Aanpassing Alpha Luisterruimte

We zijn meestal wel lekker bezig met de hobby. Aanklooien met kabels, pre-amps, power-amps, streamers… en akoestiek. Zoals vandaag.

Akoestiek is een bijzonder lastig element. Er is zowel (veel) kennis als meetapparatuur voor nodig om het écht goed te krijgen. Nu pretenderen we niet alle kennis in huis te hebben. Echter wel contacten. En een meet-apparaat: onze trouwe Illusonic IAP8. Dat is eigenlijk een multichannel (multizone) processor met room-correctie mogelijkheden. Maar ja… in de loop der jaren is het meer een meet-instrument geworden voor akoestiek, speakers en hoofdtelefoons. En we houden er sinds kort ook filmavonden mee… over veelzijdig gesproken!

Maar terug naar de luisterruimte. We zijn al tijden aan het kijken hoe het beter kan. En na wat metingen en proeven hebben we besloten de demping van de achterwand voor de helft te vervangen voor diffusers. Ook bij de eerste reflecties willen we de boel fine-tunen. En tenslotte hebben we in diverse ruimtes diffusers op de eerste reflectie van het plafond gezien. Interessant… En zeker het proberen waard.

Bestellen en gaan!

We bestellen op Thomann.de vier dozen diffusers. Zowel ‘wave’-diffusers als gewone. De ‘waves’ plaatsen we op het plafond en deels tegen de achterwand. De gewone tegen de zijwanden. Dat lijkt ons een mooie, gulden middenweg. Ook proberen we wat te wisselen met de oriëntatie om het effect wat te vergroten in spreiding van het geluid.

De ‘bass traps’ in de hoeken laten we zeker zitten. Als we die weghalen is het laag echt een rommeltje. Al is het nog steeds niet perfect. Maar dat komt nog wel.

Effect?

Heeft het weg halen van demping en het plaatsen van de diffusers effect? Reken maar! We horen echt veel meer ruimte in de weergave. En gek genoeg een betere focus die ook veel meer de illusie van 3D weet te realiseren. En dat is precies wat we ook willen.

Tevens is de energie in het middengebied weer terug. Iets dat je door demping vaak kwijt raakt. Zonde… want daar zitten de stemmen! Kortom: vooralsnog een geslaagde proef! Op naar de volgende mijlpaal… neutraal laag!

Video akoestiek luisterruimte

11 reacties

 1. Regelmatig luister ik naar ‘Puur muziek’ demo’s. Ik vroeg mij af wat de afmetingen van jullie luisterruimte zijn. Ik was plafondplaten al aan het tellen :-). Ik kwam ongeveer op 4meter breed? Hoog ongeveer 240 cm? En de lengte geen idee!

 2. Heb met belangstelling jullie artikel gelezen.Als je de mogelijkheid hebt kun je qua akoustiek de ideale situatie een heel eind benaderen Alleen……ik denk,het gros van de muziekliefhebbers heeft er weinig aan wanneer jullie onder -bijna-ideaalomstandigheden testen doorvoeren.Kijk naar de huidige woonkamers:luidsprekers in hoeken,laminaatvloeren,lamellen voor de ramen,harde muren(dwz zonder behang),maw alles galmt en vrouwlief wil liever geen dempingspanelen.Zou het niet reeler zijn onder deze akoustieke omstandigheden te testen?

  1. Ik begrijp de redenering. Het is alleen niet realistischer want elke ruimte is anders. Dus dan zouden we elke ruimte moeten simuleren en dat is onmogelijk.

   Wij testen is een zo goed mogelijke ruimte om het potentieel van de apparatuur te kunnen horen. Als je heel hoogwaardige apparatuur test is het reëel dat je de juiste apparatuur en ruimte gebruikt. Pas dan kun je het te testen apparaat beoordelen.

   1. Dag Jaap,

    Bedankt. Dat helpt toch wel om alles beter te begrijpen. Ik heb momenteel een kale stenen muur als achterwand. Ik dacht er aan om daar een heel groot schilderij of foto op doek te hangen. Maar dat is absorptie als ik jouw verhaal goed begrijp.

    Zou dit zinvol zijn in mijn ruimte? Of neem ik dan juist laag weg?

    Groeten

    Geoffrey

    1. Wat bedoel je met achterwand? Achter je speakers? Dat hoeft niet erg te zijn namelijk. Al is een diffuser daar prettig is mijn ervaring.

     Maar wat een ruimte nodig heeft kan ik niet zo zeggen. Dat MOET je meten. Pas dan kan je aanpassen.

 3. Zo jullie hebben het er maar weer druk mee;-)
  Voor een review ruimte prima oplossing maar zie het piepschuim niet echt in mijn woonkamer verschijnen. Gelukkig zijn daar dan wel weer andere mooiere oplossingen voor welk jammer genoeg wel weer een stuk duurder uitvallen.

  Wel leuk om te zien en te lezen hoe bevlogen jullie met jullie “hobby” bezig zijn.

  1. Hey Nick!

   Ow… dit is ook zeker niet echt voor de woonkamer… :-). Daar wil je iets stijlvollers met mooi hout ofzo. Maar voor een luisterruimte is dit perfect. Betaalbaar en effectief!

Geef een reactie