Video – Multitest – de beste versterker voor 2500 euro

Prijs: € 2500

Inleiding

Inhoud

Het was weer tijd voor een flinke groepstest. Live op Youtube, samen met u. Uiteindelijk hebben we zaterdag 22-08-2002 zeven prachtige versterkers van rond de 2500 euro naast elkaar gezet. Drie zijn een beetje anders: de NAD is met 1800 euro de goedkoopste, de Advance Paris is een voor- eind combinatie. En de Prima Luna is een buizenversterker. Hoe verhouden de zeven versterkers zich ten opzichte van elkaar? Wij hebben het live voor u uitgezocht, én gestreamd. 

De klasse van 2500 euro voor een geïntegreerde versterker is populair. En dat is niet gek. Het is een klasse waarin u serieuze kwaliteit kan en mag verwachten – en vaak ook krijgt – én in heel veel gevallen krijgt u er ook nog een fatsoenlijke d/a-converter of zelfs een streamer bij. Allemaal in één ‘doos’. Of u kunt ze met modules nog toevoegen. Kortom: een paar speakers eraan en gaan met die banaan!

We hebben voor deze test alle interessante partijen aangeschreven. Niet iedereen had een model beschikbaar. Uiteindelijk hebben we zeven modellen binnen gekregen. En wij zijn van mening dat het zeven prachtmachines zijn. Elk met hun eigen kracht en in sommige gevallen; hun eigen eigenaardigheden.

De test setup

De test-setup is in dit geval vrij eenvoudig. We hebben twee stevige stekkerblokken in de Isotek Titan gedaan. Deze zorgt voor een schone en snelle stroomtoevoer naar de versterkers. Onze Bryston draait er prima op. We hebben alle versterkers netjes aangesloten met als hulp de Kemp Ultimate Polarity Checker. Een handig apparaatje. We gebruiken standaard netkabels. Vervolgens sluiten we de Focal Sopra No1 aan met een Driade Flow speaker kabel.

Als bron gebruiken we de Metrum Acoustics Ambre streamer en Metrum Acoustics Pavane dac. Deze zijn single ended verbonden met de versterkers. We gebruiken hiervoor een Tubulus Argentus interlink.

Test tracks

We testen met drie tracks:

 • Jaques Loussier Trio – Little Fuge in G minor (punch, snelheid, transienten)
 • Chris Jones – No Sanctuary Here (laag, plaatsing)
 • Emmanuel Santarromana – Opera (Imaging, snelheid, detail, vocaal)
 
 

Winkels met Advance Paris

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Denon

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE

Winkels met NAD

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Naim

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

Winkels met Primare

Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

15 reacties

 1. Ik heb verschillende Naim versterkers (Nait 5italic, Nait XS1, SuperNait 1), Naim bronnen (CD5x, CD5si, ND5XS) en speakers (Allae) thuis gehad de laatste jaren. De eerste paar weken klinkt het super maar na de gewenningsfase ontbreekt het aan sprankeling en verfijning. Ook was de klankkwaliteit niet stabiel. De ene dag top de andere dag maar matig. Kortom de hele zooi verkocht.

  1. Lag het aan de set, of aan een niet zo stabiele stroomvoorziening en / of grote stroomvreters bij jou in de buurt……….?
   Ook belangrijk (althans is mijn ervaring), een klassieke Naim set zoveel mogelijk aan laten staan, heeft best wel even tijd nodig om op te warmen en muzikaal te schitteren………
   En om het “zooi” te noemen gaat in mijn ogen wel erg ver……….

   Muzikale groet!

  2. Hoi,

   Die ervaring met naim kan ik goed begrijpen, ik hoorde het direct al in verschillende luister sessies.

   Bij Denon pma1600ne had ik ook dat ik na verloop van tijd het geluid voornamelijk in de bassen het gevoel kreeg dat het rommelig begon te klinken, brommerige en bij grotere volumes dat ik dacht hij begint te vervormen.

   Ik heb nu een primaire hij i15 mk2 prisma classe D en die bevalt mij uitstekend.
   Sommige zeggen klinisch en de andere noemt het gedetailleerd. Ik vind zelf dat klasse D voor mij perfect klinkt omdat hij de bassen zijn de super strak midden en hoge tonen goed in balans met een prachtig stereo beeld. Ik heb ze aangesloten op 40 jaar oude Philips speakers de FB 880, en daar klinken ze geweldig goed op. Dali F5 klonken erg rommelig met de Denon, maar met de primare klinken ze open strakke bas, nu pas waardeer ik de dali f5. Die mogen nog even blijven. Wat heeft u nu op het moment draaien?

 2. Beste Jaap,

  Heel boeiende en informatieve test !

  Jammer dat ik niet kan horen wat jullie horen door mijn set. Bv bij de derde track ‘opéra’ hoor ik dat sjirpend geluidje waar Yung over spreekt ook wel in de achtergrond maar niet op een positieve manier zoals jullie het lijken te ervaren. Een beetje irritant geluidje, alsof er een vervorming plaatsvindt. Terwijl het internet gonst van de lovende reviews over de apparaten in mijn set.

  Alleszins weer wat bijgeleerd ! Mijn volgende set zal bestaan uit een volledig analoge amp met een zacht midden zoals de Yamaha en een stevige gecontroleerde punch in het laag zoals de Naim of de Primare. Aangesloten op een externe dac en liefst ook een externe voeding.

  Groeten Pieter

 3. Ik was hier live bij op youtube. Erg leuk mannen!
  De Yamaha is in mijn hoofd blijven zitten. Ik heb ooit de AS-1100 in bezit gehad maar weer doorverkocht omdat ik de dynamiek op laag volume vond tegenvallen. En hoe ouder ik word hoe lager het volume bij mijn luistersessies 🙂
  Qua vloei en emotie wel de beste versteker die ik heb gehad. Ik hoorde tijdens deze test weer de magie van de Yamaha die ik toen zo mooi vond.

  Wil nu misschien een tweede poging wagen en weer voor een Yamaha gaan.
  Jaap, ik hoorde jou zeggen dat je de AS-2200 hebt gekocht. Deze zit nog binnen mijn budget.
  Als ik mag vragen: Hoe speelt deze op laag volume? Ik weet dat jullie deze versterker getest hebben maar de dynamiek op laag volume is niet besproken. En daar ben ik zo benieuwd naar.
  Alvast dank!

 4. Grappig, ik was het meest benieuwd naar hoe de PrimaLuna buizenversterker zich verhoudt tov de andere amps, aangezien ik al jaar en dag ook met een geintegreerde buizenversterker op mijn Focal Sopra 1 speel.
  Ik heb een single ended versterker, de Unison S9 – en sinds kort ook de Line Magnetic 219IA – beide 24watt klasse A, en dat gaat meer dan uitstekend hier. Hij heeft niet de ijzeren grip op het laag als een klasse D versterker, maar bij niet hele drukke (gecompliceerde) muziek is dat ook geen enkel probleem. Andere audiofielen die hier geluisterd hebben, vonden dat ook.

  Ik lees dat de Evo100 2×40 watt heeft, dat zou gewoon goed moeten gaan, tenzij er echt snoeihard gedraaid wordt (maar dat is niet aan de hand). Dus toch wel vreemd dit!
  Hier is de luisterruimte trouwens wel aanzienlijk kleiner. Ook zitten mijn amps in een prijscategorie die ruim 3x hoger is, wellicht dat ‘goedkope’ andere versterkertechnieken sneller een betere resultaat halen dan met de buizentechniek in die prijsklasse?

 5. Jammer dat jullie de kinky studio EX M1 niet mee hebben genomen in de test. Deze kost ook rond de 2500 euro en ik heb het idee dat die goed had kunnen meekomen. Bedankt voor de leuke review.

 6. Ik hoor Yung over buizenversterkers zeggen dat deze een hoge dempingsfactor hebben, maar het tegendeel is waar. Ik vermoed dat het niet matchen in het laag met de gebruikte luidsprekers onder andere aan de, vermoedelijk, niet al te hoge dempingsfactor van de Prima Luna versterker ligt.

  1. Je hebt gelijk. Dat was een vergissing. Hij bedoelde… Lage dempingsfactor. Ik denk dat het een vermogensmismatch is. Net als bij de Advance in high-bias mode…

Geef een reactie