘n andere manier werkt, meer processors betekent niet dat bijvoorbeeld een DAC beter klinkt, wel als deze ontworpen is door dezelfde ingenieur. Maar wanneer het materiaal wordt gewijzigd, ijzer/aluminium/koper/zilver en zo zijn er veel op te noemen, maakt het heel veel verschil als de juiste keuze gemaakt wordt.
    Alpha-Audio luistert en vergelijkt én waar mogelijk in dezelfde prijsklasse.
    Mijn installatie kost ‘n schijntje, maar elk instrument of stem, klinkt als het goed is opgenomen kleurloos/neutraal.
    En komt helemaal overeen met wat in de reviews op Alpha-Audio staat.
    En inspelen is absoluut geen fabeltje, dacht eerst dat mijn eindversterker (van voor de eerste wereldoorlog) Quad 606 wegens vervorming de weergavekwaliteit slecht was, en dat kon toch niet
    Omdat de cijfers beweren dat vervorming 0,0..% is, kortom onmogelijk gehoormatig waar te nemen.
    Maar kwam tot de ontdekking dat niet alleen de luidsprekers (KEF R3) na 100 uur spelen, laten horen hoe goed de weergave is.
    Ook de RME ADI-2 DAC FS met de lineaire voeding sBooster gaf de weergave kwaliteit pas na veel uren spelen weer.
    De duurdere producten zijn hier niet bij voorbaat beter, en uiteindelijk is de koper (wij) degene die bepaald wat het mag kosten of beter klinkt.
    Maar de fabrikant is niet achterlijk, ze vragen niet voor niets een bedrag wat 100x duurder is, want als de klant het niet hoort, worden ze gewoon niet verkocht en wordt de fabrikant tevens uitgelachen.

  3. Wat mij opvalt is het aanbod van rca kabels van van den Hul op marktplaats. Vaak voor aantrekkelijke prijzen. Malafide?
    Weer een leuke test. Altijd ben ik nieuwsgierig hoe een prijs van een (kabel) product tot stand komt. Kan dat een keer uitgelegd worden? Onlangs zag ik een mooi overzicht hoe onze literprijs voor benzine tot stand komt. Kan dat ook eens uitgelegd worden over hoe een prijs van 350 Euro voor een kabel tot stand komt?

  4. Als je de ‘beeldvorming’ en de ‘overall’ beschrijvingen in de tabel van de vd Hul en Ricable interlinks naast elkaar zet, dan is dit hetzelfde met de luidsprekerkabels (in dezelfde prijsklasse). Ik ben van een vd Hul (Royal Jade) naar Ricable (Dedalus mk1) gegaan en ik kan het niet beter verwoorden.

    Dat heeft uiteindelijk nog een ander effect, iets wat ik in de Artspeak vele malen uitvergroot hoorde in het orkest: je krijgt meer nuances in de kleur en karakter van instrumenten terug. De Artspeak is een bijzondere ervaring op dit aspect. Ik heb de Artspeak nog even teruggeluisterd in de stream en na de eerste keer overrompeld geweest te zijn hoor je in een tweede keer luisteren dingen dit soort zaken beter. En dan de bijna bizarre hoeveelheid akoestische informatie van de hal die je terug krijgt met de Artspeak!

    Als ik een gokje mag wagen, dan vermoed ik dat de Arspeak kabel veel meer laat horen van wat de DAC eigenlijk staat te doen, want ik zou anders niet weten waar die detailrijkheid vandaan komt. Dat kan een kabel niet verzinnen, alleen verhullen.

    Als je in deze setup de Artspeak kabel gebruikt met iets minder felle luidsprekers zou dat wel eens een ‘witte raaf’ systeemsamenstelling kunnen zijn. Misschien dan de Ricable Invictus luidspreker kabels naast de Driade Flow nog proberen om te zien hoe de balans dan het beste uitpakt.

    Stiekem is de Artspeak een heel mooie aanbieding.