Van Medevoort SC-QR luidsprekerkabel

In een artikel uit november 2003 heb ik de SC QS al besproken. Deze kabel bezit een paar prachtige eigenschappen, waarbij vooral de neutraliteit en de ‘bescheidenheid’ opvallen. Vandaar dat ik de interlinks al jaren met bijzonder veel plezier gebruik. Sinds een paar maanden speel ik nu ook met de luidsprekerkabel uit de referentielijn van Ad van Medevoort.

De SC-QR: referentieserie luidsprekerkabel van Van Medevoort.
De SC-QR: referentieserie luidsprekerkabel van Van Medevoort.

De kabel oogt exact hetzelfde als de interlink. Bescheiden, ingetogen, no-nonsense. Wat dat betreft past de kabel prefect binnen de productlijn van Van Medevoort die er eigenlijk nooit doekjes om windt. Een audioproduct moet gewoon muziek maken… punt. En dat doen de producten uit Maarssen eigenlijk altijd prima.

Flexibel
De SC QR is een vrij zware kabel. Niet zo gek, want onder de huid liggen zes aders die volgens een gelijk procedé zijn gemaakt als bij de interlink. Het is dus een koper / zilver-combinatie, waarbij het zilver elektrolytisch op het koper is aangebracht. Uiteraard zijn voor deze referentiekabel alleen de mooiste zilver- en kopersoorten gebruikt.

Ondanks de dikke mantel en de zes aders, is de kabel vrij flexibel. Handig, want in veel gevallen moet de kabel toch een bocht maken naar de luidspreker- en versterkerterminals. In mijn geval in ieder geval wel, en de flexibiliteit van de vM SC QR was hier zeer welkom.

De flexibilteit van de kabel is niet alleen fysiek van toepassing. De kabel weet zich ook in vele configuraties prima te gedragen. In de maanden dat ik deze kabel gebruik, heb ik hem in vele systemen – van high-end tot middensegment – toegepast (zie HVT voor enkele voorbeelden) en keer op keer weet de neutraliteit, transparantie en onopvallendheid me te verbazen. Laat ik eens wat dieper ingaan op het klankgedrag van deze vM.

Gemoedelijk
Er zijn allerlei soorten luidsprekerkabel, met elk een ander klankgedrag: up-front, warm, fel, koud, ruimtelijk, mild… ga zo maar door. Deze vM SC QR is… gemoedelijk. En dat is zeker niet saai of negatief bedoeld! Na de

De Magnepan 06'en ondersteunen bi-wiring. Iets wat prima gaat met de SC-QR-kabels.
De Magnepan 06’en ondersteunen bi-wiring. Iets wat prima gaat met de SC-QR-kabels.

Audioquest Argent is dit een verademing op gebied van rust, detaillering en ruimtelijkheid! De Argent had zeker mooie kanten, maar had toch ook zijn eigenaardigheden. Op de Infinity’s – die ik bezat voordat ik twee Magnepan’s in huis haalde, midden 2004 uit mijn hoofd – ging de Argent uitstekend, maar de combinatie met de Magnepan’s bleek verre van ideaal. Het hoog was aan de felle kant en het laag bleek toch wat kaal. In ieder geval kaler dan ik wenselijk vind. De vM SC QR vult deze ‘gaatjes’ perfect op. Het hoog is heerlijk zacht, het midden idem en het laag loopt zeer diep door. Wat een openbaring.

Zo is bij het nummer ‘Angel’ van Massive Attack het basloopje eerder hoorbaar en is het zelfs op deze Magnepans voelbaar op gemiddeld volume. De klappen van de bassdrum zijn goed krachtig en strak. Tijd voor ‘Teardrop’. Ook hier zijn de klappen van de bassdrum goed voelbaar. De onderlaag is tevens goed hoorbaar, ook als de melodie zijn intrede doet. Wat een prachtig stuk is dit toch en wat komt de bandbreedte van de de set goed tot zijn recht dankzij deze kabel! Als de vocalen hun intrede doen, krijg ik letterlijk kippenvel. Wat een subtiliteit! Wat een rust… wat een muzikaliteit.

Ook bij Goldfrap’s ‘Eat yourself’ gaan de haartjes op mijn armen zichtbaar omhoog staan. De stem van mevrouw Goldfrap komt zo prachtig door de 0.6’en. Geen greintje hardheid of vervorming. Pure muziek… pure emotie.

Wat me opvalt tijdens deze luistersessie is dat de SC QR niets overdrijft. De luidsprekerkabel speelt gewoon lekker. Het maakt ook weinig uit wat er in de lade van de Teac ligt. Rock, pop, klassiek, elektronic… Dit is 100 % te danken aan de neutraliteit van de kabel. Hij is onpartijdig… en dat is natuurlijk wel zo prettig voor een ‘alleseter’ als ik.

Conclusie
Deze SC QR is absoluut een high-end product en de naam referentie waardig. De kabel is bijzonder neutraal en beschikt over een enorme bandbreedte. Het prettig aan deze allesspeler is dat het niet uitmaakt of u nu van rock, pop of house houdt: de SC QR speelt het met alle plezier en voegt daar nog een lekker vleugje emotie aan toe. Topproduct.

 
 

Geef een reactie