vrijdag, maart 29, 2024
Home Review Weiss MAN301

Review Weiss MAN301

6

Voordelen

  • Klinkt ronduit waanzinnig goed
  • App is na gewenning prettig
  • Meerdere in- en uitgangen

Nadelen

  • Setup is onnodig complex
  • Geen diensten en onhandige radio
  • Voorversterker bedient slecht
Bouwkwaliteit
Geluid
Diensten
Gebruiksgemak
Prijs
Weiss MAN301

Weiss is niet direct het meest bekende merk in de hifi-wereld. Echter: kenners weten de Zwitserse high-end fabrikant wel te vinden. Zijn d/a-converters behoren tot de absolute top. Zonder twijfel op niveau van dCS bijvoorbeeld. Hoe staat het met zijn streamer? Wij testen de Weiss MAN301 met geïntegreerde dac. 

Als je naar het apparaat kijkt, zou je er nog geen 1000 euro voor betalen. De mening van redacteur in kwestie: het apparaat verdient geen schoonheidsprijs. Een zeer simpel front met een sleuf voor een cd’tje en een power-knop. Geen geborsteld aluminium of mooi display. Laat staan touch-bediening. Feit is wel: het is gebouwd als een tank. En schijn bedriegt. Zeker in dit geval! Beauty is on the inside!

Embedded

Weiss MAN301
De MAN301 is een zeer strak en deskundig gebouwde htpc met een prachtige DAC en zwaar gemodificeerde Ubuntu-distri.

In feite is de Weiss een computer met een hele mooie dac erachter. Als we in de router kijken, zien we dat het embedded platform netjes te zien is onder de naam WEISS MAN301. Het platform zelf komt bij Mitac International vandaan. Een gigantische fabrikant van zowel server als automotive spullen en oem-leverancier van vele andere merken. In dit geval Intel, want het is een Intel Atom D2700 systeempje. Lekker zuinig dus! (We meten 26 watt tijdens de test)

Weiss heeft 4GB ram toegevoegd en een 32GB Kingston V100 SSD. Het systeem werkt zonder geluid dankzij de passieve koeling van de processor en chipset. We zien wel een NoiseBlocker fan (80mm), maar die fans zijn zo ongelooflijk stil dat u bijna met een stethoscoop moet gaan luisteren.

Het front loading loopwerk doet zijn werk ook aardig stil. Alleen bij het inlezen horen we even het loopwerk. Bij het afpelen van een cd is het gewoon stil. Ook bij het rippen is het geluid nagenoeg afwezig. Rippen (FLAC) kan overigens naar een NAS en werkt feilloos.

We zien verder een ongelooflijk mooie voeding voor het moederbord en apart nog het dac-gedeelte, wat gebaseerd is op een ESS Sabre 9018 die we wel vaker zien en bijzonder van gecharmeerd zijn. Het kan een ongelooflijk mooie dac zijn.

Firewire

Natuurlijk gebruikt Weiss een FireWire-koppeling. Echter: het moederbord heeft standaard geen firewire-poorten en ook geen onboard header voor FireWire. Vandaar dat Daniel Weiss een pci-express controller heeft aangebracht (LSI L-FW643E2) die weer via een DICE controller gekoppeld is aan de geïntegrerde DAC202 (iets uitgekleed in vergelijking met de losse versie, maar vergelijkbaar op gebied van geluidprestaties).

Achterop

Weiss MAN301
Genoeg aansluitingen op deze streamer. De voortrap is onhandig in gebruik. Jammer.

We zien achterop de Weiss een hele rits aan aansluitingen. Allereerst een serie inputs: aes, toslink, coax spdif, usb (storage of naar een usb-dac), twee keer firewire en natuurlijk bekabeld ethernet en wifi (niet gebruikt in de test; we testen altijd met kabel). Opvallend, maar niet geheel gek bij Weiss: een wordclock sync-mogelijkheid.

Als uitgangen zien we nog coaxiaal spdif, aes digitaal en natuurlijk gebalanceerd en single ended analoog. Voldoende mogelijkheden bij deze streamer van het Zwitserse Weiss dus!

Setup

De setup verloopt een beetje vreemd bij de Weiss. Weiss verwijst ook naar de handleiding om het op te zetten. Iets wat wij eigenlijk wat vreemd vinden, aangezien het helemaal niet moeilijk hoeft als er een wizzard aan gekoppeld wordt. Maar goed.

Weiss MAN301 APP

Allereerst installeert u de iPad app (er is helaas geen app voor smartphones of Android of Windows). Die hebt u nodig om verbinding te maken met de Weiss MAN301. Dan koppelt  u de speler aan het netwerk met een kabel (in eerste instantie wel nodig en zeer aan te raden om stabiel te blijven streamen) Er zijn overigens diverse setups mogelijk met het netwerk. Deze staan allemaal prima uitgelegd in de handleiding. We raden aan hier even goed naar te kijken, aangezien het nuttige en leerzame kost is!

Nu zet u de streamer aan. De app ziet direct de MAN301.

Tik nu op het logo van de MAN301. Linksonderin ziet u een ‘+’-teken. Als u hierop drukt kunt u een user aanmaken. U moet hiervoor ook het administrator-wachtwoord ingeven. Dat staat onder stap 9 in de zeer uitgebreide handleiding.

Als u nu voor de nieuwe gebruiker kiest, kunt u door in het linkervenster van de interface naar ‘Storage’ (bij een gewone iPad mini moet u één item naar beneden scrollen… we hebben ons rot gezocht!) te gaan een NAS of andersoortige map toevoegen die de MAN moet indexeren. Dat gaat overigens vrij vlot. Het toevoegen gaat ook vrij intuïtief. Niet anders dan bij andere streamers, behalve dan dat de Weiss MAN301 geen UPnP gebruikt, maar dat is niet erg.

Het gekke is dat bij onze Weiss we eerst moesten herstarten na het toevoegen van de bibliotheek. We krijgen in eerste instantie niets afgespeeld terwijl de streamer ze wel netjes in de afspeelwachtrij zet. Na de herstart van de streamer werkt alles keurig.

Voortrap

Weiss MAN301
Hier zit een geheim: een prachtige voeding.

De MAN301 biedt ook de mogelijkheid om als voorversterker dienst te doen. Ook dat werkt via de App en eerlijk gezegd werkt het voor geen meter. We hebben het een paar keer geprobeerd, maar het schakelen tussen het streamergedeelte van de App en de voorversterkerfunctie gaat traag, onhandig en onintuïtief. Kortom: lekker laten voor wat het is! Wij hebben lekker via onze eigen Pass Labs X2.5 gespeeld en dat ging voortreffelijk met het volume op 100 procent.

De App

Weiss heeft sommige dingen net anders aangepakt dan anderen. Er zijn twee zaken wezenlijk anders. Allereerst kan de Weiss ook als accesspoint zijn werk doen waardoor u de iPad direct kan koppelen aan de streamer. Leuk, maar niet echt nodig naar ons idee. Menig router is krachtig genoeg om een huis af te dekken. Daarbij: u hebt een stralingsbron in de woon- / luisterkamer. We zouden het liever uitzetten.

Weiss MAN301 APP

Dan de app zelf. Er is een paar manieren mogelijk om het afspelen te starten. Allereerst door naar een album te gaan (niet naar de nummers doortikken) en op de cover te tikken. U start dan een heel album. U kunt ook ín het album gaan en op het ‘+’ teken te tikken. Zo kunt u tracks invoegen.

Waar u een nummer invoegt, is afhankelijk van hoe u dit hebt aangegeven. Naast het item ‘Target’ in het midden van het scherm (tussen het ‘witte’ en ‘zwarte’ deel van de interface) ziet u een icoontje met horizontale streepjes. Dit geeft met een wit streepje aan waar de track komt ten opzichte van de playlist. Het werkt prima als u het eenmaal door hebt.

Leuk is dat u bepaalde playlists dynamisch kan aanmaken en opslaan. Zo hebben we een playlist ‘Test’ aangemaakt met allemaal nummers om mee te testen. Dat scheelt weer talloze zoektochten. (Zoeken gaat prima en rap overigens).

Verder vinden we de interface gewoon helder en overzichtelijk. Niet anders dan andere apps van concurrenten.

Spelen

Het is tijd om te gaan spelen met deze Weiss. Is het z’n ?8300 (zonder dac) of kleine ?13000 (met dac) waard? We pakken de iPad en stellen een uitgebreide playlist samen met rock, pop, vocal en house samen. En toen mede-redacteur Yung over de vloer was: een vleugje fusion jazz.

We koppelen de Weiss MAN301 aan onze Pass Labs X2.5 voorversterker die weer een setje Van Medevoort PA333‘s aanstuurt. Deze geven de Lentus Audio Duo‘s de nodige prik om geluid te produceren. Kabels zijn van Art Speak.

Weiss MAN301 APP

Wat al na een paar nummers opvalt is drie zaken: de heerlijke snelheid waarmee de streamer werkt én: rust en controle.

De Weiss presenteert zichzelf al heel rap al autoriteit op streamergebied. Niet alleen werkt de app na wat gewenning fantastisch (toch moet er écht een setup-wizzard komen!), wat nog veel belangrijker is: de klank is waanzinnig. We kunnen het niet anders uitdrukken dan: compleet, open, snel, luchtig en uitermate strak en gecontroleerd.

Wat knap is bij deze streamer is dat het geheel nooit en te nummer klinisch speelt. Het is altijd even muzikaal, los en innemend. Zelfs bij opnames die minder van kwaliteit zijn. Denk aan sommige werken van Muse of de wat doodgemixte stukken van Michael Jackson.

Als we overstappen naar wat High-res materiaal en DSD, dan vallen we echt van onze stoel. Wat een ongekend lage ruisvloer. Wat een zwart! Stil lijkt nog stiller dan bij cd. Wat in feite bijna niet kan, want 0 is 0 toch? Toch lijkt de ruisvloer nog lager te liggen. En mede daardoor zijn instrumenten nog beter aan te wijzen en komen ze nog wat realistischer los van elkaar. Het is echt een prachtige ervaring.

Diensten en radio?

Natuurlijk speelt de Weiss ook internetradio. Dit werkt echter nog zeer onhandig met links. U moet dus de stream handmatig invoeren. Niet helemaal van deze tijd.

Hetzelfde geldt voor diensten: die zijn er niet. Dat heeft natuurlijk met licenties te maken en api’s die Weiss moet invoeren in de app en speler. Kwestie van marktaandeel, omzet en daarbij gepaarde kosten / baten. En wellicht ook filosofie: er zijn nog geen grootschalige lossless streams te krijgen. Al is Qobuz wel de eerste stap en komt Wimp ook met een dienst.

6 REACTIES

  1. Het is dus de bekende Weiss DAC met extra functionaliteit in de vorm van een audio-streamer.
    En blijkbaar zoals wel vaker met dit soort type (prijzige) fabrikanten is het technische deel allemaal perfect gemaakt en verzorgd omdat daar hun hele know-how in zit maar de (software) besturing is echt super-basic. Overigens zal dit nog wel beter worden met vele upgrades want zo gaat dat tegenwoordig toch?.
    Omdat dit vrijwel een computer is kan dit apparaat naast de iPad App dan ook niet d.m.v. browser/desktop-software ingesteld worden en meer?
    Dus ook muziek afspelen vanaf extrene HDD,eventueel via die Firewire?

    (overigens is het merk Lindemann óók in de ‘streamers’ gestapt en heeft voor de prijs van zo’n 4000 hele mooie apparaten gemaakt, wellicht ook nog eens een testje waard lijkt me)

    • Hey Wilco,

      Nee, geen browser-interface helaas. Dat zie nog niet altijd, maar zou eigenlijk wel een must moeten zijn. BlueSound gaat het ook toevoegen. Externe HDD kan wel. Die komt gewoon onder ‘storage’ te staan in de App.

      Lindemann ken ik wel ja. Ik ga eens kijken of ik met de importeur in contact kan komen.

    • Beste FK,

      Ik snap je gevoel. En daarbij ook je reactie. Ik kan je echter als technisch redacteur van een paar IT-bladen garanderen dat er goed is nagedacht over het platform.
      Allereerst is het belangrijk te beseffen dat ten tijde van de ontwikkeling van deze streamer de huidige hardware nog niet voor handen was. Hardware-ontwikkelingen gaan zo ongelooflijk snel dat dat ook onmogelijk is. Wat twee tot drie jaar geleden luxe was, is vandaag de dag mainstream en volgend jaar budget. Houd dat in uw achterhoofd!
      Allereerst de SSD. Ja, het is een instapper. Maar wel van een zeer degelijk merk: Kingston. Dat is één van, zo niet de grootste, geheugenfabrikanten ter wereld. Ze maken uitsluitend degelijk spul. Op deze SSD staat alleen het besturingssysteem. Het is dus helemaal niet nodig om een luxe, dure, grote en snelle SSD te pakken. Daarbij heeft het Intel-moederbord geen sata-3. Kortom: een ander model is vrij zinloos.
      Dan de het Atom-bord. Intel is alles behalve een budgetmerk. Sterk nog: ze zijn vrij prijzig.
      Kiezen voor een Intel bord met een Intel-chip (in dit geval een vastgesoldeerde Atom D2700) is veilig. Je weet bijna wel zeker dat het werkt en blijft werken. Kortom: voor de stabiliteit is het een uitermate slimme keuze.
      Daarbij is dit een embedded, passief gekoeld model wat weer zorgt voor stilte.
      Wellicht ook interessant: een embedded Intel Atom mag 100 graden worden. Dat heeft deze streamer niet gehaald, maar het kan wel een voordeel zijn in warmere landen of erg warme zomerdagen.
      En over processorkracht: er is gewoonweg niet meer nodig. Deze pc is audio-only. En het draait op Linux wat veel lichter werkt dan Windows. Ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat er meer processorkracht nodig is voor een betere ervaring.
      Het Corsair (ook geen budget) geheugen is de maximale grootte én snelheid voor een Atom D2700. Er kan dus niet meer geheugen in. Ook niet sneller.
      Tenslotte de kabels. Daniel Weiss gelooft niet echt in high-end kabels. Dat is me eerder duidelijk geworden. In deze streamer hoeft het ook niet. Wat ik al zei: de SSD bevat het besturingssysteem. Een dure kabel heeft daar geen zin. De DVD / CD-drive (ik heb niet gemakkelijk kunnen zien welke het is, maar het zou me niet verbazen als het een Plextor of een Pioneer is) heeft ook geen dure kabel nodig, aangezien deze maar op 1x speed draait en ook in lage snelheid ript met foutcorrectie.
      De USB-kabel is een ander verhaal. Freaks zouden daar een dure kabel kunnen plaatsen, al geloof ik niet dat het helpt. Deze is kort én goed afgeschermd. Ik geloof niet dat daar nog winst is te boeken.

      Waar het om draait bij deze dac is de FireWire data-overdracht tussen het pc-gedeelte en de dac. Hier heeft Daniël Weiss ook geen kabel gebruikt, maar een goede afgeschermde verbinding. Deze gaat naar de controller-chip van de dac en vervolgens door de dac zelf. Hier is alles behalve bespaard.

      Ook is de voeding zeer grondig aangepakt. Dat zie je aan alles. Mooie elco’s, een afgeschermde trafo en nog veel meer. De DAC en PC zijn natuurlijk apart gevoed om overspraak te voorkomen.

      Ik hoop dat dit wat inzicht geeft.