Home Hi-Fi Accessoires Fabrieksbezoek Quadraspire Engeland

Fabrieksbezoek Quadraspire Engeland

0
Fabrieksbezoek Quadraspire Engeland

Britten en engeneering… het gaat hand in hand. En dat hebben we ook weer mogen ervaren bij QuadraSpire in Engeland. Met 0,0 verwachting stappen we het kantoor in Hallatrow binnen. Een kantoor op een terrein waar ook bijvoorbeeld een boekwinkel zit. Het kan… waarom niet. Eenmaal binnen zien we dat oprichter en eigenaar Eduard Spruit (Ja, een Nederlander) in 25 jaar een behoorlijk serieus bedrijf heeft opgezet!

Een groot bord met QuadraSpire op de gevel hoeft u niet te verwachten. Nee… en is netaan een nummer op de gevel en een kleine indicatie dat het om QuadraSpire gaat. Bescheiden. Maar dat is niet nodig, want poe… het is nogal een fabriek. En wel om meerdere redenen.

Eigen creaties

Allereerst doet QuadraSpire alles in eigen huis. Van het verwerken van hout tot ‘levels’ tot het maken van schroeven. We zijn serieus: QuadraSpire maakt eigen schroeven. Want ja: als je met brons gaat werken, moeten ook de schroeven in brons. Anders klinkt dat toch net niet lekker. En daar komen we op het tweede punt: alles voor de klank.

Onze ogen worden groter en groter als Eduard Spruit en Alester Kells (Marketing & Design) praten over hun product. Tot in de kleinste details testen zij de ontwerpen op klank en produceerbaarheid. Een voorbeeld zijn de groeven in het bamboe van de Qplus Advanced en Reference. Deze groefjes zijn niet gelijk. De ene is glad, de ander ruw. Dit vanwege… klank. Echt waar… op dat niveau is QuadraSpire bezig met hun producten.

Bamboe

Maar even terug naar de ontwerpen en productie van hun producten. QuadraSpire maakt hifi-racks, pucks voor onder apparatuur, speaker-stands, muur-brackets en meubels voor bijvoorbeeld vinyl of cd’s. Tevens doen ze custom werk voor klanten.

Voor de racks gebruiken de Britten veel bamboe. “Het materiaal klinkt gewoon ontzettend goed, is heel erg sterk en duurzaam”, zegt Kells. “Het is niet het gemakkelijkste materiaal om te verwerken, maar we worden er steeds beter in”. Daarbij laat Kells weten dat MDF minder goed klinkt én heel erg ongezond is. Het stoft verschrikkelijk en de lijm is niet goed voor je. “Het zou me niet verbazen als het wereldwijd wordt uitgefaseerd”. Aldus Kells.

Ook zien we dat er een upgrade is van aluminium naar brons. “We hebben veel tests gedaan met nieuwe materialen voor bijvoorbeeld de Reference. Daarbij hebben we Titanium, aluminium, rvs en brons geprobeerd. Brons klinkt met afstand het meest natuurlijk”, zegt Kells. Aluminium komt in de buurt meldt hij nog, maar brons geeft net wat extra’s wat goed hoorbaar is bij vocaal werk en akoestische instrumenten. Ze bieden nu een upgrade aan voor bezitters van een QuadraSpire meubel. De Reference heeft het standaard al.

Het proces

Het proces van ontwerp naar fabricage doet QuadraSpire dus helemaal in huis. Dat kan omdat ze alle machines hebben. Er zijn twee machines voor houtbewerking en maar liefst vijf CNC-machines voor metaalbewerking. Eén van de machines kan zelfs twee kanten op freezen. Dat heeft voordelen bij complexe ontwerpen. Al moet je goed opletten met programmeren, want één foutje en ‘boem’ alles gaat fout. Gelukkig hebben ze een doorgewinterde werknemer in huis die zowel de machines onderhoudt, als inprogrammeert en zelfs meedenkt in het ontwerp. Die mensen zijn écht goud waard.

Als het ontwerp in prototype is goedgekeurd, kan de productie beginnen. In basis zijn er drie trajecten: houtverwerking en afwerking, metaalbewerking en afwerking én inpakken en shipping.

Bij de houtafdeling staan dus twee CNC-machines die de platforms op maat maken. Daarna moet een specialist het geheel netjes gladschuren. Dat is bij bamboe nogal een delicaat klusje. Je gaat er heel snel dwars doorheen. Na het gladschuren, gaat het platteau naar de lakafdeling waar het netjes wordt gespoten. In sommige gevallen moet iemand het nog polijsten.

Bij metaal is het een gelijkwaardig proces. Een buis – afhankelijk van het product verschilt de diamater – gaat de machine in die er een product van maakt: kegel, puck, … En afhankelijk van het product moet iemand het nog nabewerken. Aluminium komt redelijk strak uit de machine. Brons moet met de hand worden nabewerkt. Sommige producten krijgen nog een poedercoat. Ook dat gebeurt in huis.

15.000 per jaar

We zijn natuurlijk wel benieuwd hoeveel producten de Britten wereldwijd wegzetten. “Ongeveer 15.000”, zegt Kells. Japan is een belangrijke markt laat hij weten. Amerika doet het ook goed. Als is dat relatief nog weinig als we kijken naar Japan. “Japan is wel ongekend kritisch. Het voordeel is dat we met die feedback onze productiekwaliteit naar een hoger plan hebben getild. En daar profiteert iedereen weer van. ” Zo zie je maar!

Foto’s Fabrieksbezoek QuadraSpire

 

Video – Interview QuadraSpire