Home Review Yeti NextGen interlink – Foundation of Life

Review Yeti NextGen interlink – Foundation of Life

0

Voordelen

  • Zeer neutraal karakter
  • Mooi stabiel stereobeeld
  • Inzichtelijkheid en gelaagdheid

Nadelen

  • Prijs
  • Afwerking mag mooier

Prijs: € 3499

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Bekabeling blijft voor sommige liefhebbers een heet hangijzer. Doet het wat? Kán het wel wat doen? Wij zijn overtuigd van de hoorbaarheid. Meetbaarheid is lastiger, maar we blijven volhouden. We hebben nu eens een heel ander soort kabel binnen: een NextGen van Yeti. Als je je kabel ‘NextGen’ noemt, dan moet het iets bijzonders zijn… En dat is het ook, want deze kabel heeft géén metaalgeleiders. De kern is opgebouwd uit koolstof. Maar dat geleidt toch heel slecht? Nou… nee… integendeel. Maar daar komen we straks op terug. 

Een kabel van puur koolstof. Of beter nog: koolstof nano tubes… We hebben er eerder kennis mee gemaakt bij Van den Hul. Die heeft ook een CNT lijn. De Yeti is niet gelijk aan de Van den Hul trouwens. We hebben echter niet genoeg details om beide kabels te vergelijken. Eenmaal opengemaakt, is er geen weg meer terug, omdat deze kabels intern toch wel fragiel zijn. Zo wordt het CNT niet op de connector gesoldeerd, maar met een speciale pasta / lijm aan de plug gemaakt. Ook is het verwerken van CNT nogal lastig omdat er veel ‘fijnstof’ achtige stoffen vrijkomen met het op maat maken. Geen pretje dus.

Er zijn meerdere soorten CNT. En er zijn meerdere manieren om zo’n kabel op te bouwen, waarbij het grote onderscheid is dat er MWCNT en SWCNT is: multi wall en single wall cnt. Een MWCNT heeft meerdere lagen. Een SWCNT bestaat uit één laag. We mogen er vanuit gaan dat interlinks gebruik maken van MWCNT, aangezien deze goed geleiden. Een MWCNT geleidt zo’n 1000 keer beter dan koper. Dat kán gek overkomen, aangezien de CNT interlinks die we hebben gemeten, juist lage(re) geleiding en hoge(re) weerstand laten zien. Echter dat heeft te maken met het feit dat er vaak héél dunne geleiders worden gebruikt. Waarom? Waarschijnlijk door de kosten van het materiaal.

Echter is de hoge(re) weerstand bij een interlink geen probleem. We gaan van een heel lage impedantie (25 of 50 Ohm) naar een hoge weerstand (50 of 100 kOhm). Als je van zo laag naar zo hoog gaat, speelt een kabel al minder een rol en is de impedantie van kabel verwaarloosbaar. Wat is 22 Ohm (wat de Yeti laat zien op onze Sourcetronic LCR) op 100 kOhm? Precies: dat is niets… Wellicht moet je het volume iéts hoger draaien…

Bij een luidsprekerkabel is dat wel anders. Daar is lage impedantie wél belangrijk (onze mening n.a.v de laatste test).

Geen metaal?

Next Gen… ja… eigenlijk mogen we dat wel stellen. Immers: dit is toch wel heel anders dan een ‘gewone’ kabel met metaalgeleiders. Maar waarom zou je dat willen? Daar kunnen we nu nog geen antwoord op geven. En wel om twee redenen: het vereist meer onderzoek én het zou een bijzonder lang artikel worden als we dat allemaal hier gaan uitleggen.

Wat we w̩l kunnen aangeven is dat metalen geleiders eigenlijk altijd een soort compromis vormen. Ook mengvormen. De ̩cht goede metalen Рzilver, koper en goud bijvoorbeeld Рzijn erg prijzig in pure vorm. Denk aan 5N, 6N of zelfs 7N zilver of koper. We hebben zelf gezocht naar de ruwe materialen en het is gewoon prijzig.

In een kabel werken de geleiders op elkaar in. Zodra er een signaal door een kabel heen gaat lopen, zie je dat er inductie optreedt én dat er een capaciteit ontstaat. Daar doe je niets aan: het is natuurkunde. Nu zijn er mogelijkheden om het binnen de perken te houden. Denk aan bepaalde geometrieën: twisten bijvoorbeeld. Of afstand tussen de geleiders houden, afschermen, et cetera. Maar het is en blijft een bepaalde balans houden; perfectie is er (nog) niet.

CNT

CNT heeft heel andere eigenschappen. Dat kunt u in de metingen ook zien. Er is hoge weerstand, omdat de geleiding bij deze diktes niet hoog is. Maar de impedantie is vlak en er is praktisch géén fasedraaiing. Daarbij is de capaciteit laag én de inductie in verhouding ook. Het is een maf materiaal! En als we kijken naar waar we staan: het materiaal wordt pas nét gebruikt in onze hifi-wereld. Wie weet komen we tot nieuwe inzichten waardoor het nog beter gaat presteren.

Afwerking

Yeti gebruikt voor de NextGen – net als voor andere modellen – pluggen van ETI (silver). De mantel is typisch Yeti oranje en ook nu zien we een witte krimpkous met het type erop. Het is no-nonsense. Eerlijk gezegd mag het van ons ietsje chiquer voor een kabel van 3499 Euro… Juist… 3500 Euro voor 1 meter. Dat is serieus geld. maar laten we eens kijken naar hoe het klinkt!

Type test
Single Test
Type accessoire
Bekabeling
Geleider materiaal
Koper
Soort geleider
Solid core
Afscherming
Ja
Possible plugs
  • RCA
  • XLR
Lengte kabel
150 cm
Productieland
Nederland
Sound Samples
Measurements
All Cables - Induction
All Cables - Induction
All Cables - Impedance - Phase
All Cables - Impedance - Phase
All Cables - conductance - point to point
All Cables - conductance - point to point
All Cables - Capacitance
All Cables - Capacitance
All Cables - Capacitance - Logaritmisch
All Cables - Capacitance - Logaritmisch