Doorgaans barsten hificomponenten van de toetsen. Kijk maar eens naar een gemiddelde HT-receiver of een doorsnee stereoversterker. Sonos heeft een heel andere benadering van bedieningsgemak: drie knoppen op het apparaat en de rest in de afstandsbediening. En dat bedieningsgemak heel ver kan gaan met één controller, bewijst de nieuwe CR200 met touchscreen.

Sonos heeft het nieuws over de CR200 lang stil kunnen houden. Toen echter bekend werd dat het Californische bedrijf een applicatie had ontwikkeld voor de iPod Touch en iPhone konden we wel een beetje raden dat de controller een touchscreen mee zou krijgen. En ja hoor: de CR200 heeft een touchscreen van 6 bij 7,5 cm. Daardoor is de CR200 veel meer dan een evolutie. Immers: de gehele bediening is daarmee op de schop genomen. En daar is het niet bij gebleven…
Zelfde filosofie
Er zijn een paar opvallendheden. Allereerst is het scherm van de CR200 een stuk groter dan die van zijn voorganger. En dat terwijl de controller zelf kleiner is. Een stuk kleiner zelfs. Het grotere scherm zorgt er uiteraard voor dat album-art er beter uitziet. Maar dat is niet het belangrijkste. Een groot touchscreen werkt veel prettiger. Probeer maar eens op een scherm van 4 bij 4 centimeter door lijsten heen te scrollen met uw vingers…
Gelukkig heeft Sonos er voor gekozen het elektromagnetische touchscreen niet vol te proppen met onzinnige knopjes. Wie op de ‘home-knop’ onderaan de controller drukt, krijgt simpelweg de zones te zien. Een druk op de gewenste zone roept het menu van die zone op. We zien acht keuzes: muziekbibliotheek, Radio, Sonos afspeellijsten, Lijningang, Meer muziek, Alarmsignalen, Instellingen en nog Windows Media (indien aanwezig). Helderder wordt het niet.
Bij muziek is er dus de keuze tussen de lijningang, lokale muziek op het netwerk en online radio. Wie zich heeft aangemeld voor de Sonos muziekdiensten vindt deze onder ‘Meer muziek’. Daar staat bijvoorbeeld LastFM of de nieuwe dienst Deezer, waarbij het mogelijk is een soort ‘radiozender’ te laten samenstellen op basis van eigen smaak. Helaas zijn de diensten nog niet zo uitgebreid in Nederland, maar Sonos werkt daaraan. We hebben een demo gezien van de Deezer-dienst… het is fantastisch.
In het configuratiemenu is het mogelijk de muziekbibliotheek te beheren door netwerkmappen toe te voegen of te verwijderen. Of als u muziek hebt toegevoegd, kunt u de bibliotheek laten updaten. Overigens kan dit ook automatisch gebeuren. Tevens is het mogelijk de controller naar wens in te stellen. Bijvoorbeeld de bewegingssensor uit- of aan (laat deze uit als u accu wilt besparen. Hij is veel te gevoelig!), helderheid van het scherm, tijd tot slaapstand, controllergeluiden, etc. Ook is het mogelijk zones en zonebridges toe te voegen en te beheren (bijvoorbeeld equalizerinstellingen). En uiteraard kunt u via het configuratiescherm updates uitvoeren. Een beetje onlogisch wellicht: hier vinden we ook de instellingen voor de muziekdiensten.
Apple look ‘n feel
Laten we nu even ingaan op het bedieningsgemak. De vorige controller was al erg prettig om mee te werken. Het ‘draaiwieltje’ werkte voorbeeldig. Echter, echt snel werkte het niet bij het scrollen door lange muzieklijsten of de enorme zenderlijsten. Dat probleem is voorbeeldig opgelost door de introductie van het touchscreen. Door snel over het scherm te ‘glijden’ en los te laten, is – net als bij de iPod en iPhone – vlot door lijsten heen te komen. Secuur zoeken gaat tevens prima door langzaam over het scherm te glijden. Maar Sonos heeft meer gedaan. Rechts, aan de rand van het scherm, staat verticaal het alfabet. Door op de gewenste letter te tikken – of over de letters heen te glijden – is razendsnel naar het gewenste nummer of de geliefde artieste te navigeren. Slim!
De mooiste toevoeging is de prettige en uiterst effectieve zoekfunctie voor zowel radio als lokale muziek. Alles is in een fractie van een seconde te vinden door respectievelijk in het menu van de muziekbibliotheek of de radio te kiezen voor ‘zoeken’. Met een tik op het scherm komt u in een submenu waar u vervolgens kunt zoeken in diverse helder uiteengezette categorieën. Met het toetsenbord – hetzelfde als die van de iPhone en iPod Touch – kunt u de zoekterm ingeven. Het is bij radio zelfs mogelijk een presentator op te speuren. Erg handig bij de muziekbibliotheek is dat het tevens mogelijk is op albumartiest te zoeken… dat scheelt weer het aanmaken van playlists voor verzamelalbums.
Accu
De nieuwe controller van Sonos heeft, in tegenstelling tot zijn voorganger, een losse accu. Dat heeft twee voordelen: de prijs is lager – de vorige accu was erg prijzig – en de accu is verwisselbaar. Over de gebruiksduur hebben we geen klachten. Bij normaal gebruik kunt u er bijna een week mee doen. Opladen kost een paar uur, maar waarschijnlijk zet u hem toch ‘s avonds in de oplader. Wel vinden we het jammer dat de cradle die aan de muur te bevestigen is, uit het assortiment verdwenen is. Het staat toch chique, zo’n oplader aan de muur.
Conclusie
De nieuwe Sonos CR200 is de beste controller die we kennen. Hij is ongelooflijk gebruiksvriendelijk, ziet er fantastisch uit. Het touchscreen werkt voorbeeldig. Apple liefhebbers zullen zich direct thuis voelen met de CR200, want de interface en bediening is nagenoeg gelijk aan een iPod Touch en iPhone. Niet gek: de applicatie is tevens voor deze apparaten geschreven en gratis van de Sonos-site te downloaden.