dinsdag, april 16, 2024
Home Sennheiser HD800

Sennheiser HD800

0

Het hoofdtelefoon-walhalla. Een no-compromise hoofdtelefoon. ?Crafted for Perfection? in Duitsland met de meest exotische materialen. Dat belooft wat! U moet wel behoorlijk diep in de buidel tasten. Het prijskaartje is namelijk ook vrij exotisch: ?1200.

Hij ziet er verbluffend uit, de HD800
Hij ziet er verbluffend uit, de HD800

Op het eerste gezicht is de HD800 een ordinaire open hoofdtelefoon waarvan er dertien in een dozijn te vinden zijn. Weliswaar is hij wat groter ? en protseriger ? dan de HD650, maar echt bijzonder oogt hij eigenlijk niet. Wie echter verder kijkt dan zijn neus lang is, zal snel zien dat het wel degelijk een vrij bijzondere hoofdtelefoon is.

Space age

Zo is de driver ? de luidspreker-unit ? met 56 mm extreem groot. Het grote voordeel: diep en strak laag. En Sennheiser heeft er tevens voor gezorgd dat de unit extreem licht is gebleven, waardoor hoogweergave en detaillering in tact blijven. Het geheim: een exotische kunststof met de naam Duofol. Om het gewicht nog verder te drukken heeft Sennheiser het midden van de unit open gelaten. De spreekspoel ? de spoel die de unit in beweging zet ? zit daarom meer naar de rand van de driver, in plaats van in het midden.

De grote, superlichte driver heeft als gevolg dat het frequentiebereik enorm groot is. Sennheiser meldt een bereik van 6 tot 51.000 Hz. Ruim voldoende voor een intense, complete ervaring van de cd-collectie.

Zitcomfort
Sennheiser heeft deze prachtige units niet in een simpel frame geplaatst. Het frame van de HD800 bestaat uit stevige, lichte kunststoffen en roestvrij staal. Nu is 350 gram niet superlicht voor heen hoofdtelefoon, maar het is zeker geen stuk lood dat u opzet. Wat ons het meest opvalt als we de hoofdtelefoon voor het eerst opzette is de

De HD800 biedt een prima afwerking en een uitstekend zitcomfort.
De HD800 biedt een prima afwerking en een uitstekend zitcomfort.

vrijheid rond de oren. De schelpen van de HD800 raken het oor namelijk niet. En het zachte kussen dat rond het oor zit, is van zijdeacht Japans Alcantara. Heerlijk!

De sound
Indrukwekkende techniek, uitstekend zitcomfort, maar hoe zit het nu met de geluidskwaliteit van dit no-compromise product? Om dat te bepalen hebben we ? met de hulp van Hifi Studio Wilbert in Utrecht ? een vergelijking gemaakt met de elektrostatische Stax SRS 2050II Basic van ?899. De Sennheiser hebben we gecombineerd met een Lehmann Lineair hoofdtelefoonversteker van ongeveer ?400. De cd-speler die we inzetten, is een Meridian G8 sacd-speler.

De cd April van Blof mag aftrappen. We skippen naar ?Omdat het anders wordt?. Een prachtig nummer met veel verfijning en dynamiek. Het is voor een gemiddeld systeem lastig de diverse lagen te laten horen; met name de slaggitaar verdwijnt nog wel eens te ver op de achtergrond. De Sennheiser lijkt hier geen enkele moeite mee te hebben en het nummer vloeit lekker ontspannen de oren in. Het laag klinkt krachtig en vol en het midden en hoog is bijzonder mild.

Nadat we de Stax koppelen aan de Meridian valt direct op dat dit setje de vocalen van Pascal ? de zanger van Blof ? iets helderder en neutraler presenteert. Ook heeft het geheel wat meer ?presence?, zoals de Britten dat noemen. We merken tevens dat de lagen wat meer uit elkaar getrokken zijn, waardoor ze gemakkelijker te volgen blijven. Wel bezit het laaggebied iets minder kracht.

Als we de cd Third van Portishead opzetten en kiezen voor het nummer The Rip, vallen de bovenstaande bevindingen nog meer op. Waarschijnlijk door de complexiteit van het nummer. Conclusie: de Stax is neutraler en levendiger in het midden en hoog en laat bovendien beter individuele lagen horen. De Sennheiser is iets meer ontspannen en heeft een voller laag waardoor lange sessies gemakkelijker te houden zijn.

Grote units bij de HD800!
Grote units bij de HD800!

Als we tot deze conclusie komen en kijken naar het prijsverschil, schrikken we even. De Stax is ? inclusief de versterker – ?400 goedkoper dan de HD800. En als we dan beseffen dat de Sennheiser nog een goede versterker nodig heeft, komen we met gemak op een prijsverschil van ?800. Wel moeten we vermelden dat het zitcomfort van de Sennheiser stukken beter is. En dat de hoofdtelefoon moderner oogt en mooier is gemaakt. Maar ja: dat maakt het gigantische prijsverschil in onze ogen niet goed.

Conclusie
De Sennheiser HD800 is een prachtige hoofdtelefoon met een paar unieke eigenschappen. Allereerst is het laag subliem. Het is vol, strak en detailrijk. Ook is de muzikale presentatie ontspannen, zonder echt in te boeten op detaillering. Echter, de vergelijking met de Stax laat horen dat het midden en hoog neutraler kan. En met die kennis is de prijs fors. Veel te fors als u het ons vraagt. Zeker gezien het feit dat u ook nog diep in de buidel mag tasten voor een bijpassende hoofdtelefoonversteker.

×