Review Wharfedale Diamond 12.2 – Bright like a diamond?

Voordelen

 • Oogt leuk
 • Scherp geprijsd

Nadelen

 • Hoge vervorming in stemgebied
 • Klinkt onrustig
 • Prijs: € 449

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Wharfedale Diamond 12.2

  De Sound

  Zoals gezegd in het intro speelt deze Wharfedale Diamond 12.2 enigszins mee in het veld van de DALI Opticon 2 (599), Bowers 607 (599) en bijvoorbeeld Monitor Audio Bronze 100 (549 Euro). De Opticon 2 en 607 kennen we vrij aardig en we vinden dat goede speakers in dit veld. Nu zijn de Wharfedale Diamond 12.2 iets goedkoper, maar we gaan er even vanuit dat iemand die in deze klasse zoekt, die 150 euro wel wil bijsparen voor een significant beter product.

  Want eerlijk: dat zijn de genoemde concurrenten wel. We vinden de Whafedale namelijk niet echt lekker klinken. Het is niet zozeer dat we een speaker horen die heel gek klinkt, maar we missen gewoon verfijning en rust. Het midden en hoog is wat scherp en ruw en het laag voelt wat rommelig en wollig. Het wringt gewoon allemaal een beetje.

  Dat is met name bij vocaal werk. S- en f-klanken komen ontzettend prominent naar voren. Zowel op de Denon als de Yamaha. Al is de Yamaha wel iets minder fel, maar goed: die vesterker zit ook in een andere klasse dan de Denon. En weet dat beide versterkers in een klasse boven de Wharfedale staan. Daar kan het dus niet aan liggen.

  Positie

  Nu kunnen we een heel lang verhaal over deze speakers gaan tikken. We begrijpen dat een setje bookshelfs van 449 euro per paar (exclusief statieven) niet de sterren van de hemel gaat spelen. Logisch: alle waar naar z’n geld. Echter als we onze blik verbreden en de concurrentie bekijken, zien we dat er fabrikanten zijn – en ook Wharfedale zelf, denk aan de EVO 4.1 – die voor íets meer geld een optie hebben die écht beter speelt.

  En dat is wel jammer, aangezien we het gevoel hebben dat deze speaker met minimale ingrepen véél beter kan spelen. Daarover meer in de volgende paragraaf met de metingen.

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  50 Hz - 20.000 Hz
  Crossover
  2-weg
  Rendement
  88 dB
  Impedantie
  8 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 20 cm
  • Diepte: 29 cm
  • Hoogte: 34 cm
  Gewicht speaker
  8 Kg
   
   
   

  Winkels met Wharfedale

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  17 reacties

  1. Even een quote uit de review van deze speaker op hifitrends:

   The soundstage and imaging are class-leading, plus the bass is fast, deep, and precise. I personally could use just a touch more warmth and richness in the upper bass and low mids, but I haven’t heard another speaker at this price range with such precise separation and placement.

   If you like a neutral, refined, speaker that can still get down with the best of them, you need to give the Diamond 12.2 a listen…

   Sterker nog, ik kom verder alleen maar lovende (Engelse) reviews tegen…Apart verhaal…

   1. Sja… What van I say? Ik heb beide speakers gemeten en op diverse versterkers gehangen. Lijkt me sterk dat beide een fout hebben. Ik vind ze gewoon niet goed genoeg. Sorry.

    1. Hoi Jaap, lijkt me idd ook sterk. Zo zie je maar hoe subjectief (luister) tests zijn. Mooi dat jullie het in dit geval ook met objectieve metingen kunnen onderbouwen. Uiteindelijk gaat er niets boven zelf luisteren, bij voorkeur in thuissituatie. Maar ja, bij dergelijke budget speakers zal dat lastig worden….Weer bedankt voor deze review trouwens!

   2. Over onderdelen: zou het kunnen zijn dat door leveringsproblemen een serie met mindere kwaliteit componenten is gebouwd?
    Dat zou de lovende Engelse review misschien verklaren. (Al zou dat natuurlijk ook een gesponsorde test kunnen zijn – ik heb die niet gelezen.)

   1. What-hifi is voor mijn gevoel niet echt objectief.
    Crinacle heeft op YouTube hier inhoudelijk eens iets over gezegd.

    Zo zie je bij what-hifi ook weinig ’boutique’ merken terugkomen.
    Persoonlijk vind ik what-hifi leuk ter oriëntatie misschien handig, maar ik zou op basis van hun reviews nooit tot een aanschaf overgaan.
    Maar eigenlijk zou ik eerder kijken naar alpha-audio, 6moons en dat soort sites ter oriëntatie.

    Zelf ben ik uiteindelijk overgegaan tot aanschaf van een YBA versterker en Vandersteen 1ci+ speakers. Merken waar je bijna geen reviews van tegenkom, en zeker niet op what-hifi. Maar verrekt mooi spul!

  Geef een reactie