Het is zeker niet om te slijmen, maar wij zijn van mening dat Guido Tent achter Tentlabs toch wel de digitale goeroe van Nederland is. Een bewijs is te vinden in de klokmodules. Deze zijn gemakkelijk zelf in te bouwen en zorgen voor een enorme toename in rust en definitie. Maar hier gaan we het nu helemaal niet over hebben. Guido Tent heeft namelijk een kant-en-klare dac: de b-DAC. En wij hebben deze als een van de eerste in handen!

Tentlabs is vooral bekend van de modules waarmee zelfbouwers aan de slag kunnen. Klokmodules, Shunt regulators, diy-kits voor cd-spelers of bijvoorbeeld een dac. Allemaal prachtige spullen, maar je moet wel handig zijn. Nu komt Tentlabs met een kant-en-klare dac – de b-DAC – met een optische ingang, coaxiale ingang, en een usb-ingang. Met name de laatste is vandaag de dag interessant, omdat steeds meer mensen de laptop gebruiken als bron, of een htpc hebben staan.
Low jitter
Zoals het Tentlabs betaamt, is de dac rondom een low-jitter klok opgebouwd. Leuk is dat de dac ook een inkomend spdif- of usb-signaal kan herklokken en weer kan uitsturen met aanzienlijk minder jitter. Wellicht interessant voor mensen die een nóg mooiere dac hebben staan die lastig kan omspringen met een jitterend signaal.
Aan de low-jitter klokschakeling hangt een PCM1792 van Burr Brown. Een prima d/a-converter die we al veel vaker hebben gehoord. Bijvoorbeeld op geluidskaarten van Asus. Echter, deze heeft geen low-jitter klok aan de chip gekoppeld en komt op een geluidskaart natuurlijk niet echt goed uit de verf.

Guido heeft een tweede chip voor de usb-ingang gebruikt: de PCM2707. Een usb-dac die tot 16bit / 48 KHz accepteert. Deze stuurt een spdif-signaal uit. Aan de print layout te zien, gaat het signaal ook nog door de samplerate converter heen die er eventueel 24bit / 192 KHz van kan maken.
Guido gebruikt een sample rate converter van Texas Instruments: de src4382. Deze is overigens door de gebruiker zelf in de te stellen. Daar komen we later op terug. Een voordeel van een sample rate converter, ook wel upsampler, is dat – mits goed gebruikt – de inkomende jitter in grote mate wordt onderdrukt. Daardoor is de presentatie vloeiender, soepeler en softer: minder stresserig. De eerste upsampling-dacs waren overigens minder precies en detailrijk dan de huidige modellen. Inmiddels kunnen de chips behoorlijk precies te werk gaan en het signaal veel beter processen dan de oudere modellen.
Compleet pakket
De b-DAC is zeker geen groot apparaat. In de breedte neemt hij de helft van de din-maat in beslag: ongeveer 21,5 centimeter dus. In de diepte past hij precies op een versterker, cd-speler of ander apparaat dat zich ongeveer houdt aan de din-standaard. We weten niet of we het heel handig vinden dat Guido de b-DAC zo smal heeft gemaakt. Aan de andere kant: bijna niemand plaatst de set op elkaar, maar in een rekje en dan oogt het zeker niet slordig of vreemd.

De behuizing is goed afgewerkt. Het front is van dik aluminium waarin keurig het Tentlabs-logo is gefreesd. Rechts daarnaast heeft Tentlabs de draai- en duwknop geplaatst waarmee de dac te bedienen is. Daar weer naast vinden we het display waarin blauwe leds aangeven welke input actief is.
Met de knop is een aantal zaken te bedienen. Allereerst de input door er kort op te drukken. Met draaien is het uitgangsvolume te regelen. Jawel: de b-DAC is direct op een eindversterker te gebruiken! En met drie digitale inputs, een digitale loop (herklokt) en zowel een gebalanceerde als een cinch-uitgang zal menig moderne hifi-liefhebber geen voorversterker meer nodig hebben. Wij draaien voor deze test overigens via een vM MA350.
Wie de knop lang ingedrukt houdt, komt in een menu. In dit menu is een aantal zaken in te regelen. U kunt de samplingrate instellen voor input en output, het display aan- en uitzetten, alsmede de brightness. Het filter is tevens instelbaar – steil filteren of subtiel laten aflopen – net als fase (180 graden draaien). Het zijn handige zaken die de dac een persoonlijk tintje kunnen geven. Wij hebben hier en daar wat getweakt met de instellingen en hebben gemerkt dat de verschillen vooral subtiel zijn.
Een leuke mogelijkheid is het programmeren van ir-signalen, waardoor de dac ook met een afstandsbediening – bijvoorbeeld een Logitech Harmony – te bedienen is. Het programmeren gaat vrij gemakkelijk: het display geeft aan op welk commando de dac wacht, u drukt op een toets van de afstandsbediening waarna de dac het commando opslaat. U kunt na het programmeren de input en het volume regelen.
Stressloos

We hebben al eerder geschreven over producten van Tentlabs: de klokmodules met tentlink. Bij die producten valt vooral op dat de stress verdwijnt. Harde s-klanken vallen weg en het diepste laag is beter gedefinieerd en krachtiger. Het wollige verdwijnt ook veelal door deze modificaties.
Bij de b-DAC gaat Guido nog een flinke stap verder in onze opinie. Deze dac is zo vloeiend, detailrijk en ontspannen dat het bijna onwerkelijk is. En het maakt hierbij niet uit welke input we gebruiken. De htpc via usb klinkt net zo goed als de Squeezebox via de coaxiale interlink. De PS3 klinkt prima via de optische uitgang als we een film op Blu-ray bekijken. Mp3’s klinken uiteraard nog steeds erg matig op lage bitrate, maar daar kan de b-DAC niets aan doen: het is inherent aan de mp3-standaard.
Als we het pallet van de b-DAC moeten beschrijven, komen we uit bij woorden als: gul, compleet, mild, rond en krachtig. De dac komt zeker niet gekleurd over, maar is wel een stuk voller en warmer dan bijvoorbeeld de V-Dac van Musical Fidelity. Ook met aparte voeding van Squeeze Upgrade. Het diepste laag is een stuk ronder en krachtiger dan bij deze dac in het budget-segment. Echter, we mogen niet vergeten dat de b-DAC bijna 1000 euro kost – 979 euro – en de V-Dac voor een kwart weggaat.
Lekker groot!

Wat nog meer opvalt, is dat de b-DAC zeer precies en luchtig presenteert. De Lentus Audio Duo’s zijn gevoelig voor fase-fouten, waardoor ze bij matige apparatuur snel laten horen dat er iets mis gaat. Het resultaat is een plat en vaag stereobeeld. De b-DAC plaatst alles perfect tussen, boven, achter en voor de Duo’s: prachtig om te horen hoe het ook kan! Kamerbreed stereo. Van bodem tot dak en van muur tot muur muziek… echt geweldig dit!
Conclusie
Guido Tent van Tentlabs heeft zichzelf in onze opinie overtroffen met de b-DAC. Het product past door de toevoeging van een usb-aansluiting perfect in deze tijd waarin de pc een bron is geworden. Guido gaat echter nog een stuk verder dan menig andere dac-producent: door te herklokken maakt hij van de pc een high-end bron. En gelukkig is Guido Tent de reguliere cd-speler of netwerkspeler niet uit het oog verloren: ook de spdif-aansluitingen zitten erop. Het resultaat is een prachtige dac die zeer breed inzetbaar is. Misschien moet Alpha Audio aan awards gaan doen. want deze b-DAC verdient er zonder twijfel één! Absolute aanrader…
De b-DAC kost ?979 en is onder meer via de shop van Tentlabs te koop
Beste Jaap, deze review is van ad 2010 er is een V2.0 http://tentlabs.com/Products/b-DAC/b-DAC.html Dat lijkt een hele vooruitgang. Maar volume regeling digitaal, gaat ten koste van bits, maar dan blijft via de (XLR) anologe uitgang (het aantal bits wordt digitaal minder) toch wel ongewijzigd? En deze https://lnx.m2tech.biz/products/pens/hiface-dac/ lijkt me ook handig. Hiermee wordt DSD opnames op de lapop toch mogelijk?
Ik weet dat er een V2 is. Ook die is al een tijdje op de markt. Neemt niet weg dat het een mooie dac is. Check even onze video over digitale volumeregeling, daar leg ik uit hoe het werkt. Als je er dan nog vragen over hebt, maak dan even een forum-topic aan, anders wordt het zo’n zootje ;-).
Sinds een week de b-dac in huis en luisteren is een nieuwe belevenis geworden. Ik stond echt perplex en krijg nog steeds een brede glimlach want de muziek golft de speakers uit met een gemak waar je gewoon blij van wordt.
Meer detail, lucht, strak laag en zo kan ik nog wel doorgaan…
Ik had niet verwacht zo’n groot verschil te horen tov mijn Poineer N50A.
Absurd goed! Aanrader!
Fijn dat de bdac bevalt! Veel luisterplezier.
eensch!
Zoals ik al eerder heb duidelijk gemaakt gaat mijn kritiek op Tentlabs niet over de hardware, in mijn geval de b-dac, maar over de after sales service of beter gezegd het totaal ontbreken hiervan.
Ik heb Tentlabs (Guido Tent) nogmaals de gelegenheid geboden om mij een NL Handleiding voor de b-dac toe te sturen.Ook dit verzoek is weer tevergeefs geweest. Iedereen, die Guido Tent nog steeds (min of meer) de hand boven het hoofd houdt zou ik willen adviseren om op de site van VARA-Kassa de uitzending van 25 februari j.l. te bekijken, m.n. het item over ProAssist en de iPhone verzekering en de in die polis gedane belofte. Voor Tentlabs geldt precies hetzelfde; belofte maakt schuld. Nu Tentlabs dit na een half jaar nog steeds niet heeft goedgemaakt zou ik Guido Tent willen adviseren voormelde TV-uitzending te bekijken en alsnog te doen wat hij moet doen, nl. zijn belofte nakomen.
Peter de Wit, je bent werkelijk te zielig voor woorden.
Om even op een eerdere post van je terug te komen, Ik heb een eigen bedrijf, ik doe mijn uiterste best om mijn beloftes en afspraken na te komen, ik weet dat service de beste reclame is, en wat betreft mijn intelligentie, die schat ik een paar kilometer hoger in dan die van jou.
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Ja hoor knul, he hebt helemaal gelijk.
Er zijn echter grenzen aan wat klanten kunnen eisen (want daar ben je gewoon mee bezig, gewoon botweg doordrammen omdat je “vind dat je in je absolute recht staat”).
Jij bent zo’n type dat, als je in de Verenigde Staten had gewoond, waarschijnlijk een rechtzaak zou beginnen over een A4-tje met wat informatie die je, als je drie seconden je hersens zou gebruiken, ook zelf zou kunnen uitdokteren. Maar zeiken is makkelijker.
Als het nu werkelijk zo’n halszaak voor je is omdat je blijkbaar niet genoeg functionerende grijze cellen hebt om de b-Dac uit te kunnen vogelen had je op aanwijzing van Jaap naar Alkmaar af kunnen reizen om daar Guido persoonlijk te confronteren en een kopietje van de gebruiksaanwijzing te vragen, en ook meteen je zieltje eruit te gooien wat betreft zijn niet bestaande after-sales traject. Wellicht had je zelfs je diensten aan kunnen bieden om een en ander voor hem op poten te zetten!
Maar jij kiest er liever voor om iemand, die KEIHARD werkt en zijn STINKENDE best doet om een fantastisch produkt op de markt te zetten, via een publiek forum zwart te maken over iets werkelijk volkomen onzinnigs. Dat zegt VEEL meer over jou dan over Guido.
Mocht ik je ooit als klant tegenkomen dan heb ik bij voorbaat al geen interesse in je klandizie, ongeacht of je voor een tientje of voor 2,4 miljoen euro opdrachten bij me plaatst. Alleen al de gedachte dat je begint te janken op de manier zoals je nu hier bezig bent…
Menno
Je blaast weer hoog van de toren zonder te snappen waar het om gaat.
Het is zo simpel: als je iets belooft, moet je dat ook nakomen.
Al jou gezever doet hier niets aan af. Het geeft wel aan hoe je over de dingen denkt. Ik hoop voor de klanten van jouw bedrijf dat ze nooit een beroep op after sales service behoeven te doen. Niet onwaarschijnlijk dat ze er dan even bekaaid afkomen als ik bij Tentlabs. Voor wat het waard is, ik zal nooit iets bij je kopen omdat je op voorhand al aangeeft dat je een onbetrouwbare zakenpartner bent.
Peter de Wit, je bent werkelijk te zielig voor woorden. Werkelijk.
Als er iemand “zevert” dan ben jij het wel. Koop gewoon een “My First Sony”, die snap je misschien, en daar zit gegarandeerd een gebruiksaanwijzing in 28 talen bij.
Menno
Sony heeft het duidelijk beter begrepen dan jij en Tentlabs
Peter,
Bij deze heb ik je in de blacklist gezet. Ik heb geen zin meer in onnodige discussies over een handleiding. Vecht het uit met Guido en ga niet hier op Alpha Audio je onvrede uiten.
Menno
Je stupide reactie zegt iets over jouw intelligentie en toont alleen maar aan dat je niets begrijpt van een goede bedrijfsvoering en goede after sales service. Als je als fabrikant iets belooft moet je dat nakomen, ook al vindt jij dat kennelijk niet nodig.
Evenals Guido Tent moet ook jij nog veel leren.
Hou het gezellig heren. Anders moet ik een ban uitdelen…
Beste Jaap,
Snap je voorstel niet zo goed. Tentlabs weigert zijn verplichtingen na te komen en ik zou dat moeten belonen door vanuit mijn woonplaats naar Alkmaar te gaan en Guido Tent aldaar te bewegen om mij alsnog een NL handleiding toe te sturen. Ik heb een andere weg gekozen en heden Tentlabs een ultieme termijn van 14 dagen gegeven om mij de gevraagde NL handleiding toe te sturen. Blijft Tentlabs ook nu weer in gebreke dan zal ik mijn ongenoegen via Twitter, Facebook en Hyves wereldkundig maken. Tentlabs kan dit voorkomen door mij de gevraagde handleiding toe te sturen. Ben benieuwd.
Peter, wat ben jij een zielepoot…
Als je niet snapt hoe het werkt ben je het apparaat al niet eens waard. Het zijn 1 knopje en 5 stekkers. Hoe moeilijk kan het zijn.
Ik ga me hier niet meer in mengen. Het enige wat ik voorstelde was: ga eens persoonlijk naar hem toe op een leuke gezellige show. Dan sla je twee vliegen in één klap. Je ontmoet de man achter de (erg goed klinkende) dac. En je bent op een leuke, gratis, hifi-show. Ik zie niet in waarom je dit niet zou doen… Door je heel druk te gaan maken over een handleiding, verpest je voor jezelf het genot wat je kan hebben van een prachtig apparaat. Ik snap je punt, maar je gaat hier naar mijn mening wel erg ver in…
Guido Tent is nog steeds niet wakker geschud door mijn reacties.
Ondanks mijn herhaalde verzoeken aan zijn adres heb ik van Tentlabs nog steeds niet de door mij gevraagde NL handleiding voor de b-dac ontvangen. Wat een slechte after sales service!!!!!
Ik blijf het echter proberen en zal mijn bevindingen hier kenbaar maken.
Beste Peter,
Probeer het eens op de AZ-Show in Alkmaar. Daar staat hij met een demo.
Vriendelijke groet,
Jaap
Werk je soms bij de overheid?.omdat je je zo druk maakt om niets
Ondanks mijn minder prettige ervaringen met Tentlabs – zie mijn eerdere berichten – heb ik op 4 januari 2012 opnieuw een email naar Guido Tent verstuurd en hem – onder gelijktijdige mededeling van mijn beste wensen voor 2012 – opnieuw om een NL handleiding voor de b-dac gevraagd. Helaas, helaas heeft Guido Tent niet op mijn email gereageerd en ook mocht ik tot op heden van hem niets via de post ontvangen. Goede voornemens voor 2012 ter verbetering van de after sales service lijken vooralsnog bij Guido Tent niet te bestaan. Ik blijf het echter proberen.
Patrick, ik begrijp je reactie wel. Ik heb ook geen opmerkingen gemaakt over de hardware omdat ik die nog niet tenvolle heb kunnen uitproberen.
Dat marketing geen sterk punt is van Tentlabs geloof ik zonder meer, gelet op mijn ervaringen. Echter als je commercieel bezig bent en je weet, of je zou moeten weten, wat je zwakke punten zijn, dan moet je er voor zorgen dat anderen die kunnen goedmaken. Als je dit nalaat, dan krijg je geheid commentaar. Als je dan je verzuim niet herstelt, zoals Guido Tent tot op heden nalaat, dan kun je daar in mijn optiek niet mee wegkomen. Dan wil je gewoonweg niet aan je verplichtingen voldoen. Ik noem dat niet verontschuldigbaar ofwel laakbaar gedrag.
Gewoon downloaden,
http://www.tentlabs.com/Products/b-DAC/assets/b-DAC%20setup%20and%20control%20voor%20V2.3.pdf
Oh ja sorry, moet je wel een beetje engels kunnen. HaHa
Vind dat iedereen hier wel een beetje gelijk heeft.
Zelf ben ik erg tevreden met de b-DAC. Het gaat mij tenslotte om de geluidskwaliteit en die vind ik superieur.
Guido heeft marketing helaas niet in z’n bloed. Superieure techneuten zijn daar vaker op te betrappen.
Ondanks dat hij geen eenmansbedrijfje meer is, heeft hij het erg druk op zijn manier. De producten vind ik echter de moeite waard om Tentlabs niet te gaan afkraken. Ik heb de producten erg hoog zitten. Ook de spullen in mijn buizenversterker. Technisch van uitmuntende klasse! Ben blij dat het bestaat!
Menno, Menno, wat vlieg je uit de bocht met je wel erg ongenuanceerde reactie.
Feit is en blijft dat ik gerechtigd was en ben om Guido Tent om een NL handleiding te vragen en dat hij, gelet op de stellige belofte in de Engelstalige handleiding zich verplicht heeft de aanvrager- mij dus – een NL vertaling toe te sturen. Of hij het daarvoor wel of niet te druk heeft is niet relevant. Dan moet je zulke beloftes niet doen. Overigens is het nakomen van harde beloften een niet onbelangrijk onderdeel van goed ondernemerschap. Het is maar hoe je je ondernemersprioriteiten stelt.
Beste Jaap,
Helaas is het niet mogelijk om replies te editen. Ik neem aan dat jij dat wel kunt, bij deze heb je toestemming om mijn post aan te passen.
Groet,
Menno
Geachte Peter,
Ik ken Guido niet persoonlijk, ik heb hem wel ooit een keer ontmoet. Voor zover ik weet heeft hij een eenmansbedrijfje dat *te* goed loopt, en zodoende heeft hij het waarschijnlijk gruwelijk druk. Een vertaling van een gebruiksaanwijzing opsturen zal niet bovenaan zijn prioriteitenlijst staan.
Omdat je Engels blijkbaar op een bedroevend niveau zit heb ik als service voor je even de moeite genomen om de PDF door een vertaalmachine te halen. De vertaling is niet super, maar lijkt me voldoende om met je b-DAC te kunnen spelen.
Mocht je er dan nog steeds niet uitkomen ben ik zeker bereid om hem voor een zacht prijsje van je over te nemen, ter vervanging adviseer ik je dan een Bryston BDA-1 aan te schaffen. VEEL simpeler.
Ik heb bij diverse mensen de resultaten van een modificatie van Guido Tent mogen bewonderen, wat mij betreft maken je klachten een klein beetje nogal weinig indruk… Als je blijkbaar dusdanig snel op je kleine Peterje getrapt bent dat je vanwege een niet opgestuurde handleiding al zo’n partij nergens op slaande heisa moet maken ben je in mijn ogen zijn producten ook niet waard…
Groet,
Menno
Beste Menno,
Hoewel ik begrijp dat je dit goed bedoelt, vraag ik je – net als bij Peter – het commentaar vriendelijk te houden. Alpha Audio is geen platform om op de man te spelen. We kunnen elkaar helpen en natuurlijk soms even op de vingers tikken, maar hou het wel vriendelijk. Dank voor je begrip.
Vriendelijke groet,
Jaap Veenstra
Beste Menno van Oosten,
Als je mijn commentaar van 29 november j.l. hebt gelezen dan weet je dat ik al meermalen rechtstreeks aan Guido Tent om een NL handleiding heb gevraagd. Toen heb ik hem ook voorgehouden dat een PDF op de website de makkelijkste en goedkoopste oplossing zou zijn om de handleidingen in meerdere talen voor ( potentiële) kopers beschikbaar te maken. Guido Tent doet echter of z’n neus bloedt en laat kopers van zijn produkten in de kou staan. Ik wacht al sinds eind augustus 2011 op een NL handleiding naar nog steeds niets van Tentlabs ontvangen. Hierdoor heeft Tentlabs zich gekwalificeerd als een bedrijf dat zeer slechte service hoog in het vaandel heeft staan.
Denk dus goed na voordat je iets bij Tentlabs koopt.
Ik koop in elk geval geen Tentlab produkten meer!
Beste Peter,
Het is niet de bedoeling dat Alpha Audio een platform wordt voor anti-reclame. Het is prima als mensen hier wat frustratie uiten of ongenoegen laten blijken. Echter; stukken die doorspekt zijn met cynisme waarderen we niet echt. Kortom: prima dat je hier meldt wat je is overkomen, maar het is niet nodig anderen op deze manier te waarschuwen.
Vriendelijke groet,
Jaap Veenstra
@Guido,
Wellicht is de tijd gekomen om de informatie en (vooral) de fotos op je site eens grondig onder de loupe te nemen en waar nodig te updaten? En ook meteen alle manuals in alle beschikbare talen te posten? Voor veel mensen is je site een eerste kennismaking, zorg er voor dat die in elk geval 100% in orde is… Kost je een paar uur, bij twee nieuwe klanten heb je die centen er al weer uit.
Ik heb zeker interesse in de nieuwe b-Dac mk2, maar helaas is er eigenlijk nergens informatie over te vinden.
Ook wil ik graag mijn Marantz SA-KI Pearl een klein beetje laten aanpassen, ik zal hiervoor een email sturen.
Groet,
Menno
b-dac medio augustus j.l. gekocht. NL product maar Engelstalige handleiding. In die handleiding staat dat Tentlabs desgevraagd vertaling, dus NL handleiding, toestuurt. Na meerdere verzoeken aan Guido Tent nu, 29 november 2011, nog steeds niets ontvangen. Hij belooft veel maar doet niets! Zeer slechte aftersalesservice!
@Guido
Als ik de leesbaarheid vergelijk met een interactieve Cisco tv tuner, waar een duidelijke klok op zit waarbij de digits even groot zijn, en die ik op 7 meter afstand gewoon kan lezen, dan is het display van de b-DAC niet goed! De letters zitten te diep achter het display waardoor de text onscherp wordt. Alleen binnen 1,5 meter en recht van voren is het leesbaar. Het geslepen randje van het plastic schermpje zorgt ook voor spiegeling.
Die folie is er af en spelen met het contrast maakt ook niet uit.
Blauw is wellicht ook niet de meest geschikte kleur voor de leesbaarheid.
Van dichtbij allemaal niet zo spannend hoor, maar bij gebruik van afstandsbediening kan ik het niet lezen. Dus als dit beter kan….
@Patrick: nog even aangaande het Display en de leesbaarheid: Er zit een beschermfolie op, heb je die verwijderd ?
Als je suggesties hebt aangaande firmware, dan hoor ik die graag. Waar mogelijk en zinnig nemen we die mee.
met groet,
Guido
hallo allemaal,
Het doet me goed het enthousiasme terug te lezen van gebruikers van b-DAC. Wat opmerkingen aangaande diverse posts hier:
De uitgangselco’s zijn speciaal geselecteerde typen, die een buitengewone prijs / prestatie verhouding hebben. Daarbij zijn ze compact. Ik weet dat een Mundorf silver / gold wellicht net wat meer zal bieden maar aan 40 euro per stuk is dat niet realistisch; dat voegt 160 euro toe aan de kostprijs, los van de afmetingen van dergelijke condensatoren.
Het klankverschil met gewone MKP condensatoren is miniem, zoniet onhoorbaar. Bovendien zijn onze bipolaire condensatoren veel groter in waarde, hetgeen de distorsie voor lage frequenties ten goede komt.
b-DAC die we nu leveren heeft 5 digitale ingangen, USB, optisch en SPDIF via RCA, BNC en XLR (AES).
Voor b-DAC hebben we destijds 16 bits USB gekozen omwille van time to market en elegantie (drivers). 16 bits goed gedaan zijn nog altijd heel mooi, ik daag eenieder uit om een 24 bits USB DAC uit hetzelfde prijssegment naast b-DAC te zetten.
Er komt een opvolger van b-DAC, b-DAC+. Deze krijgt 24 bits/192kHz USB support. Deze behoeft geen drivers voor Mac, wel voor Windows. b-DAC+ zal wel in een hoger prijssegment vallen.
Tot die tijd is een M2tech hiface een elegante oplossing om via USB met 24 bitten naar b-DAC te geraken.
Rest me nog jullie te wijzen op de Tentlabs show 12 en 13 November, waar we met veel noviteiten komen.
hartelijke groet,
Guido
Dag Jaap,
Ik kon op de i-Mac de balans schakelaar naar links of rechts schuiven maar het geluid bleef mono uit 2 speakers komen. Apple is ook niet foutloos 😉
De klank van de b-DAC vind ik goed. Ik heb hem nog niet zo lang want deze versie is er nog maar net. Verder gebruik ik ook de volumeregelaar van de b-DAC en dat valt me niet tegen. Ik heb mijn versterker als eindversterker.
Dat de b-DAC warm wordt is niet erg. Komt door de vele shuntregelaars die nou eenmaal warm worden. De behuizing is ook volledig gesloten, geen ventilatie aangebracht. Ik vind dit slim. Electronica klinkt beter als het op bedrijfstemperatuur is. De b-DAC is vrijwel altijd op bedrijfstemperatuur doordat een netschakelaar afwezig is. Standby is voldoende.
pluspunten
-klank. Inderdaad erg analoog.
-eenvoud
-volume control
-compact
-reclocking inputs/output
-goede interne voedingen
-ongevoeligheid voor high-end aansluitkabels
-instellingen en mogelijkheden zoals remote control
-firmware servicebaar
-3 digits (mkII versie)
minpunten
-display alleen van dichtbij goed leesbaar
-firmware dingetjes die verbeterd kunnen worden.
-voor USB hi-res aangewezen op bijv. M2Tech
-5 ingangen. Toch van elk soort maar 1. Had liever 2 van OPT en SP/DIF erbij dus totaal 7
Hallo Jaap,
De b-DAC wordt best warm he bij jou ook?
Aangesloten op een iMAC via USB kreeg ik een mono geluid. Vreemd. Op een PC uiteraard stereo.
Ik heb de MKII versie met 5 inputs.
Dag Patrick,
Ja, hij wordt bij mij ook best warm. Ik zet hem voordat ik naar bed ga daarom ook op standby. Volgens Guido maakt het niet uit dat hij zo warm wordt. Klankmatig maakt het in standby zetten ook niet uit. De belangrijke dingen blijven aan, de minder kritische zaken gaan uit.
Heb je op de Mac je geluidsinstellingen gecheckt? Moet niet uitmaken namelijk of hij op een pc of een mac aangesloten is. Het is een driver-kwestie. Geen hardware-kwestie.
Wat vind je van de klank van de b-DAC? Ben benieuwd!
Succes!
Dag Jaap,
Dus het is klankmatig beter om je set op standby te zetten en niet volledig uit te schakelen. Dat wist ik dus niet. Milieubewust als ik ben doe ik alles volledig uit.
Dag Geoffrey,
Dat is zeker klankmatig beter! Ik zet persoonlijk wel mijn eindversterkers uit, omdat dat gewoon 50 watt per stuk trekt als ik niets doe: zonde. Die zijn ook in een kwartier op klank. Dacs en voorversterkers duurt véél langer. Nelson Pass vermeldt 24 uur voor opwarmen van zijn voorversterkers…
Dag Jaap,
Ongelooflijk wat een verschil. Ik had telkens het gevoel dat de boel koud en kil klonk en dan plots na een paar uur luisteren klopte het plaatje weer. Nu heb ik door in standby te zetten onmiddellijk ronder, voller, warmer geluid. Echt een waanzinnig belangrijke tip voor beginners. Moet je zeker nog eens ergens apart vermelden. Bedankt!
Welcome! Leuk dat je het even terugkoppelt!
Even nog een ander niet onbelangrijk element.
Heb een goede foto bekeken van de print die in de B-Dac zit.
Waarom gebruikt Guido hier nog steeds die belabberde non polarity Elco`s aan de uitgang van de DAC (unballanced)?
I.p.v. mooi mkp caps, ja ze kosten iets meer.
Daar zou ik die 5 euro verhoging dubbel en dwars voor willen betalen. Elco`s aan de uitgang kom nou zeg
Tevens vind ik optisch ingangen erg uit de tijd, had beter een bnc 75 ohm kunnen inbouwen.(echt wel een verschil tussen RCA of BNC)
Beste Martin,
De b-DAC kost minder dan 1000 euro en speelt menig andere dac in zijn klasse weg. Het gaat in geval van een productiemodel om een balans tussen prijs en kwaliteit. Fanatiekelingen willen altijd graag modificeren. Daar is niets mis mee en kan een apparaat zonder twijfel een niveau laten stijgen. Niets staat een consument in de weg om de elco’s / condensators te verwisselen.
Overigens moet je niet vergeten dat de betere / mooiere elco’s slechts vijf euro per bdac kosten, maar dat dit een fabrikant 1000’en keren 5 euro kost. Tentlabs verkoopt niet één bDac, maar 1000’en, misschien wel 10000’en bDAC’s.
Beste Pjerre,
De B-DAC is geen nos-dac hoor, dit een upsampling dac met 8x oversampling. (PCM1792A)
De DIY CD speler kit van Tentlabs heeft overigens wel een nos-dac. (PCM1704).
En eh mp3?!? op een B-DAC? eerst 4/5 van de originele data weggooien en vervolgens weer upsamlpen naar 24bit 192kHz?
Gebruik FLAC.
Beste Jaap,
Sinds de Tentlabs B-DAC een nos-dac is,
Klinken mp3’s slechter op een nos dac dan een non-nos dac?
Vriendelijke groet,
Pjerre
Dit is gewoon een geweldige dac! Er zijn er inmiddels twee aangeschaft, een bij moeders en een bij mij thuis. Beide spelen we via de combinatie mac – aiff – optische out – b-dac – eindversterker… Geluid is veel rustiger dan ik gewend was van digitale bronnen, wat opvalt is meer en beter gedefinieerde bass en de souplese van het geluid!
Beste Peter,
Je hoort zonder twijfel verschil. Ik heb dat in dit artikel ook toegelicht:
https://alpha-audio.nl/2010/11/investeren-in-usb-ja-of-nee/
Groeten!
jaap
Hallo ik ben ook aan het onderzoeken geweest en heb een Zodiac Gold op proef gehad van Audio west ik hoorde verbetering t.o.v. mijn Trent dacje ( 100 euro ) maar het was te gering gezien de hoge prijs van 3400 euro echter toen ik hem terug bracht kreeg ik op proef een USB kabel mee van Audioqeust…..in eerste instantie dacht ik het zal wel…per slot volgens mij zijn het maar eentjes en nulletjes die door dat kabeltje gaan….al gelijk bij het eerste stukje muziek dacht ik wat gaan we nou krijgen??? het is echt super!!! en dat voor 150 eurie….ieder die PC audio aan het ontdekken is zou daar zeker eens naar moeten luisteren!!
Vriendelijke Groet Peter
Beste Grimon,
Ik ken de PS Audio niet en kan dus niet echt een vergelijking maken. Wellicht is het mogelijk ergens a-b te vergelijken? Als u de PS Audio zelf hebt, kunt u altijd bij Tentlabs zelf luisteren…
Daar ik zelf een kleine dac zoektocht ben begonnen las ik dit hier met intresse.
Voorlopig beschouw ik de ps-audio link III als mijn referentiepunt dat ik wil bereiken.
Vond deze vooral het stereobeeld verruimen,meer diepte ,detail…voor al die eigenschappen staat ie vind ik wel scherp geprijsd (1200euro)
Ik vroeg me af of iemand die ps ook possitief ervaarde ,en of de b-dac zich staande houd (of nog straffer is) dan die ps…kan hij zich met andere woorden meten met die ps…zo ja,dan ga ik hem zeker eens checken.
alvast bedankt voor jullie reactie
vriendelijke groeten
Geert
P.s. ik wilde ook nog vermelden dat vooral cd’s die wat minder zijn opgenomen bij mij een oppepper krijgen en gevoelsmatig ineens een stuk beter klinken.
Beste Ton,
Wat je hier beschrijft, kan ik onderschrijven. Minder goede opnames klinken toch wat prettiger. Dat is vooral te danken aan het feit dat s’en en t’s minder fel zijn over de bDAC. Ik vind de voorversterker van de bDAC zeker niet slecht, maar de vv in mijn MA350 is toch wat beter, heb ik gemerkt. Het vooral een hele leuke extra. En voor wie een ‘aardige’ voorversterker heeft, is het zeker een pré. De signaalweg is toch korter als je de bDAC direct inzet. En klankmatig is de voorversterker zeker niet slecht. Vrij neutraal en mild.
Vriendelijke groet,
Jaap Veenstra
ik gebruik de b-dac als voorversterker, ik vind het een grote verbetering.
Ik heb een sumo voor en eindversterker en ik heb de voorversterker eruit gelaten.
het detail en de plaatsing is toegenomen, het verschil hoor je vooral bij wat drukkere pop-muziek.
Ik heb de b-dac meegenomen naar mijn broer die een redelijk nieuwe quat cd-speler heeft.
de tentlab geeft hier ook een verbetering in detail.
Als ik de b-dac echter aansluit op mijn voorversterker merk ik het verschil niet echt met vroeger, het is toch weer een extra element ertussen.
Dag Jaak en anderen,
Wacht nu op de b-dac en mijn plan is ook om zonder voorversterker te gaan. Je ziet ook steeds vaker in externe dac’s een digitale volume regeling, ps audio pwd etc. Mits die regeling op de juiste manier geimplementeerd is en daar zijn er nogal wat technieken/opties voor in een digitaal ciruit, dan kan het prima. Ook scheelt het weer een schakel en een interlink in de keten. Enige belemmering is dat er geen optie is voor de voorversterking van analoge bronnen, phono, tuner…
Ik zal eens via de vv van de bdac spelen. Ik laat het zsm weten.
Hallo,
De dac lijkt me wel oké… Maar hoe zit het klankmatig als je hem ook als voorversterker gebruikt?
Want ik ben op zoek naar een nieuwe voorversterker en als er dan nog zo een mooie dac bij is dan is dat toch super?!
Of vergis ik me?
Mvg, Jaak.
Jammer van de tentlabs, ik vind USB (24b/98Khz) gewoon een must voor mijn toepassing met en PC.En heb dan geen zin om nog een extra convertor aan te schaffen.
@Ton: Ik zal de links die je hebt gestuurd eens bekijken. Dan weet ik wat ik ga bestellen in de toekomst……
Beste Shariff,
Wie 24bit / 96KHz via usb wil hebben – en dat is begrijpelijk – moet inderdaad niet voor deze Tentlabs gaan. Overigens is het wel mogelijk via spdif, maar dat staat ook in het verhaal. Ik vind het persoonlijk (nog) niet zo belangrijk: er is nog niet zoveel content en mij gaat het vooral om de muzikaliteit. En deze b-Dac speelt toch vrij gemakkelijk op niveau van de HRT Pro die 499 kost en wél 24bit / 96 KHz accepteert via usb. Deze heeft inderdaad de TAS1020B-chip die overigens erg goed werkt. Echter, de HRT Music Streamer Pro heeft alleen usb… that’s it. Toch wat beperkt als je minimaal 2 of 3 apparaten wil aansluiten op je dac.
Begrijp die USB ingang ook niet erg.
Ik had dan liever gezien dat er geen USB ingang op zat en gewoon minimaal 3x spdif ingangen. Zou dan of een USB naar SPDIF converter pakken of de spdif uitgang van de computer zelf juist configuren.(soms kan dat)
Als er 1 plek is waar je hoge resolutie bestanden hebt dan is dat een computer en niet dat schrale aanbod van DVD-A of iets dergelijks.
Die PCM2707 had denk ik gewoon een TAS1020b kunnen zijn en die doet gewoon “bit perfect” tot 96Khz zonder extra drivers te installeren.
Zowel op Windows, MAC en Linux.
http://www.centrance.com/licensing/tas1020b.shtml
Deze chip wordt in vele USB DAC’s een USB>SPDIF converters gebruikt.
Benchmark Media Systems, Belcanto, Lavry, Empirical, and PS Audio.
http://www.audiophilechina.com/products1.asp?S_id2=37&s_id=38
Met vriendelijke groet,
Ton Zandbergen
Ik vind het inderdaad ook jammer dat voor de b-dac een relatief oude usb-dac is gebruikt. 16bit/48kHz is niet echt toekomstvast. Ik gebruik mijn pc als bron en heb ondertussen al 24bit/96kHz opnames, die dan niet volledig tot hun recht komen. Voor rond de 1000 euro verwacht ik wel een USB input die dit aan kan. Voorzover ik weet kan de standaard usb 2.0 uitgang van een gemiddelde pc dit met gemak aan.
Beste Shariff,
De interface in de b-DAC is niet oud hoor. Dat valt reuze mee. Wat wellicht niet iedereen beseft, is dat je voor 24bit / 96 of 192 KHz input vaak software nodig hebt. Dat maakt de usb-input veel minder flexibel en gebruiksvriendelijk. Er zijn usb-dacs die deze driver / software op de chip hebben, maar dat zijn er maar bar weinig. Tentlabs heeft – in mijn opinie – gekozen voor optimale compatibiliteit. Kijk overigens maar een rond. De meeste dacproducenten kizen voor 16bit / 44 KHz… hoogstwaarschijnlijk vanwege die reden… Overigens kan de samplingrate nog zo hoog zijn: als de chip slecht geimplementeerd is, klinkt het nog nergens naar, weet ik uit ervaring.
Heren
Over concurrentie gesproken. Heb de B-dacbeluisterd maar ben uiteindelijk voor de Metrum Acoustics NOS mini Dac gegaan. De prijs was niet direct het punt bij mijn keuze maar viel mij bij de Metrum op, dat het qua klank zeer dicht bij analoog zit en is de diepte afbeelding fenomenaal. Zeker gezien de prijs Euro 345,- voor de quad versie, een schijntje tegenover de b-Dac.
Groeten
Jan
Dag Jan,
Er is zeker heel veel concurrentie in deze prijsklasse en er zijn zonder twijfel veel goede dacs te koop. Wat ik echter heel bijzonder vind aan de b-Dac, is de vloeiende presentatie. De stressloosheid… Ik heb dit echt nog niet eerder gehoord. Ook niet bij de Metrum. Die heeft naar mijn idee toch iets meer stress dan de b-Dac. Neemt niet weg dat de Metrum een prima prijs / kwaliteit biedt.
Vriendelijke groet,
Jaap
Erg interessant! Maar op dit prijsniveau is er grote concurrentie, die het komend jaar alleen maar zal toenemen. De USB limit van 16bit / 48 KHz zal volgend jaar in deze prijsklasse ook tot het verleden behoren. Is dit wel een DAC voor de toekomst?
En hoe verhoudt deze DAC zich tot de concurrentie? Eastern Electric schijnt met de minimax DAC ook een fantastisch apparaat gemaakt te hebben voor ongeveer dezelfde prijs.
Beste Han,
Leuk te horen dat u de conclusie onderschrijft. De mening van een consument telt namelijk wellicht nog zwaarder dan die van een redacteur! Heel veel luisterplezier!
Heb sinds 2 weken deze DAC, en is een aanrader. Onderschrijf de conclusie van de review.
Geweldig klinkende DAC, die details hoorbaar maakt die ik voorheen niet hoorde. Stereobeeld is ruimtelijker.
Een aanrader!