Wat zorgt voor hoorbare verschillen in netwerkkabels?

Inleiding

Inhoud

We ronden ons kleine onderzoekje naar netwerkkabels af met een luistertest en een duidelijke conclusie. We hebben zoals beloofd de netwerkstekkers onderworpen aan een luistertest én hebben drie verschillende configuraties beluisterd: shielding aan één kant vast, shielding aan twee kanten vast én dubbel afgeschermd (en beide kanten verbonden). Horen we veschillen? Nou… ja..! 

Laten we wél direct één mythe uit de wereld helpen: er zit GEEN hoorbaar verschil in netwerkpluggen. Wel is er een verschil in bouwkwaliteit, prijs en installatiegemak. Kortom: het heeft wél zin te investeren in een goede plug.

Maar even verder over de weergave: we hebben zoals jullie weten – van standaardstekkers tot dure Telegärtners gemonteerd. We hebben alle kabels geprobeerd op dezelfde switch (met een IFI power supply) en beluisterd via hetzelfde systeem:

We hebben tussen de connectoren géén verschil kunnen waarnemen. Soms dáchten we dat we iets hoorden (denk aan een hardere S-klank), maar als we dan terug gingen naar de andere stekker, was er eigenlijk geen verschil. Het is soms bijzonder complex om dit goed te beluisteren en eerlijk te beoordelen. Maar na uren heen en weer schakelen, durven wij te stellen dat er geen verschil zit in weergave. In ieder geval durven we geen weddenschap aan te gaan in een blinde test…

 
 

36 reacties

  1. Ik ben het niet helemaal met je eens. Het gaat niet om afwijkingen of een benadering van een ‘ideaal’.

   Afhankelijk van je audio setup kan een kabel leiden tot een ander stereo beeld: plaatsing van instrumenten, hoe groot het beeld is, of het aan je speakers kleeft of juist niet, hoe de verhouding is in klank tussen lage en hoge tonen. Kortom, allemaal zaken waar je een al dan niet bewuste keuzes maakt bij het selecteren van een versterker, een speaker etc.

   Het gaat veel meer over de bewustwording dat dit, een simpel ethernetkabeltje, ook van invloed kan zijn. Wat wel jammer is, vind ik zelf. Maar net zoals met luidspreker kabels en interlinks, waarvan we allemaal al aanvaard hebben dat dit uitmaakt voor het klankbeeld, is dat bij ethernetkabels wat minder het geval.

   1. Dan zal er wel een gradatie bij muziekliefhebbers zijn. Ik maak me er niet druk om: ik luister en laat de muziek over me heen komen.

    Btw. wat ik naar benieuwd ben, is met wat voor audioapparatuur klassieke muzikanten naar muziek luisteren. De experts van hoe muziek zou moeten klinken.
    Ik kijk vaak documentaires over bekende klassieke muzikanten, maar ik zie nooit dure audioapparatuur in hun woning. Het mooiste was een interview met Reinbert de Leeuw van een paar jaar geleden: hij luisterde muziek via een eenvoudige 3 in 1 stereo installatie.

    Misschien een idee om er een artikel aan te besteden.

    1. Daar kan ik een heel kort artikel aan wijden: geen cent te makken is meestal de realiteit en de klassieke professionals die ik ken luisteren zelf weinig.

     Kortom: ik zou geen conclusies trekken uit de beelden die je ziet.

    2. Wel grappig, toen ik bij mijn zus een paar luidsprekers neerzette die best wel behoorlijk waren,en daar toen muziek op afspeelde, was haar reactie, “je kunt zelfs horen waar ze zitten”.
     Zij speelt zelf in een orkest, en ik hoorde haar later tegen een broer zeggen, Hans luistert op een heel andere manier dan wij, de broer speelt ook veel voor koren e.d.
     Oftewel, ik was degene die afweek. 😉

     Zij maken MUZIEK, ik luister alleen maar.

     1. Leuk!

      Ook ik luister alleen maar naar muziek en heb geen geoefend oor.
      Ik luister naast popmuziek ook naar klassieke muziek, maar heb er geen verstand. Ik hoor het verschil niet tussen verschillende uitvoeringen. Of wel, ik laat de muziek over me heen komen, en geniet er van.

      Ik heb geen dure installatie: Denon PMA-60 versterker, Translator Impact 30 luidsprekers, gewone luidsprekerkabels, RU contected audiokabels, een Node 2i om te streamen, en alle cd’s die ik heb zijn omgezet naar Flac bestanden. En heb ook nog een Sony ES cd-speler.

      1. Klopt helemaal Jaap.

       Ik ben wel een tijdje audio verslaafd geweest. Het begon zo rond 1978: ik las allerlei bladen zoals Stereo test en Luister. Verder Engelstalige hifi bladen in de bibliotheek. Bij de uitverkoop van RAF de avond voor de start van de uitverkoop voor de winkel liggen. Steeds nieuwe “betere” audioapparatuur kopen, maar opgegeven moment had ik daar genoeg van en ben naar de basis teruggegaan: luisteren naar muziek.
       Ik heb de installatie weggedaan en simpele apparatuur gekocht, zoals de 2de hands Translator luidsprekers. En nu geniet ik weer van muziek.

 1. Ik moest wel reageren na het lezen van de probeersels met netwerk kabels.
  U begrijpt dat dit bericht nooit was aangekomen als er 1 bitje zou omvallen in transmissie naar een server, mogelijk op de andere kant van deze planeet.
  Tuurlijk kan er ruis op één of meerdere aders van een netwerk kabel komen, echter door de OSI layers met TCP of UDP protocol op OSI layer 3 kan het nooit voorkomen dat het pakket mét checksum wordt aangetast. Nee, met 20 jaar IT bij een ISP gaat dit hier niet door de beugel 😉
  In de bouwmarkt krijg je meestal al cat5e wat prima is voor Gb transmissie.
  Ondervindt je packet loss en gebruik je UDP als protocol ipv TCP, Dan moet je de netwerk keten van A tot Z controleren.

   1. Ik sprong inderdaad direct op de data integriteit wagen, met als doomdenkende packet-loss. Gaat dit dan specifiek over ruis die via de netwerk kabel wordt opgepakt door de receiver?

     1. Respect! Naast netwerk communicatie experimenteer ik ook met elektronica, vandaar de interesse en had het Google algoritme dit artikel voorgeschoteld.
      Common en differential noise is geheel nieuw voor mij, zeer interessant en heeft me weer het nodige leesvoer opgeleverd.
      Nooit te oud om te leren, dus ik voel me weer een paar jaar jonger 🙂

 2. Interessante review! Ik twijfel er wel aan of dit aan twee zijden verbinden van de afscherming altijd de voorkeur zal hebben. Ik heb in 2013 dit zelfde onderzoek gedaan, waarbij ik van audioquest wat verschillende samples ontving. Ik was toen snel overtuigd dat het verbinden van de afscherming alleen aan de bronzijde moest plaatsvinden.

  Wat denk ik belangrijk is, is hoe een systeem is aangesloten. Is dit op 1 groep of op meerdere groepen. Vooral als een set vanaf meerdere groepen gevoed wordt zullen er hogere schermstromen van toepassing zijn. Dan is het belangrijk wat er wordt aangesloten… zijn dit grotere vervuilers zoals een Nass of een Streamer of gaat het om een kleinere vervuiler zoals een koper naar glas converter. In het geval van een voedingskabel is de dikte van de beschermingsleiding belangrijk. Sommige fabrikanten zorgen voor een extra dikke beschermingsleiding van 6mm2 het is dan niet nodig om hoogfrequente ruis via het scherm af te voeren, omdat dit ook prima kan over de beschermingsleiding. Het verbinden van de afscherming aan 2 zijden veroorzaakt dan ook een interne loop in de kabel.

  Mijn visie en ervaring is dat alle componenten van 1 systeem het beste vanaf 1 groep gevoed kunnen worden en indien mogelijk ook vanaf 1 voedingsbron. Alle afschermingen alleen aan de bronzijde aansluiten en gebruik maken van voedingskabels met een 6mm2 beschermingsleiding.

  Voor wie het mogelijk is zou ik adviseren dit afschermen altijd zelf te testen 😉

 3. Interessant Jaap. Dank voor deze test!

  Zou je dat met de “afscherming aan beide kanten vast” ook kunnen doortrekken naar bijvoorbeeld DIY power cables of een kabel tussen de audiogroep en het stopcontact bij je audioset?

 4. ¹https://www.kennisplatform.nl/welke-soorten-elektromagnetische-velden-zijn-er/
  Wil beslist geen betweter zijn, maar dat is de reden, waarom er duurdere kabels zijn.
  Jaap je hebt ongeloof veel tijd besteed, in het zoeken naar verschillen die er beslist zijn, maar deze waarden kun je beter vaststellen door het te meten, deze waarden zijn 0,000..7%

  1. Het gaat er denk ik niet alleen om wat voor troep je buiten laat, maar ook wat voor ellende je introduceert door bijvoorbeeld shielding verkeerd aan te sluiten. Daardoor creëer je weer extra capaciteit én een antenne. Lijkt me niet wenselijk in een hifi-set.

   1. Misschien heb ik het verkeerd geformuleerd, jouw antwoord klopt.
    Maar probeer duidelijk te maken, dat stroom (ongeacht de hoeveelheid) altijd magnetische velden creëert.
    De reeds aanwezige straling, die niet door een aangesloten (werkende) netwerk kabel wordt uitgezonden, wordt door ‘n slecht afgeschermde kabel/plug ontvangen, welke (ruis/vervorming) interferentie veroorzaakt.

  1. Ik heb officiële installatiekabel (CAT7A S/FTP) gekocht via allekabels.nl. Gewoon de ‘oranje’. Solid core, puur koper. En dus dubbel afgeschermd en goedgekeurd voor installatie.

   1. Ik heb Cat7 kabel gekocht op hetzelfde adres (met de pluggen voorgemonteerd) en deze vergeleken met de Belden CatSnake kabel. Daar zit ook nog een zeer duidelijk hoorbaar verschil in. Voor mijn oren is de Belden beter, veel minder geknepen.

    Ik ben maar een amateurtje met Google als fontein van kennis, maar ik heb begrepen dat Belden bij iedere batch die ze uitleveren ook daadwerkelijk meet of de geproduceerde kabel aan de specificaties van de standaard voldoet en dat dit niet standaard is in de markt. Belden wordt vaak in studio’s gebruikt en door festivals e.d. om deze reden. Het is niet heel veel duurder dan de kabel van genoemd adres. Zeker niet in vergelijking met ethernet kabel van audio merken.

    Misschien ook een keer leuk voor een test, na de test van de pluggen: welke standaard bulk kabel is het best?

Geef een reactie