Video Metrum Acoustics Jade

Metrum Acoustics kennen we wel bij Alpha Audio. We draaien inmiddels ruim een halfjaar met de Pavane in onze vaste set-up. Tevens hebben we heel wat andere modellen onder de loep genomen. En veelal kunnen we er (zeer) positief op terugkijken. Nu hebben we de Jade ter test: het kleine broertje van de Adagio.

Metrum is hard bezig met het uitbreiden van zijn assortiment. Begin vorig jaar waren de Amethyst en Forte aangekondigd. En recent de Jade en Onyx. Ambre (een roon-endpoint) komt er ook aan. Kortom: ze timmeren aan de weg.

De Jade is een digitale pre-amd. Een DAC waar ook het volume mee te regelen is dus. Het regelen van het volume gaat echter wat anders dan bij andere merken. Metrum regelt namelijk de referentiespanning van zijn NOS dac-chips. En dat maakt het dat de volumeregeling compleet verliesloos is. Interessant!

De eerste dac die wij hebben getest met dit principe is de Adagio. En wow… wat is dat een mooi product. Wie echter geen 7000 euro kan betalen voor een pre-amp / dac, kan nu ook kiezen voor de Jade… die gaat namelijk weg voor 3000 euro. En het verschil…?  Minder dan u denkt!

We zijn nog aan het testen, maar we willen u niet wat foto’s en een video onthouden.

Foto’s Metrum Acoustics Jade

Video Metrum Acoustics Jade

 
 

54 reacties

 1. Mij lijkt het niet erg moeilijk naar het lezen van de discussie dat Metrum die volumeknop kan aanpassen. De firma zal wel daarover weten.

  Zelf heb ik dan ook een dac met volume knop, en ik vindt het geluid niet goed genoeg als ik die op mijn eindversterker heb draaien. Daarom heb ik mijn dac met volume knop als singaal verwerker voor muziek van mijn computer, en er zit een aptx bluetooth functie op voor het draadloos te kunnen streamen.

  1. Naast mijn onyx heb ik op mijn werkkamer nog een Amethyst staan met hetzelfde knopje. Ik snap de herrie rond dat knopje niet. De grap is dat iedereen in de eerste plaats met zijn vinger gaat draaien maar moet je juist je hand op de bovenkant laten steunen en dan draaien met je duim. Verder kan ik mij voorstellen dat je met de Jade het knopje niet meer aanraakt. Op de meeste apparaten met remote zit zelfs geen knop meer.

 2. Beste Jaap,

  Kun je iets vertellen over hoe de Amethyst zich klankmatig verhoud tot de Jade ?
  Als bezitter van een geïntegreerde versterker ben ik niet geïnteresseerd in een DAC/ voorversterker combi.

    1. Ik ga proberen om het volgende over te brengen. De Amethyst heeft een ongekende warmte, waarbij de Jade en Onyx vele malen gedetailleerder zijn.

     Om superlatieven te vermijden heb ik geprobeerd het kort te houden, maar ja, er is wel degelijk een verschil. Ik heb beide producten uitvoerlijk kunnen testen en er is voor beiden iets te zeggen.

     1. *disclosure* ja,
      Ik ben ook enigszins bevooroordeeld, na veel getest en geluisterd te hebben, heb ik uiteindelijk gekozen voor de Adagio / Forte combi, waarbij de Adagio het volume regelt

      1. Ik zou het verschil tussen Jade en Adagio als volgt willen beschrijven. De Adagio heeft meer autoriteit – lees ruimte beschrijving -, detail en rust ten opzichte van de Jade/Onyx. Het vergelijk is natuurlijk niet altijd makkelijk, dit vanwege de “subtiele” verschillen. De ruimtelijke beschrijving incl. nog meer detail van individuele instrumenten heeft natuurlijk alles te maken met de “complexere” opbouw van de Adagio en Pavane. Deze complexiteit wordt enerzijds vertaald in de componenten die gebruikt worden in de Adagio/Pavane en dit vertaald door naar de prijs en ook dat is van invloed op de beleving. De vraag naar het verschil tussen de Jade/Onyx en de Adagio/Pavane kan dus het beste beantwoord worden door beide aandachtig te beluisteren of meningen als deze te accepteren. Voor de een zal het verschil minder zijn als de andere, en dus is het de vraag van beleving en budget. Ikzelf vindt de Adagio nog completer qua beleving als de Jade, echter voor sommige luisteraars kan het ook TE compleet zijn. Wat ik heb geleerd, is dat niemand een foute beslissing kan nemen door te kiezen voor Jade/Onyx of Adagio/Pavane, het zijn fantastische dac’s!

  1. Het is al uitgelegd lees ik. Maar even kort: het scheelt iets in beeldvorming en detail. De signatuur is gelijk. Maar onyx / Jade voegt wat meer detail en verfijning toe.

 3. Mooie video. Take two. Lijkt mij een heel mooi product. Ben benieuwd naar de review. Hoe goed hij is als voorversterker. Hoe dicht hij komt bij de adagio als dac.

  Een digitale voorversterker ligt toch nog steeds voor bij velen moeilijk. Bij jullie zit de pass er toch ook nog tussen dacht ik?

  Groeten

   1. Dag Jaap,

    Ok. Interessant. Net zoals René van Es. Ik snap het ook wel in het kader van ultieme transparantie. Ook voor de reviews hoor je dan waarschijnlijker nog beter eventuele verschillen tussen producten.

    Maar ik denk dat heel wat mensen toch nog graag een sausje hebben. De ene een al wat smeuïgere saus dan de andere. Las onlangs een interessante review bij darko.

    Hij teste de kef wireless met ingebouwde dac, heel puur en kort maar ook wat dunnetjes. En dan met de bluesound erbij. Die bond de saus wat beter en bracht wat dikte en volheid.

    Het is een kwestie van smaak natuurlijk maar hij was heel duidelijk. Voor hem geen aardappelen zonder saus!

    Smakelijk!

  1. Beste Geoffrey, je raakt daar wel een punt met je voorversterker in deze DAC, of een willekeurige andere DAC met deze voorziening. De meeste van ons hebben toch een geïntegreerde versterker of receiver, denk ik zo, en hebben feitelijk zo’n voorversterker met volumeknop helemaal niet nodig. Toch hebben steeds meer DAC’s dit soort toeters en bellen, maar wat is de toegevoegde waarder ervan? Betaal je niet voor zaken die je niet echt nodig hebt, of maakt het de betreffende DAC juist beter als zo’n voorversterker er op zit?

   1. Dag jgeffen,

    Ik heb zelf ook een eenvoudige geïntegreerde klasse d versterker dus heb ik nu een dac zonder volumeregeling. Ik hou het graag simpel. Maar de techniek gaat razendsnel de laatste jaren.

    Dus kan een dac met volumeregeling wel een oplossing zijn voor veel liefhebbers. Je kan dan een eindversterker naar keuze aansluiten. Ook leuk. Dan sluit je de reguliere voorversterker en dus ook een geïntegreerde versterker uit.

    Metrum pakt dit toch heel slim aan en ook de ps audio stellar schijnt goed te klinken (review Jaap?) Digitaal wordt volwassen en dat is vooral in ons voordeel. Want je krijgt meer en meer betaalbare, kleinere maar toch goed klinkende oplossingen.

    Maar even terug op mijn antwoord hierboven. Hoe transparant wil je het. Hoe clean mag/moet het zijn? Dat is weer iets helemaal anders natuurlijk.

    Groeten

    1. Ja, als je opnieuw begint is het zeker een optie om alleen een eindversterker te kopen bij zo’n DAC, maar bij de meeste van ons wordt telkens alleen een component vervangen.

     1. Ik zou mijn dac kunnen vervangen door een dac met voorversterker. Stap 1. En dan verder sparen om mijn geïntegreerde versterker door een eindversterker te vervangen. Stap 2. Stiekem droom ik daar wel van.

      Maar de volgende dag droom ik weer van een andere combinatie hoor. Zolang we kunnen dromen…

      1. Ja, duidelijk, maar welke droom is dan de beste en wat is het advies van Alpha Audio omtrent dergelijke keuzes. Ze zouden daar best wat meer aandacht aan kunnen besteden. Zo mis ik bijvoorbeeld het advies omtrent Ethernet vs. Optisch. Als je ethernet hebt ben je geneigd dit te optimaliseren, of kun je beter maar gelijk investeren in optisch. Maar nu raken we off-topic…

     1. Bij PS-audio zelf zijn ze helaas ook niet zo snel. Inmiddels hebben 5 componenten van PS-audio, voortijdig mijn set verlaten. Het is net alsof je een besturingssysteem koopt voor je computer, pas na jaren werkt het product een beetje naar behoren.

      De Directstream is inmiddels doorontwikkeld tot een geweldige dac en een redelijke voorversterker. Sommige andere producten, waren nooit goed en kwam er een opvolger. Ik zou voor Metrum gaan!

   2. Het lijkt dat jullie vergeten dat de Onyx de dac versie is van de Jade en heeft Jaap dit nog niet genoemd. De Onyx is gelijkwaardig in alle opzichten maar mist de volume optie en is Euro 500 goedkoper. Dus voor elk wat wils.

    1. Mee eens, maar het was meer in zijn algemeenheid bedoeld dat er steeds meer DAC’s komen met toeters en bellen, die je mogelijk niet nodig hebt. Het aantal pure DAC’’s lijkt af te nemen. Voorts is mij niet duidelijk wat de beste propositie is vanuit de klant gezien, mocht je opnieuw willen beginnen.

     1. Hier snap ik wel wat je zegt. Heel wat merken zetten in op zoveel mogelijk features. Persoonlijk vind ik dit ook niet nodig. Mqa, dsd, … Al die upsampling hoeft niet voor mij. En ook niet voor Metrum denk ik.

      Zelf heb ik een nos dac (dion audio) en daar ben ik heel tevreden mee. Set and forget. Zo hoort het volgens mij. Kan het beter. Ik betwijfel dit eigenlijk. Niet heel veel beter in elk geval.

      De meeste winst valt te halen in nieuwe speakers. Die speakers heb ik gevonden. Audiovector qr 1. Fantastisch. Real world speakers met een real world price. Wanneer staat de review gepland Jaap:)

      Ook best nog wat winst te halen in versterking. Daar spaar ik nu voor. Maar je bron moet vooral goed zijn en alles zo neutraal mogelijk doorlaten.

      Ik denk wij allebei door het bos de bomen niet meer zien. Moet Alpha audio ons daar in helpen. Jazeker. Maar persoonlijk vind ik dat ze dat ook al goed en vaak doen.
      Met achtergrondartikelen en met hun unieke feedback mogelijkheid.

      Ik heb hier al zoveel bijgeleerd. Je houdt het niet voor mogelijk. En snap ik het allemaal niet zo goed meer dan hoef ik het maar te vragen. What more do you want!

      1. Ben het grotendeels met je eens. Maar zou graag zien dat ze wat meer stelling nemen, fundamenteel onderzoek doen en gestrukturreerd advies geven over het inrichten c.q. opzetten van een en ander. Daarnaast zouden ze door middel van rankings aan kunnen geven wat een product nu precies waard is, zoals bv. Duitse bladen dat doen. De huidige werkwijze komt mij nogal hap snap over, Ik voel me derhalve betrokken bij het wel en wee van deze site, laat dat duidelijk zijn. Het is dus positief bedoeld.

      2. Jgeffen. Als je tips / opmerkingen of advies hebt… Mail liever. Zo onder een artikel wordt het een zootje en heeft niemand er wat aan. Als je ons mailt of belt kunnen we constructief te werk gaan en zaken veel beter uitleggen. Dan snap je sommige keuzes veel beter. En wij jouw opmerkingen ook. Ok?

 4. Ik heb toch een vraag over het merk Metrum.
  Het spreekt mij aan dat dit Nederlands is, en een eigen weg kiest qua centrale chipset. Daarnaast scoren ze goed in recensies, en op beursen heb ik ze ook met plezier zelf gehoord.
  Maar… waarom zijn er dan zoveel 2e hands Metrum DACS te koop. Ik vind at altijd een “oranje” signaal: merken die op zich niet heel groot zijn, maar waar wel veel 2e hands te krijgen is.

  Iemand enig idee?

  1. Van elk merk vind je wel dacs te koop . Ik zelf heb steeds upgrades gedaan van Octave naar Hex en nu naar Onyx. Vergis je overigens niet over dit bedrijf, het heeft in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Even los van smaak is het een degelijk product met een geweldige service. Verder omdat ik naar veel akoestische life optredens ga is dit de rede dat ik bij het merk terecht kwam. De klank is niet spectaculairder als de werkelijkheid en staat het geluidsbeeld als een huis.

   1. Je kunt overigens veel leren over een merk door forums te bezoeken, Je ziet dat het merk vooral in de USA hele hoge ogen gooit naast de bestaande grote merken , Ik vind dat wel bijzonder als je bedenkt dat het als hobby gestart schijnt te zijn.

  2. Vanaf dag 1 kwamen de dac’s van Metrum Acoustics bijzonder goed aan, A) vanwege het oprechte geluid, B) prijs en firma en C) het onderscheidende effect van de eigen chips. Een levendige tweede hands markt in het geval van Metrum is het resultaat van een enorm loyale klantenbasis. Wat schijnt is dat velen die vanaf dag 1 een Metrum DAC hadden, bij het merk blijven en dus upgraden. Zoals Jaap zegt, zijn het voornamelijk de eerste producten die te koop worden aangeboden. Metrum bevindt zich in een niche markt, richt zich voornamelijk op het bouwen van DAC’s en heeft idd in de VS een enorm markt aandeel, echter inmiddels ook in vele andere landen. De aangeboden gebruikte Pavane’s and Adagio’s zijn op een paar handen te tellen, en meestal te koop aangeboden vanuit geld nood of veranderde interesses, en zelden of nooit vanwege vervanging ten gunste van een ander merk. De recente ontwikkelingen van het bedrijf zijn spectaculair te noemen. De markt introductie van de Jade en Onyx heeft geleid tot enige logistieke uitdagingen in December 2017, echter alleen maar vanwege de enorme vraag naar deze producten. Inmiddels zijn deze uitdagingen opgelost naar ik heb vernomen. De recensies zijn dan ook alleen maar lovend! (op een volume knopje na :-)) ). Men kan gerust stellen dat Metrum Acoustics een merk is om rekening mee te houden, voornamelijk vanwege het feit dat ze vasthouden aan het NOS principe, zich niet laten leiden door concurrentie, wel door hun klanten, en geschikt inspelen op essentiele wensen van de markt zonder in te boeten op de eigen kwaliteit (neem MQA als voorbeeld – MQA is een optie bij Metrum, en indien deze optie wordt genomen is het nog steeds Metrum die bepaalt waar het geluid wordt verwerkt, en niet de MQA chip perse). Inspelen op Roon is ook een erg goede keuze geweest. Al met al, het is een merk wat trouw blijft aan zijn eigen principes en de bestaande als ook potentieel nieuwe klanten waarderen dit zeer.

 5. Nee Jaap, nog niet gehoord, maar alle top-DAC’s klinken fantastisch, echter, het is dan toch zoiets als schieten op een bewegend doel, om te bepalen welke de beste is, of heb jij die goude oortjes wel? Is deze DAC dan zoveel beter dan bv, de T+A DAC 8 DSD, dat je zo’n volumeknop op de koop toe moet nemen? Ik dacht het niet, voor mij sowieso een no-go! Sorry, Jaap, maar voor mij moet het dan toch min of meer perfect zijn, anders wordt het een dagelijkse terugkerende ergernis.

  1. Natuurlijk klinken alle top-dacs goed. Maar bij voorbaat zeggen dat iets te duur is zonder ervaring met het product te hebben, is heel gevaarlijk naar mijn mening. En ook niet eerlijk. De Metrum-producten zijn bijzonder om diverse redenen. Allereerst zijn de dac-chips compleet in eigen huis ontwikkeld. Ten tweede klinken ze gewoon bijzonder goed. Heel eerlijk, open, snel en stressloos. Er zijn natuurlijk producten die dit niveau halen. Denk aan dCS. Of wellicht Chord’s topmodellen. Maar kijk eens naar die prijskaartjes.

   Ja: de volumeknop is niet fijn (mijn mening). Maar er zit gewoon een afstandsbediening bij. En om een product niet aan te schaffen vanwege een knop… hmmm… zou ik niet doen. Zeker niet nadat je hem hebt gehoord.

   1. Hieronder geef je aan dat de Pavane alle DAC’s in zijn klasse zoek speelt. Ik bestrijd dat ten zeerste. Dat is toch wel heel erg sterk uitgedrukt, vind ik. De Jade zal ook top zijn in zijn klasse, maar steekt daar niet met kop en schouders boven uit, vandaar dat deze volumeknop voor mij een breekpunt zou zijn, maar dat is natuurlijk ook persoonlijk. Dat dit gebrek zwaar weegt geef je zelf aan, en hopelijk verbeteren ze hem op dit punt.

    1. Hoe weet je dat de Jade dat niet doet zonder dat je hem gehoord hebt? Vergeet niet dat de Jade ook een verliesloze volumeregeling heeft. Er is dus geen voorversterker nodig. Je moet hem dus eigenlijk vergelijken met een voortrap met dac.

     1. Afgaande op de gebruikte gebruikte technologie en reviews elders van apparaten van hetzelfde merk, neem ik dit aan, Jaap.. Terecht of niet, ze komen elders niet boven hun klasse uit, maar volgens jou spelen ze in hun klasse alle andere DAC’s zoek.. Dat vind ik dus erg sterk uitgedrukt en mogelijk meer jouw persoonlijke mening.

      1. Beste Jgeffen,

       Laten we dit niet te lang en te ver doorvoeren. Ieder zijn ding. Ik vind Metrum bijzonder. Juist vanwege de andere techniek en toepassing van NOS. Maar goed… ieder zijn ding… toch?

       Groet!

      2. Ja Jaap, je hebt gelijk, ieder zijn ding en van mening verschillen is mogelijk, maar ik vind ze ook top hoor, daar niet van.

    2. Hmmm… Hier gaat volgens mij wat mis.

     Volgens mij gebeurt het niet met slechte intenties, maar graag wil ik wel even wat kwijt naar aanleiding van deze recente discussie. Deze volg ik namelijk met gekromde tenen.

     Hoewel ik zelf geen groot voorstander ben van de reactiemogelijkheid op artikelen, is het wel een hele onderscheidende manier waarop Alpha met zijn doelgroep omgaat. We stellen ons hiermee kwetsbaar op, maar onze lezers kunnen wel heel laagdrempelig met de redactie communiceren. We weten dat vele lezers dit zeer waarderen. En wij waarderen dit 99% van de gevallen ook.

     De redactie heeft het apparaat in kwestie uitvoerig beluisterd en vooral beleefd. Hiernaast heeft de redactie de afgelopen jaren vele concurrenten in verschillende prijsklassen beluisterd en kan hierom een hele goede beoordeling geven hoe een apparaat uiteindelijk uit de review komt.

     Volgens mij is het dan ook aan de redactie om aan te geven of een product zijn geld wel of niet waard is. Een lezer mag natuurlijk zijn of haar ervaringen delen, maar enkel als deze het apparaat in kwestie zelf met eigen oortjes heeft beluisterd en hierbij ook deelt in welke configuratie deze dit heeft gedaan. Want waar hebben we het anders over?

     Om een onbekend apparaat op basis van specs, onderbuikgevoelens en aannames te ‘beoordelen’ vind ik dan ook niet fair. Niet fair naar de fabrikant, maar ook niet fair naar de lezers van Alpha-Audio. Disinformatie is er al genoeg vandaag de dag.

     Ik zou iedereen dan ook heel vriendelijk willen vragen om vooral te blijven reageren, maar uitsluitend als de reacties iets feitelijks toevoegen. Onderbuikgevoelens en vooroordelen kunnen op andere fora worden gedeeld, maar liever niet op Alpha-Audio.

     1. Beste Harro, je maakt er nu wel een heel verhaal van wat het niet is. Jaap vindt met name deze DAC’s groun-breaking, en ik niet. Dat kan. Het andere punt betrof de volumeknop, die voor mij niet acceptabel zou zijn gegeven de prijs. Maar verder is dit merk wel top hoor, zoals ik heb aangegeven. Het gaat dus zeker niet om onderbuik gevoelens.

 6. Hallo Jaap, wat is een interessante instapper! Is de Jade vergelijkbaar met de Nad M12…. deze zitten ongeveer in de zelfde prijsklasse?

  De Adagio en de M12 heb ik wel eens naast elkaar beluisterd. Ik vond ze best wel verschillend.

  1. De M12 en Jade zijn twee heel andere producten. De M12 is een ‘alleskunner’ met uitbreidingsmogelijkheden. De Jade is een DAC met volumeregeling. Qua DAC wint de metrum. Qua mogelijkheden wint de M12.

   1. Dat is interessant! Bijna om de paar maanden is er wel een overtreffende trap te vinden.

    Gelukkig ben ik al erg tevreden met de M12. Ik hoef nog niet direct op onderzoek. De Adagio en waarschijnlijk dan ook de Jade klinken mooi vol in het laag en middengebied. Misschien zijn dit de typische eigenschappen van een ladderdac. De M12 had mijn voorkeur in het hoog, maar dit zou per systeem kunnen verschillen.

    1. Zou ook wel verschil met de M12 willen weten. Heb zelf een M12, die ik voor het grootste deel erg goed vind klinken. Alleen mis ik toch wel een stukje (eigenlijk wel een behoorlijk stuk) diepte in het geluidsbeeld…

 7. Tja, voor zoveel geld geen fatsoenlijke volumeknop, dat is gewoonweg niet acceptabel. Ik vind alle DAC’s van dit merk sowieso te duur. Nee, dan zou ik kiezen voor bv. PSAudio.

  Goed dat je dit zo nadrukkelijk onder de aandacht brengt, Jaap!

  1. Ik vind de knop niet fijn… dat is wel duidelijk. Maar feit is ook: het is het enige negatieve puntje. En dat maakt de DAC zeker niet te duur. Want heb je weleens een nieuwe generatie Metrum gehoord? Een Pavane speelt eigenlijk wel alle dacs in zijn klasse zoek…

Geef een reactie