Ons referentiesysteem is EINDELIJK af!

Yes! Ons referentiesysteem is EINDELIJK af. En ons tweede systeem is ook aangepast, zodat we ook in de middenklasse wat interessante alternatieven hebben. Benieuwd naar hoe deze ‘reis’ van bijna een jaar is verlopen? We hebben alles in de onderstaande video gezet. 

De samenstelling van het nieuwe hoofdsysteem is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is écht een enorme puzzel geweest waarbij we na bijna een jaar praktisch alles hebben vervangen. Van de eindversterker tot de dacs, kabels en natuurlijk: speakers. Het enige component dat het heeft overleefd is de Pass Labs pre-amp. Ow… en de stekkerblokken :-). Deze reis heeft ons veel geleerd: begin niet met veranderen, want uiteindelijk eindig je waarschijnlijk met een compleet nieuw systeem!

Het nieuwe referentiesysteem:

Check de video (Engels)

16 reacties

  1. Ik heb zelf alles van koen gelderman. Ik wil geen reclame maken. Het merk maakt niet uit. Koen heeft op mijn verzoek wel de beste furutech stekkers er aan gedaan. Maar ik heb dat voor de zekerheid maar laten doen. Lengte is 50 cm. Belangrijk is dat je zeker weet dat de kabel de juiste weerstand heeft.

   Ik ga er vanuit dat een merk met een zelfde klank signature luistert naar al zijn kabels. Met het zelfde oor dus. Toen ik de zelfde stroom kabel op de ref 10 deed als de dac hoorde ik de zelfde klank kleur terug. Dus op zich gaat dat voor de meeste gevallen wel op.

   Maar eerst goed luisteren. Mijn klok kabel was 400 e. Maar met een goede coax van 250 300 loop je ook niet mis denk ik. Want ik had eerst voor 250 gekocht. En dat was al wow. Maar die heb ik terug gestuurt. En de furu er op laten zetten. Daar heb ik eigenlijk geen verschil meer mee gehoord. Maar goed. De boel moest nog in branden. Dus. Ja. Ik vond het wel best.

   1. Het bedrag maakt niet uit. De stabiliteit en de specificatie wel. Zeker bij een klokkabel. Sommer is een studio merk. Lijkt me sterk dat ze zich niet aan de specs houden…

 1. leuk verhaal om alle overwegingen te volgen.

  Nog een tip. Mocht je naar de ref 10 gaan. Zorg voor een hele goede klok kabel (ten opzichte van een sommer kabel zijn er forse verschillen). Maar ook een beetje smaak afhankelijk. Zo kort mogelijk en hele goede connectoren. Dat was een tip uit de grimm handleiding van hun klok. Gebruik dezelfde power kabels op de DAC, mc3 en de ref 10. Een stroom kabel op de mc3 en ref 10 beinvloed echt je geluid. Ook de klok kabel kan iets met je sound gaan doen.

  Aangezien je al veel yeti powerkabels hebt misschien door yeti een goede klok kabel op maat laten maken.

  Ik heb pas een jaar (na de mc3) de ref 10 gekocht en weer een jaar later een goede klok kabel. Tussen door de powerkabels aangepast. Mijn advies is wel. 1 kabel vervangen. Wel een tijd goed luisteren of het wel is wat je wild horen.

  1. De “klok” kabels van Grimm voldoen mij ook uitstekend een de ref10 met upgrade naar de mutec en een naar de etheregen netwerkswitch.. Jammer dat er niet meer dacs met externe klok aansluiting zijn overigens.

 2. Hoi Jaap,
  Leuke video van de update van de referentieset.
  Verrassende en mooie keuze van de TAD-speaker, een vloerstaander.
  Verrassend omdat ik had verwacht dat je weer voor een monitorspeaker zou kiezen.
  Had je ook gekeken en geluisterd naar de ook uitstekende TAD monitor, de ME1, die iets goedkoper is en met stands ongeveer even duur.
  Wat mij erg interesseert is jouw oplossing voor het vervuilde stroom-probleem. Ik heb thuis ook last van vervuiling en dat resulteert in mid-hoog vervorming. Soms is de vervorming niet aanwezig en dan klink mijn set (Devialet Expert Pro 140, Master Three, Aurender N100H, Draide Flow, Audioquest Niagara1200) helemaal te gek, maar meestal is er meer of mindere vervorming aanwezig. De Niagara 1200 geeft iets verbetering, maar niet tot tevredenheid!
  Jij hebt veel ge-experimenteerd met stroomvoorziening en ik zou graag jouw mening horen, wat ik zou kunnen proberen als netfilter/stroomverbetering op mijn all-in-one Devialet.
  met groeten, André

 3. Het komt bij mij over als een compleet-niet-standaard set! 🙂 Ik ben erg benieuwd hoe het klinkt.

  Ik heb ook een vraag. In het filmpje zeg je deze set voornamelijk een tool is om andere spullen te testen. Betekent dit dan ook dat dit geen set is, waar je de hele avond relaxed naar zou kunnen luisteren?

  1. Je kan hele dagen achter elkaar blijven luisteren naar deze set, ik heb hem gehoord,

   Wat Jaap zegt is dat het een set is die transparant is. Met andere woorden: je hoort heel goed wat een ander apparaat in de keten doet. Maar dat betekent niet dat het onaangenaam is om naar te luisteren.

   1. Zou kunnen. Zelf denk ik dat wanneer je een systeem aanschaft met het als primair doel het reviewen van andere apparatuur, er het risico bestaat dat je een systeem hebt wat iets transparanter/analytischer dan je eigenlijk zou willen en je dus concessies moet doet doen met wat je zelf echt mooi vindt.. Hoe dan ook, dit ziet er uit als een set waar heul erg goed is over nagedacht.

Geef een reactie