Alléén ingeschakeld
Inhoud
Wat minder geslaagd is de analoge koptelefoon-ingang. Althans: deze doet het, maar ’t is erg oppassen met het ingangsvolume. Toen we de Momentum 4 koppelden aan een iFi hip-dac2 bleek dat de hoofdtelefoon al heel snel overstuurd raakte. Da’s echt niet handig en had beslist beter gekund.
Verder geldt dat als je de hoofdtelefoon in uitgeschakelde toestand gebruikt, de geluidskwaliteit botweg niet om aan te horen is. Het is duidelijk dat Sennheiser de in de hoofdtelefoon ingebouwde DSP heeft gebruikt om het geluid zo optimaal mogelijk ten gehore te brengen. In principe niks mis mee, maar het betekent wel dat je met een lege batterij onderweg niet op een prettige manier verder kunt luisteren.
Ongetwijfeld zul je zelf met de equalizer van je telefoon of een andere bron een en ander bij kunnen regelen, maar daar zal een hoop tijd in gaan zitten. Kortom: niet vergeten de hoofdtelefoon aan te zetten als je gebruik maakt van de analoge ingang. Heeft dan weer als extra voordeel dat ANC ’t ook doet.
Mismatch?
Overigens kán dit euvel (die vervorming dus) veroorzaakt worden door de impedantie die de hoofdtelefoon heeft als deze is ingeschakeld: 470 Ohm versus 60 Ohm in uitgeschakelde toestand. Maar zoals gezegd: passief luisteren klinkt niet fijn en dus zit je feitelijk vast aan ingeschakelde hoofdtelefoon met een impedantie van 470 Ohm. Wat mogelijk een misaanpassing tussen bron en Monentum 4 oplevert.
Via USB-C naar interne DAC
Via de USB-C-aansluiting is het mogelijk om ook naar digitale bronnen te luisteren. Handig, want zo hoeft er geen onnodige digitaal-analoog-digitaal-conversie plaats te vinden. Deze methode klinkt prima, al vermeld Sennheiser nergens in de specs de resoluties en samplefrequenties die de in de Momentum 4 aanwezig DAC ‘slikt’.
En ook is op de hoofdtelefoon zelf (en op de meeste mobiele bronnen als smartphones en dergelijke) niet na te gaan welke kwaliteit er gebruikt wordt. Wat mij betreft horen dergelijke specificaties gewoon op de site en zeker ook in de handleiding vermeld te worden. Helaas zijn er heel veel fabrikanten die dat niet doen.
Gehoortest
Het is mogelijk om – wederom via die app – een gehoorprofiel te laten maken. Helaas is het daarvoor verplicht om een Sennheiser-account aan te maken, de zoveelste registratie dus. Volgens de fabrikant is dat ‘handig’, omdat het profiel (je kunt er ook meerdere aanmaken) dan op alle apparaten in één keer beschikbaar is. Dat zal vast, maar als je daar geen behoefte aan hebt zou het vanuit privacy-overwegingen ook prettig geweest zijn als die registratie optioneel was. Nou ja, een kniesoor die daarop let zullen we maar zeggen.
Wat verder opvalt aan de ‘test’ is dat het een vraag-antwoord-systeem is, waarop je jouw favoriete track ten gehore brengt. Telkens kies je uit een tweetal door de app geregelde equalizer-instellingen degene die wat jou betreft het best klinkt. Uiteindelijk wordt op die manier een setting gerealiseerd die voor jou goed in ’t gehoor ligt. Deze aanpak heeft – ten opzichte van automatisch doorfluiten van je gehoorgangen – als nadeel dat je hoogstwaarschijnlijk meerdere profielen voor meerdere muzieksoorten of zelfs albums aan moet maken. Dat kan allemaal, maar het wordt dan wel een hoop gedoe.
“Omdat de uiteindelijke decodering van bijvoorbeeld AAC pas in de hoofdtelefoon zelf plaatsvindt, treedt geen verlies in kwaliteit op door hercompressie.”
Een bekende misvatting.
Als dit waar zou zijn dan zou je bij de bron geen enkele vorm van DSP kunnen toepassen zoals EQ of volume control.
DSP kun je niet loslaten op formats die niet editable zijn.
Een elegant experiment wat bewijst dat ook AAC eerst geconverteerd wordt naar PCM en dan weer naar AAC door de Bluetooth sender: https://www.soundguys.com/the-ultimate-guide-to-bluetooth-headphones-aac-20296/#effectonaaclosslessfiles
Daarom is het ook niet per definitie verstandig om bij de bron al DSP-filters – waaronder bijvoorbeeld een equalizer – toe te passen. Alleen in dat specifieke scenario zou je – mits de bron – wederom bijvoorbeeld – AAC is inderdaad van AAC naar PCM en weer terug naar AAC gaan. Beter is het dus om dat af te laten handelen door een hoofdtelefoon zelf, die het DSP-filter immers ook na decompressie loslaat op de intern gedecodeerde PCM. In geval je GEEN bron-DSP toepast wordt AAC in principe ongeconverteerd doorgesluisd. In het door u gelinkte artikel ontbreken trouwens allerlei belangrijke gegevens om überhaupt iets zinnigs te kunnen zeggen over wat daar te zien is. Elementair is bijvoorbeeld de Bluetooth-versie. Nieuwere versies ondersteunen vaak hogere data-overdrachtsnelheden. Ook de gebruikte OS-versie is van belang. Wat vooral blijkt is dat er problemen met Android zijn rondom AAC. Niet geheel onlogisch, want dat is niet heel veel gebruikt in die hoek. Daar is het meestal SBC of apt-X in een of andere variant. Last but not least wordt ook niet vermeld HOE is gemeten. En op welk punt in de hoofdtelefoon. Kortom: een aardig idee dat niet best is uitgewerkt helaas.
De praktijk leert zonder meer dat een AAC-overdracht van bron naar doel altijd beduidend beter klinkt dan wanneer een conversieslag wordt toegepast (bijvoorbeeld AAC naar SBC of zelfs AAC naar apt-X). Maar dat is logisch. Conclusie: gebruik beter geen bron-DSP tenzij het écht niet anders kan.