Review Yamaha RX-V6A 8K AV-receiver

Voordelen

 • Biedt veel opties
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Relaxte sound

Nadelen

 • Volumeknop voelt goedkoop
 • Mag wat luchtiger spelen
 • Prijs: € 739

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Yamaha RX-V6A

  Inleiding

  We pakken niet heel vaak AV-receivers op bij Alpha Audio. De reden is dat het testen van AV-apparatuur ook een vak apart is. Er gelden andere regels dan bij stereosystemen. Een ding is al dat zo’n apparaat ook video verwerkt. En bij video komt weer heel wat kijken. Dan zijn er nog talloze codecs om te behandelen. Kortom: een vak apart. We bekijken de de nieuwe – prijsvriendelijke – Yamaha RX-V6A. Een av-receiver van net geen 750 euro. 

  Met zeven kanalen, een aparte tweede zone en maar liefst zeven hdmi ingangen (met hdr en 8K) is de Yamaha RX-V6A geen misselijk apparaatje. Zeker niet als u naar de prijs kijkt: 739 euro. Ongelooflijk. Dan zien we nog streaming audio via ofwel wifi / bluetooth, ofwel een bedraade aansluiting én room-correctie. What’s the catch, zult u denken? Nou… dat dachten wij ook.

  Alles in één

  Als een fabrikant zoveel functies in één apparaat wil verwerken én een dusdanig prijspunt wil halen, moeten er natuurlijk concessies gedaan worden. U krijgt geen Yamaha A-S2200 kwaliteit voor dit geld. Wie dat had verwacht, moet begrijpen dat de wereld toch wat anders werkt. En alleen maar naar watts en functies kijken werkt niet. U zal kunnen denken dat deze V6A dan gelijkwaardig klinkt. Immers: qua vermogen is de A-S2200 nagenoeg gelijk. Maar ja; de ene watt is de andere niet.

  Deze Yamaha RX-V6A levert 100 watt op twee kanalen. Wat het vermogen is op alle kanalen, staat niet in de specificaties. Nu hebben we vooral op de Sopra’s getest – vanwege bepaling weergavekwaliteit – en we hebben gemerkt dat deze Yamaha ze wel zonder problemen kan aansturen. En dat is op zich al een prestatie gezien de klasse waarin beide componenten zich bevinden.

  De bouw is gezien de prijs prima. Het display is voor uw redacteur op een meter of 2,5 nog net te lezen, al is het contrast wat laag en scrollt het display niet vloeiend (het is geen oled, maar een soort matrix). De volumeknop is wel een beetje vreemd. Die loopt gewoon heel stroef en voelt goedkoop. Dat hadden ze anders kunnen doen, vinden wij. De input-schakelaar voelt overigens wel prima. De afstandsbediening biedt alles wat u nodig hebt. Hij is niet verlicht wat wel handig is in een cinema.

  Web interface

  Wat handig is aan de Yamaha RX-V6A – en andere MusicCast apparaten – is dat u via het ip-adres in de web-interface terecht komt. Daar kunt u een paar handige dingen doen als een fixed-ip adres instellen, standby functies instellen, updates uitvoeren en wachtwoorden ingeven voor bijvoorbeeld Airplay.

  Inputs

  Zoals eerder gemeld, biedt de Yamaha gigantisch veel in- en uitgangen. Er zijn zeven hdmi ingangen en één uitgang. Oftewel: de Yamaha fungeert als hub geeft het signaal vervolgens door aan de tv. Handig.

  Behalve hdmi zien we nog digitale ingangen: optisch en coaxiaal, drie keer single ended en nog phono. Voor wie graag radio luistert: er een een FM/DAB tuner aan boord. Dan is er nog een zone-2 uitgang, pre-out en een tweetal sub-uitgangen (cinch).

  Wie graag wil bi-ampen: ook dat is mogelijk met deze Yamaha. Het voordeel is dat u dan iets lastigere speakers ook goed aangestuurd kan krijgen. Mooie optie. U deelt deze bi-amp optie wel met de tweede zone. Het is dus of / of. Niet en / en.

  Prijs en beschikbaarheid

  De Yamaha RX-V6A is hier te krijgen: Coolblue

   
   

  Winkels met Yamaha

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL

  Geef een reactie