Video Review JCAT Netwerkkaart

Voordelen

 • Zorgt voor meer rust
 • En meer detail...
 • En een grotere beeldvorming

Nadelen

 • Pittig aan de prijs
 • Prijs: € 435

  De htpc en computer audio transport zijn niche-producten. En dat is ook vrij logisch als u ziet hoeveel kennis er nodig is om een htpc of cat goed te laten klinken. Maar juist daarom vindt Alpha Audio het leuk. Immers: audio blijft ook een stuk hobby. En aangezien wij van zowel audio als computers als netwerkjes én muziek houden (en fotografie, video, auto’s…), schuwen wij niet de niche-producten. Nu hebben we een nicheproduct ín een niche gevonden: een audiofiele netwerkkaart. Maak kennis met de JCAT netwerkkaart voor audio. 

  JCAT NET Card Femto

  De JCAT netwerkkaart, of dus NET Card Femto, is een gemodificeerde Intel 350 dual poort NIC. Dit is in feite een server-kaart met twee poorten (dual nic). JCAT heeft echter wat zaken aangepast, waaronder de voeding (molex en extern) en de klok. Door een precisieklok toe te passen is de jitter in de datastream vele malen lager dan bij een normale interface.

  Nu is natuurlijk de vraag of die lagere jitterwaarden echt hoorbaar zijn. We gaan daar nog induiken en zullen daar een apart verhaal over schrijven. Wat we wel kunnen onderbouwen is de betere voeding. Want als we één ding gemerkt hebben bij pc audio, is dat lagere ruis – betere filtering, stabielere voeding – hoorbaar is in meer rust, meer detail en een mooier stereobeeld.

  De prestaties

  Uiteindelijk gaat het natuurlijk om hoe deze kaart presteert. Klinkt de htpc beter met deze investering van – met lineaire voeding – 700 euro? Ja… zonder twijfel. Speelde de pc voorheen een tandje minder dan de M50, nu zit hij gewoonweg op dat niveau. Het is ongelooflijk moeilijk de M50 en de htpc nu uit elkaar te houden. Er zijn lichte verschillen in beeldvorming en klankbalans – de pc is wat warmer en wat meer punchy – maar al met al is het gewoon zeer vergelijkbaar. We denken dat we de pc nog wel meer kunnen tweaken met wat software. Denk aan het gebruik van JRiver in plaats van Kodi. Of een Linux-versie in plaats van Windows met Fidelizer.

  In de video kunt u meer horen over onze visie op dit soort tweaks. Wij zijn er in ieder geval van overtuigt dat het product werkt. En dan met name in combinatie met een externe voeding van bijvoorbeeld Sbooster. Al is dan natuurlijk wél de vraag: hoe zit het met prijs / prestatie. 700 euro is pittig. Maar in ons geval is het wel het puntje op de ‘i’. De pc speelt niet meer als een pc met wat goede software. De pc speelt nu gewoon muziek…

  Dus voor de fans van htpc’s of CAT’s… het is een zeer interessante tweak.

  Video review JCAT NET Card Femto

   
   

  39 reacties

  1. Hallo Jaap,

   Volgens mij zijn er best wel wat mensen aan het meten geweest om met deze data te kunnen bepalen of een signaal daadwerkelijk beter of slechter is.

   Ik denk dat het redelijk gelukt is om het verschil tussen een standaard router signaal en een high end oplossing in beeld te brengen. Ik kan zover ik weet geen plaatjes delen op Alpha Audio. Ik heb ze daarom alvast op het forum van Ps-Audio gepost.

   https://forum.psaudio.com/t/ethernet-cables-and-sound/11297/333

   Naast deze metingen wil ik dit ook de standaard Jcat Femto in beeld gaan brengen, vervolgens de AQvox, de glasvonverters en wat ik nog meer voor handen krijg. Op deze manier kan men visueel zien waar verbeter kansen liggen t.o.v. een andere oplossing. Volgens mij is dit een leuke stap, omdat dit meer zegt dan de gehoormatige resultaten die een ander bereikt heeft.

   Groeten,
   Wijnand

   1. Hoi Huite,

    Goed idee om nog even te wachten. Ik denk zeker dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Kwaliteit is kwaliteit. Zowel met schakelende en lineaire voedingen zijn er goede en slechte te vinden. Ik heb hier wel een boek liggen met de naam powersupply cookbook van Marty Brown. Wat mij opvalt is dat het vooral veel lastiger is om een goede audiograde schakelende voeding te maken, maar het kan zeker. Waarschijnlijk zal er ergens één principe aangewezen kunnen worden waarmee het mogelijk is om de allerbeste voeding te bouwen, maar verder zal de benchmark bij kwaliteitsvoedingen net als tussen processoren van Intel en AMD dicht bij elkaar in de buurt liggen.

    Ik heb zelf deze overstap nu 2 x gemaakt. Van schakelend naar lineair en voor mij was dit 2 x de juiste keuze. De eerste keer van een Classé CP800 naar het oudere model CP700. Dit was ook een totaal andere voorversterker, maar het verschil was groot. Nu dan met de NAD M12 naar een dubbele Farad. Normaal gesproken vraagt mijn vriendin altijd…. waar moet ik op letten.. en dit keer zei ze direct wow al wat een verschil.

    Groeten en succes met je keuze,
    Wijnand

    1. Heb na veel lezen en diverse leuke email discussies (all over the world) besloten om toch maar de stap naar een LPS voor mijn Chord DAVE dac te wagen. Deze review van Ray Ghanbari van Audiophile Style trok mij uiteindelijk over de streep: https://audiophilestyle.com/ca/reviews/reality-quest-power-and-digital-audio-with-the-sean-jacobs-dc4-and-sound-application-pgi-tt-7-part-1-of-2-r973/.

     Draai sinds een dag of 2 nu met een dedicated Sean Jacobs DC-4. En hoewel Ray Ghanbari adviseert om de eerste 2 weken maar niet te luisteren daar het inlopen van de DC-4 “a bumpy ride” is, kan ik nu reeds horen dat de DAVE/DC-4 combo straks een dCS Vivaldi (mét dCS clock) killer zal zijn. En dat met een duidelijk lager prijskaartje.

  2. Vanmorgen tijdelijk een 2de Jcat Femto geplaatst om deze te vergelijken met een gemodificeerde Jcat Femto. De standaard Jcat Femto bevat een Crystec klok en de gemodificeerde een Ultra OCXO superklok. De beide kaarten worden gevoed door een externe Farad.

   De Router is d.m.v. een glasnetwerk direct verbonden met de netwerkpoort van het moederbord van de streamer computer. De streamer computer bevat nu ook de beide Jcats. Het operating system is AudioLinux.

   De Jcat Femto is met een 3 meter lange AQVOX edge kabel verbonden met de dac. In de dac is een galvanische ethernetscheidingsplug tussen de AQVOX kabel en de dac geplaatst.

   Om te beginnen start ik het nummer ‘You and the night and the music’ van Patricia Barber. Een album wat ik kort geleden op Qobuz vond. Dit is een rustig nummer met diepe bassen en lekkere snaar aanslagen op de contrabas.

   Wat opvalt is dat de muziek via standaard Jcat Femto verder naar voren speelt en dat de soundstage minder diep is. Ook valt het op dat de plaatsing van de instrumenten minder duidelijk is. De sound is behoorlijk lichter van kleur en dit maakt dat de opname akoestiek minder goed tot zijn recht komt.

   Dezelfde indruk krijg ik met een nummer van Norah Jones en een nummer van Dave’s true story ‘Marisa’ van het Album Best Audiophile voices.

   Gek genoeg lijkt het erop dat de klokken een belangrijke rol spelen als muziek richting de dac gestreamed wordt. Dit zelfde viel op met het gebruik met de AQVOX switch. Nu de AQVOX switch geen directe verbinding meer met de dac heeft is de AQVOX switch zelfs minder goed dan een standaard glasconverter. Het lijkt erop dat alles wat zich voor de streamer bevindt meer baat heeft bij lage ruis dan een kloksignaal. Na de streamer heeft een klok een zeer duidelijk effect. Is het de Jitter, de ruis, scherpere flanken van het kloksignaal of een combinatie hiervan? Ik heb mijn vermoedens, maar wat voor mij vast staat is het geweldige effect!

   1. “Het lijkt erop dat alles wat zich voor de streamer bevindt meer baat heeft bij lage ruis dan een kloksignaal. Na de streamer heeft een klok een zeer duidelijk effect.”
    Mooie en duidelijke conclusie Wijnand. Heb er ook wel beelden bij.
    Maar er lijken alternatieven te zijn. Zo zijn mij geen klokken bekend in de twee Chord apparaten die bij mij, na de streamer, het signaal klaarmaken voor versterking. Rob Watts, digitaal adviseur van Chord Electronics, reageert altijd wat hoofdschuddend op vragen naar dat thema. Daar gaat het volgens hem niet om. Daarna komt er een uitleg van wat in zijn ogen dan wel belangrijk is (samengevat het W(atts) T(ransient) A(ligned), maar daarbij haak ik als niet techneut al snel af. En ik niet alleen trouwens. Maar ook met dat WTA zijn mooie resultaten mogelijk.

    1. Hoi Huite,

     Volgens mij is er geen stream mogelijk zonder klok. Een standaard kristal oxylator is ook een klok. Een klok lijkt interessant, maar hier gaat het eigenlijk helemaal niet om met een ethernetsignaal. Waar het om zou gaan is de lage noise. De crystec klok heeft een erg lage noise. Voor de Jcat wordt aangeraden een lineaire voeding te gebruiken. Dit maakt waarschijnlijk dat deze kaart erg goed klinkt. Ik denk dat hij in zijn standaard uitvoering al dichtbij of zelfs voorbij de AQvox SE switch gaat. De modificatie die ik heb laten uitvoeren op de Jcat is vrij extreem. De ultra OCXO klok creëert misschien wel een 1000 x lagere noise dan de crystek klok. En dit maakt dat de Jcat in combinatie met deze klok onvoorstelbaar goed klinkt.

     Groeten,
     Wijnand

     1. Aannemende dat je met “noise” phase noise bedoelt.
      Per definitie heeft een oscillerend kristal wat oneenparigheid.
      Druk je dat uit in het tijdsdomein dan heet het jitter.
      Druk je dat uit in het frequentiedomein dan heet het phase noise.
      Maar het blijft uiteraard hetzelfde phenomeen.
      Dus lage jitter = lage phase noise en omgekeerd.

      Die factor 1000 lijkt mij wat stug.
      https://www.pinkfaun.com/shop/sheets/PinkFaunUltra20MHz1.pdf
      https://www.crystek.com/home/oscillator/ultralowphasenoise.aspx

      1. Hallo Vincent,

       Ik bedoel inderdaad de Phasenoise. Die factor 1000 was zo maar even een ruwe schatting. Het zijn wel 2 klokken uit een totaal verschillende categorie. Ik heb de datasheets nog even ingekeken. Wat ik zie is dat vooral in de lagere frequenties een groot verschil zit. Dit is volgens mij ook het belangrijkste gebied. Hier dient de noise echt laag te zijn. Ik zie dat bij de Crystec de noise rond 1Hz buiten beschouwing gelaten is en dat de noise rond 10Hz nog onder de 100DBc/Hz ligt rond de 100Hz bereikt deze klok de 126DBc/Hz. Dit is bij de Ultra wel anders bij 10Hz al op 130DBc/Hz en bij 100Hz zelfs al op 145DBc/Hz.

       Als iedere 3DB een verdubbeling is dan ligt er bij 10Hz wel 11x een verdubbeling. 2x2x2x2x2x2x2x2x2x2x2=2000 😉

       Grapje hoor! Maar in die lagere frequenties tot 100Hz zit het grote verschil, daarboven blijft het verschil ook nog lang groot.

    2. Het Watts filter en clocking is echt anders. Beide hebben wel enorm veel invloed op de weergave. Clocking in een dac heeft wel een totaal andere functie dan op een netwerk.

     1. Interessant, ik ga mij er in verdiepen. Ook ga ik proberen het streamsignaal van de Jcat op de scoop te zetten. Ooit zal het allemaal wat duidelijker worden.

       1. Zeker! En ze zetten mij vaak tot denken en soms tot experimenteren aan. Zo leg ik nu bijvoorbeeld een bruggetje tussen de goed klinkende extern gevoede Jcat Femto en mijn dac. Want hoe zou mijn dac klinken als ik zijn interne (schakelende) voeding zou wisselen voor een mooie externe lineaire?
        Zo weet ik dat de upscaler die ik gebruik, voorzien van een mooie externe voeding, duidelijk beter klinkt dan een vergelijkbaar exemplaar met een interne schakelende.
        Mooi projectje voor in de winter!

       2. Hoi Huite, dat ga je zeker goed horen! Belangrijk ook om goede bedrading en connectoren te gebruiken voor de upgrade!

  3. Vandaag de Jcat in de streamer laten bouwen. Vanuit de Jcat ga ik nu direct naar de dac d.m.v. Een AQVOX edge lan kabel. Het effect is vanaf minuut 1 goed hoorbaar. Nog transparanter meer punch en meer detail. Ondanks de streamer een zeer goede lineaire voeding heeft heb ik ervoor gekozen om de Jcat extern te voeden met een Farad. Ik ben benieuwd hoe het geheel gaat klinken als alles is ingespeeld

    1. Hoi Jaap,

     Voor de Farad misschien? En ik speel een beetje vals want er is een kleine aanpassing gedaan op de kaart… ander klokje. Deze klok heeft wel wat tijd nodig om te stabiliseren.

     Echt fantastisch een directe verbinding!

     Richting de streamer gebruik ik nog wel een netwerk met diverse voedingen glas en een AQVOX switch. Als ik dit passeer dan klinken de internet streams een stuk minder mooi. Dit nu nog aangesloten op de standaard netwerk poort.

     1. Maar goed dat je al die klokjes die je inmiddels verzameld hebt niet wekelijks hoeft op te draaien en gelijk te zetten Wijnand!

      Ciao, Huite

      1. Hoi Heute,

       Ik word nog een klokkenverzamelaar 😉 …. het is nog te doen. Dit soort experimenten geven veel inzicht.. en nog belangrijker héél mooi geluid.
       De noise is nu waarschijnlijk nog een stuk lager dan vanuit de AQvox switch, meer rust en precisie, strakker en meer punch.

       Groeten,
       Wijnand

  4. Idee: een dergelijke test met een paar sceptische Alpha Audio aanhangers uitvoeren!

   Ik ben benieuwd of aanwezigen die bijv geen verschil horen bij in dit geval de M50 en pc dat wél horen als jij uitlegt waar op te letten.

   Dat kan dan natuurlijk ook uit worden gebreid met iets als usb bekabeling 😉

  5. Leuk en bijzonder interessant; ik weet nu wat ik moet doen om mijn HTPC naar het niveau van een goede streamer te krijgen…

   Nadat ik de derde PCI filter heb aangeschaft (kortsluiting op de waterkoeling), denk ik: ‘Laat ik JRiver eens proberen!’ 🙂

  6. Als ik vragen mag, ik lees dat de HTPC en de M50 op hetzelfde niveau spelen. De prijs van de M50 ken ik, maar wat is nu de totaal prijs van de HTPC met deze JCAT incl Sbooster?

   Dat lijkt mij wel handig om mee te nemen in de afweging om een commercieel product te nemen (zoals de M50) of zelf te gaan bouwen (HTPC).

  7. Als een Netwerk specialist zou je toch moeten weten dat het niet altijd beter/hoger kan.
   Het lijkt gezien “de hoogte” nu wel de stratosfeer in je/de beleving, en bij zuurstof tekort krijg je soms rare of vreemde effecten. 😉

   Ik gebruik wel de standaard Cat 6e kabel en 1Gb netwerkaansluitingen die al een scheidingstrafo standaard hebben, en verder geen fratsen, daar ga ik mijzelf alleen maar mee bedotten.
   Voor die € 435 koop ik liever muziek,, daar ging het om toch?

   1. Klopt. Gaat om muziek. En ik ga niet zeggen dat dit een must is voor iedereen. Maar feit is: ik hoor een verschil. En het geheel speelt nu heel fraai… Beter dan ik dacht dat mogelijk is met een pc.

  Geef een reactie