Video NAD M32 geïntegreerde versterker

NAD M32 versterker

Eindelijk hebben we hem binnen! De NAD M32. Een geïntegreerd model binnen de topserie van NAD: de Master Series. De reden dat we hier zo naar uit hebben gekeken is dat deze weer gebruik maakt van de Direct Digital technologie van Zetex. Deze techniek is eerder gebruikt in bijvoorbeeld de M2, C390DD en PowerNode generatie 1. Wij vinden dat stuk voor stuk toch wel bijzondere producten. Voordat we er dieper op induiken… eerst een video.

Niet iedereen heeft trek in losse componenten. Een losse voorversterker, eindversterker, bron… dac… Sommige mensen willen gewoon alles in één doos. En dan goed. Voor die groep is de M32 ontwikkeld. Een hoogwaardige, geïntegreerde versterker met talloze uitbreidingsmogelijkheden. Denk aan streaming, dac, phono, hdmi in- en uitgangen, et cetera.

Zetex

Het bijzondere aan de NAD M32 is niet zozeer het feit dat alles in één doosje zit. Er zijn er meer. Denk aan Hegel of AVM. Al missen die nog wel de hdmi-modules. Het écht bijzondere is de manier van versterken. NAD gebruikt bij de M32 namelijk een direct digital chip van Zetex. In feite is dat een soort d/a-converter met 150 watt uitgangsvermogen. Een PowerDAC.

Er wordt in de chip niet écht naar analoog omzet. De chip zet namelijk PCM om naar PWM. Zonder tussenkomst van een feitelijke conversie naar analoog. En dat heeft – volgens NAD en Zetex – heel wat voordelen. Zo is het systeem een closed loop met alle controle-voordelen van dien. Een open loop met negative feedback is in het digitale domein namelijk altijd te laat. Een closed loop niet. We gaan hier in de review verder op in.

MDC

Het MDC-systeem van NAD maakt het mogelijk later mogelijkheden toe te voegen. Mocht u analoge ingangen te kort komen, dan voegt u een MDC-module toe en klaar. Wilt u streamen? Dan duwt u er een BluOS-module bij en streamen maar… Heel prettig, want zo hoeft u niet keer op keer iets nieuws te kopen. En dat scheelt behoorlijk in de portemonnee.

Video NAD M32 versterker

 
 

Winkels met NAD

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

16 reacties

 1. Vorig jaar heb ik de m32 op proef gehad. Ik vind de M32 een geweldige geïntegreerde versterker. Hij gaat erg goed om met oudere CD’s alles klinkt verslavend. Met high res. opnames zeer mooi. Hij klinkt wat warmer dan een M12, echt anders. De M12 is duidelijk minder vergevingsgezind met mindere opnames, maar uiteindelijk heb ik voor de M12 gekozen, omdat deze met een paar goede eindversterkers toch wel verder gaat.

 2. Cool! Ik was erg geinteresseerd in de M32 ivm looks, flexibiliteit en vermogen. Helaas was de M32 in september niet goed verkrijgbaar. Ik weet niet precies waarom. Sommige dealers zeiden dat hij niet voldeed aan de Europese norm. Anderen zeiden dat de software niet goed was, waardoor het apparaat regelmatig vastliep.

  Hoedanook… Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. 🙂

  1. Er zouden o.a. problemen geweest zijn met de BluOS module (softwarematig), maar ik dacht dat dit opgelost was? Van andere problemen heb ik nog niet gehoord.

   Persoonlijk vind ik het uiterlijk wel mooi, beter dan 10 bakjes op de kast en massa’s kabelspaghetti.

 3. Ben niet zo van NAD, hetgeen volgens sommigen staat voor: not another defect. Maar ik vind wel dat ze behoorlijk innovatief bezig zijn de laatste jaren, al weten ze het uiterlijk van hun apparatuur nog niet echt te faceliften; het blijft er saai uit zien, maar dat is persoonlijk, toch?

   1. Kan je hem vergelijken met de Hegel H360, deze klinkt fantastisch maar het ‘all in one’-gehalte valt daar toch wat tegen. Zeker met wispelturigheid van de streamer, waardoor ik vaak gemakelijkheidshalve de Bluesound Node 2 aan de Hegel hang.

    Mocht de NAD in de buurt komen dan zou ik zeker overwegen om de Hegel te verkopen.

    Met BluOS, analoge en hdmi-module heb je toch wel een prachtig – en stabiel – totaalpakket voor 6000€ en dat zonder kwaliteitsverlies en ‘dure’ kabelspaghetti.

    Kan de NAD ook even makelijk de speakers aansturen als de Hegel? (KEF R-serie).

   1. Klopt, maar ze hadden ook jarenlang een bedenkelijke bouwkwalitet, waardoor de uitval nogal hoog was. Hoe het hier nu mee gesteld is weet ik niet. ik vind een solide brouwkwaliteit een essentie voor jarenlang luisterplezier zonder sores.

Geef een reactie