Review Wharfedale Diamond 12.2 – Bright like a diamond?

Voordelen

 • Oogt leuk
 • Scherp geprijsd

Nadelen

 • Hoge vervorming in stemgebied
 • Klinkt onrustig
 • Prijs: € 449

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Wharfedale Diamond 12.2

  Conclusie

  We hadden dit heel erg graag een leuke speaker gevonden. Dat past namelijk wel bij het beeld van Wharfedale. Echter kunnen we niet anders concluderen dan dat deze Wharfedale niet lekker speelt. We horen scherpte in een belangrijk gebied: het stemgebied. Dat zorgt voor onrust. Ook op heel schone versterkers, ruim boven de klasse van deze Wharfedale. De concurrentie is moordend in dit veld. En dat maakt het dat een product gewoon moet kloppen. En hoewel de speaker netjes oogt, speelt hij niet op niveau van de concurrent. Deze Diamond is té bright.

  Metingen en conclusie

  Inhoud

  We kunnen vrij kort zijn: de Wharfedale Diamond 12.2 meet niet goed. De respons is nog best netjes, maar waar het grondig mis gaat is vervorming. We zien een gigantische piek rond 190 Hz (1.8%) en dan weer eentje rond 560 Hz (3.2%). Die zijn gemeen, want die bij 560 Hz zit op 3,2% en ook nog vol in het stemgebied. Dan nog een bult tussen 2000 en 3000 Hz. Die zit net boven 1%.

  Double check…

  We hebben meerdere keren gemeten én nog een keer een andere bookshelf gepakt (onze Sonus Faber Lumina’s) om te kijken of er niet iets anders aan de hand is. Maar helaas voor Wharfedale kloppen deze metingen. Het is – zacht uitgedrukt – niet om over naar huis te schrijven.

  We gokken dat het te maken heeft met de onderdelen in het filter, want die meet ook vreemd. De pieken in de impedantie zijn nieteens gek: die hebben bijna alle basreflex-speakers wel. Echter vinden we de Q van de inductie nogal gek. Die piekt precies rond die plekken als je de harmonischen terugrekent. (deel de waarden van de inductie Q maar door 2). Wellicht onhandige layout van het filter? Componentkwaliteit? Wie zal het zeggen…

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  50 Hz - 20.000 Hz
  Crossover
  2-weg
  Rendement
  88 dB
  Impedantie
  8 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 20 cm
  • Diepte: 29 cm
  • Hoogte: 34 cm
  Gewicht speaker
  8 Kg
   
   
   

  Winkels met Wharfedale

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  17 reacties

  1. Even een quote uit de review van deze speaker op hifitrends:

   The soundstage and imaging are class-leading, plus the bass is fast, deep, and precise. I personally could use just a touch more warmth and richness in the upper bass and low mids, but I haven’t heard another speaker at this price range with such precise separation and placement.

   If you like a neutral, refined, speaker that can still get down with the best of them, you need to give the Diamond 12.2 a listen…

   Sterker nog, ik kom verder alleen maar lovende (Engelse) reviews tegen…Apart verhaal…

   1. Sja… What van I say? Ik heb beide speakers gemeten en op diverse versterkers gehangen. Lijkt me sterk dat beide een fout hebben. Ik vind ze gewoon niet goed genoeg. Sorry.

    1. Hoi Jaap, lijkt me idd ook sterk. Zo zie je maar hoe subjectief (luister) tests zijn. Mooi dat jullie het in dit geval ook met objectieve metingen kunnen onderbouwen. Uiteindelijk gaat er niets boven zelf luisteren, bij voorkeur in thuissituatie. Maar ja, bij dergelijke budget speakers zal dat lastig worden….Weer bedankt voor deze review trouwens!

   2. Over onderdelen: zou het kunnen zijn dat door leveringsproblemen een serie met mindere kwaliteit componenten is gebouwd?
    Dat zou de lovende Engelse review misschien verklaren. (Al zou dat natuurlijk ook een gesponsorde test kunnen zijn – ik heb die niet gelezen.)

   1. What-hifi is voor mijn gevoel niet echt objectief.
    Crinacle heeft op YouTube hier inhoudelijk eens iets over gezegd.

    Zo zie je bij what-hifi ook weinig ’boutique’ merken terugkomen.
    Persoonlijk vind ik what-hifi leuk ter oriëntatie misschien handig, maar ik zou op basis van hun reviews nooit tot een aanschaf overgaan.
    Maar eigenlijk zou ik eerder kijken naar alpha-audio, 6moons en dat soort sites ter oriëntatie.

    Zelf ben ik uiteindelijk overgegaan tot aanschaf van een YBA versterker en Vandersteen 1ci+ speakers. Merken waar je bijna geen reviews van tegenkom, en zeker niet op what-hifi. Maar verrekt mooi spul!

  Geef een reactie