Eerste impressie en Installatie JCAT Netwerkkaart

Audio via de pc blijft populair. Als is het wel steeds meer een dingetje voor de ‘nerds’. Immers: een streamer koopt u tegenwoordig voor een heel redelijk bedrag. Toch: met een htpc speelt u ook video. En dat kan een overtuigende reden zijn om voor een CAT of htpc te gaan. Een pc klinkt echter zonder modificatie niet best. Er zijn tweaks nodig. Wij installeren een ‘audiofiele’ netwerkkaart: de JCAT. 

De JCAT Netwerkkaart is een dual nic gigabit netwerkkaart op basis van een Intel chipset. Er zijn echter twee zaken die direct opvallen ten opzichte van een standaardkaart: er zit een voeding aan de achterzijde (intern, molex) en eentje aan de buitenzijde waar de netwerkkabels aangesloten kunnen worden. Daar kan een externe 5 volt voeding in.

Het aansluiten zelf is eenvoudig. Het is gewoon inprikken. Echter bij onze htpc ging het wat minder gemakkelijk door het gebrek aan ruimte. We hebben te veel, waardoor we wat zaken moeten verplaatsen. Met wat gepuzzel komt het gelukkig goed, zoals u kunt zien in de video.

Luisteren

We hebben nog niet veel tijd kunnen doorbrengen met de JCAT. Echter… de eerste indruk is meer rust en meer detail ten opzichte van de standaardpoort. Dat is op zicht ook wel logisch, aangezien deze kaart los gevoed is met een Sbooster in ons geval. Het grootste probleem bij een htpc is voedingsruis. En dat probleem is nu compleet weggehaald.

Wat echter wel bijzonder is, is dat nu de netwerkstream beter klinkt dan de interne SSD. Dat was voorheen niet het geval; de ssd klonk / klinkt beter dan de netwerkstream. Meer rust vooral (door het filter ook). Nu is het precies andersom: het netwerk klinkt levendiger, meer rust in de presentatie en iets meer detail…

We kunnen nu nog geen harde conclusies trekken: een uurtje luisteren is niet genoeg. Kortom: we gaan nog verder testen met deze kaart!

Video installatie JCAT netwerkkaart

11 reacties

  1. Heb je enig idee hoe een networkstack werkt? Netwerk is digitaal, een 1 is een 1, een 0 is een 0. Of dat nou over gewone koperen kabeltjes gaat, of over goud of over glas. Daarnaast wordt alles netjes gebufferd op packet level (dus los van buffering van je applicatie) en is de bottleneck van een netwerkverbinding niet de physical layer.
    Oftewel, dit is je reinste oplichting.

    1. Geloof me… Ik weet uitstekend hoe een netwerk werkt. En als je meer op Alpha erover hebt gelezen of gezien, weet je ook dat ik helemaal niet in ga op data-corruptie. Data komt altijd wel aan. Zoals heel vaak bij hifi gaat het om voeding en ruisvloer laag houden.

    2. Dit is mijn favoriete post sinds tijden; genieten! Ik kan me nog goed herinneren dat ik zo dacht: 1 is een 1; 100 watt is 100 watt; een ESS901K2M is een ESS901K2M ; USB is USB; koper is koper; stroom is stroom. Allemaal waar, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal hetzelfde is of klinkt..

      Te duur, ja dat vind ik wel… Reinste oplichting… Nee dat is wat te kort door de bocht.

      1. Mee eens… Ik heb te veel gehoord om snelle conclusies te trekken. En tsja… Prijs is persoonlijk. Wat is te duur? Een Mercedes rijd net zo goed van A naar B als een Fiat Panda. Wel comfortabeler… Maar is dat 50.000€ comfortabeler? Dat is aan de consument om te bepalen, nietwaar?

        In reviews zullen we altijd kijken naar plus- en minpunten. En kijken naar directe concurrenten… En dan proberen prijs te wegen. Dat wel.

        1. Ja maar Jaap… Een Fiat kost… 10k? (ik gok maar wat) Een Mercedes 50K.. Factor 5.. Prima… Voor een hoop meer comfort (als je een Mercedes fan bent)

          Een geintegreerde NIC is gratis.. Een goedkope NIC kost 10,- (ik gok weer maar wat)… Een JCat NIC kost 422,-.. Dat is een factor veel… Daarom vind ik het duur.

          Ik verwacht dat het ‘comfort’ ietsje beter zal zijn dan met een geintegreerde NIC, maar niet vergelijkbaar met tussen een Fiat rijden en een Mercedes.

          Ik kijk nog steeds uit naar de review, zoals altijd 🙂

  2. Hoi Jaap, mijn eerste reactie op een artikel. Eerst maar even zeggen dat ik vind dat jullie goede en inspirerende artikelen/test maken; ik lees ze graag.
    Vwb bovenstaande test: is dit in jullie ‘optische kabel’ netwerk of test je in CAT-kabel netwerk? Reden voor de vraag is dat de optische kabel blijkbaar ook vervuiling van het signaal tegen gaat; als de jcat daar nog extra aan weet toe te voegen is dat indrukwekkend. Of gaat het dan meer om optische kabel weert vervuiling tijdens transport van het signaal en Jcat weert vervuiling aan de bron?

  3. Leuk om te zien dat je NIC(s) in de ‘Ultieme audio-pc’ hebt geprakt! Zo kunnen we zien wat de toevoeging extra brengt.

    Helaas heb ik geen ruimte meer in mijn HTPC, maar ik denk ook niet dat ik 422,- over heb voor een NIC.

    Ik vraag me af of de JCat NICs meerwaarde hebben tov een ‘network isolator’.

    1. Dat is precies wat ik wil gaan proberen. Al spreekt het me wel aan om het direct bij de bron te pakken. Het is trouwens een Intel 350 dual NIC. Die zijn sowieso al niet goedkoop. Met custom mods met kleine oplages loopt de prijs dan wel snel op. Maar goed… we hoorden wel direct een verandering / verbetering met on-board. Het is dus geen onzin. Nu eens kijken wat een isolator doet t.o.v deze oplossing.

    2. Ja, inderdaad, er zijn verschillende soorten isolators op de markt, en daarnaast kun je toch ook gaan voor de Jitterbug, of klets ik nu onzin? Kortom, een samenhangende test van verschillende soorten oplossingen en daar de beste van kiezen qua prijs-kwaliteit, want het gaat wel om onze zuur verdiende centjes.

Geef een reactie