Workshop ultieme audio-pc Deel 2: Invloed Filters

De Elfidelity-kaartjes

Inhoud

Elfidelity pci-express filter
De kaart voor het filteren van de pci-express bus. Ziet er strak uit toch?

Laten we beginnen met te vermelden dat de filterkaarten bijzonder netjes gemaakt zijn! De pcb is lekker dik en de gebruikte componenten ogen bijzonder netjes. De usb-kaart hebben we al eerder in handen gehad. Die ziet er netjes uit (en futuristisch met dat rode licht). Maar ook het filter wat in de pci-express moet zetelen is prachtig gemaakt. Ook daar zit een lampje op, maar die is wat minder strak dan die bij de usb-kaart. Niet heel belangrijk natuurlijk: er gaat immers een kap op de htpc.

Dan over het sata-filter. Ook netjes, maar bij ssd niet heel handig zijn we achter. En zeker niet als een ssd in een streacom-kast moet. Het filter heeft namelijk een vijf hoge pcb, waardoor het printje met de condensators ruim dikker is dan de ssd zelf. En dat maakt het vrijwel onmogelijk om deze te gebruiken als de ssd in een bracket is weggewerkt. Kortom: we hebben een andere plek moeten zoeken voor de ssd met muziek erop. (We hebben later nog een aparte ssd van 480GB voor muziek geplaatst (OCZ). Die hebben we gefilterd om te kijken wat het doet met de weergave.

Stap voor stap

HTPC met Elfidelity filters (4)
De USB-kaart. Let niet op de ethernetstekker: die verloopt naar usb die u onboard kunt koppelen.

Natuurlijk zijn we stap voor stap te werk gegaan. Allereerst de usb-kaart. Installeren is een kwestie van twee stekkers erin en een schroef om het geheel vast te zetten. De ethernet-plug heeft niets te maken met netwerk: het verloopt naar een usb-stekker die op het moederbord gaat. Wellicht heeft Elfidelity iets gedaan met afscherming en dwingen ze u met deze verschillende stekkers de kabel goed om te doen. Maakt verder niet uit. De tweede plug is voeding. Het is een ouderwetse molex die vroeger voor floppydrives gebruikt werd. Deze zal onder meer het ledje van stroom voorzien en wellicht de 5volt spanning op peil houden.

Het usb-filter brengt zonder twijfel een groot verschil. Er ontstaat wat meer rust en het brengt wat meer definitie in de weergave. En met 50 euro is dat zonder enige twijfel een upgrade die een overweging waard is.

PCI-express

Nu dan pci-express. Deze steekt u gewoon in het slot van het moederbord van de audio-pc. Simpel. De kaart heeft zowel een aansluiting voor pci als pci-express (gewoon omdraaien: heel geinig gedaan). Wij hebben een flex-cable moeten gebruiken in de Streacom-kast, omdat de kaart horizontaal ligt en dus niet direct in het moederbord past.

We weten niet zo goed wat het moet brengen, dus we gaan er maar gewoon voor zitten. En wat een verschil brengt dit zeg! Het geluid komt nu nog losser van de luidspreker. Wederom nog wat extra rust en iets minder randjes. Het is goed hoorbaar bij Mooie Dag van Blof, omdat daar Q-sound effecten in zitten. Na het plaatsen van dit filter komen deze effecten nog verder de kamer in en zijn ze nog beter aan te wijzen. Gaaf!

Sata-filter

HTPC met Elfidelity filters (5)
Het sata-filter werkt. Het brengt rust, maar het haalt ook wat ruimte uit de weergave.

Het sata-filter is een beetje een dubbel verhaal. Want wie alleen maar via ethernet streamt, zal heel weinig verschil gaan merken als deze alleen de ssd of harde schijf van het OS gaat filteren. Wij hebben hem daarom even aan de ssd met muziek erop gekoppeld. En ja: het is hoorbaar. Er is wat meer rust in het geheel (we vallen in de herhaling… excuses). Maar wat het ook doet is wat ‘puntigheid’ weghalen. En het geheel komt iets minder los van de speaker. Het is subtiel, maar hoorbaar. En hier speelt ook smaak een rol.

Overigens horen we sowieso een verschil met spelen vanaf de ssd (we gebruiken altijd ssd’s in audio-pc’s: geen roterende, mechanische schijven). Redacteur in kwestie vindt het nét beter klinken. Echter: het gemak van een NAS en internet-streaming valt veel voor te zeggen.

31 reacties

 1. Het is een beetje laat, maar naar aanleiding van dit artikel heb ik de USB en PCIe filters besteld via AliExpress. Na weeeeeken wachten was het gisteren dan zo ver en kwam het pakketje aan.

  Vol verwachting schoof ik mijn avondeten van mij af; schroef mijn homegrown streamer open en sloot ik de filters aan.

  Ik zette mijn PC aan, en…. Een sterke chemische lucht kwam ons tegemoet, waardoor dochter en vrouwlief naar boven vluchtten. Het bleek dat de PCI Filter kortsluiting had gemaakt en verbrand was… Jammer. Ik ben benieuwd of ik nog garantie op die kaart heb.

  Gelukkig doet de USB filter het nog wel! Ik denk inderdaad een lichte verbetering te horen qua rust in weergave. (Helemaal zeker weten doe ik het niet, want de verbetering zou ook zo maar de AQ Rocket 88 kabel kunnen komen).

  Hoe dan ook. Voor mij was dit een interesante ervaring en een leuke tweak.

 2. Hallo Jaap,
  Ik neem aan dat je het USB filter direct gekoppeld hebt aan het moederboard, toch? Of toch aangesloten via PCI interface?
  Indien het 1ste het geval is, waarvoor dient de PCI interface met PCI filter dan voor?

  1. Het usb-filter zit inderdaad op een usb-header van het moederbord. Het pci-express filter is om voedingsruis uit het moederbord zelf te filteren. Het is aanvullend.

   1. Ik vind dit toch wel een erg lastig onderwerp. Ik heb een NAD dd usb 2.0 als ingang. Zoals aanbevolen aangesloten op een USB 2.0 hub waar verder niets op zit. Zover ik kan lezen is deze mdc module niet door de pc gevoed. Kabel zou dan zover ik op deze site lees niet veel moeten uitmaken (en ik hoor ook niet heel veel verschil tussen de 5 euro kabel en een AQ Cinnamon (ook maar geen Carbon gekocht, want je kan zomaar 80 euro extra uitgeven voor niets 😉 …)).

    Moet je dan überhaupt filteren, en op welke manier dan? Sbooster vbus2 ontkoppeld de voeding, AQ jitterbug filtert blijkbaar. Net als de Elfidelity kaart. Is het een beter dan het ander.

    Voor een NAD C368 met dd USB 2.0 mdc ben ik de draad een beetje kwijt.

    Wordt voor de tests met kabels en filters bijvoorbeeld bewust een dac gekozen die WEL door de pc of bron zijn gevoed, zodat überhaupt een vergelijk/recensie mogelijk is?

    1. Met de NAD MDC kan je iets winst halen met een betere – afgeschermde – USB-kabel. Een degelijke usb-kaart als de Elfidelity helpt zeker, aangezien deze veel troep uit de pc weghoudt van de NAD. Jitterbug doet iets anders (beetje filteren) en de Vbus ontkoppeling werkt 9 van de 10 keer niet. 🙂 .

     1. Beetje een gedoe geweest om alle onderdelen van de Streacom binnen te krijgen. Maar deze week is de Flirq ir-ontvanger ook binnengekomen. De Elfidelity AXF-100 en AXF-107 waren inmiddels ook op voorraad. Dus deze vandaag ook besteld. Kunnen we de pc helemaal gaan afmaken 🙂 .

      Ben benieuwd..!

      PS:
      Maakt het nog uit of je USB 2.0 of 3.1 gebruikt met een NAD USB 2.0 mdc module? Volgens mij worden beide varianten kabels bijgeleverd bij de AXF-100.

      1. USB 2.0 klinkt beter dan 3. Dat heeft met de draaggolf en bijbehorende hoogfrequente ruis te maken.

     2. Vandaag alles ingebouwd. Ik hoor wat meer details, het grootste verschil bij mij is dat er meer laag hoorbaar is. Wat rustiger denk ik, je hebt de neiging de set wat harder te zetten omdat het minder vermoeiend klinkt.

      Ik heb de PCI filter aangesloten op slot 3. Geen idee of dat iets uitmaakt. Maar het kwam met de riser kabel veel beter uit. Hij is afgeschermd en stug en zo kan ik het goed weghouden bij de CPU.

      Morgen op de iEar beurs maar eens horen hoe het echt moet. Ben heel erg benieuwd.

      1. Hier moet ik mijzelf toch wel verbeteren. Vanavond er eens goed voor gaan zitten met de juiste muziek. Maar dit is toch wel een heel groot verschil. Ik hoor nu in Harry Potter ineens het geluid van het mechanisme van de Celesta. Heel veel meer details en plaatsing. Dat is wel heel veel beter voor die 40 euro voor een USB kaart. Wow…

 3. Hallo Jaap,

  Ik begrijp wat je bedoelt, maar de titel van de workshop zegt: ‘ultieme’. Daar werd ik door getriggerd. Dan kan het echt nog wel beter, en niet alleen de voeding.

  Omdat je de behuizing wilt blijven gebruiken, en dat snap ik want deze is echt heel mooi, zou je om het voedingsdeel te elimineren het volgende kunnen overwegen:

  Je zou ook kunnen kiezen voor een ander moederbord en processor combinatie; ASRock AM1H-ITX met AM1 processor (bij elkaar +/- € 100,-). Dit bordje kan je direct 19V DC voeden. Je bent dan van het Streacom PCB af. Je moet alleen een goede 19V DC voeding zoeken. De Streacom voeding is nl 12V, Ander voordeel is dat de build ook eenvoudiger wordt. Je hoeft de heatpipes van de Streacom behuizing niet te gebruiken. Voor de AM1 processor zijn hele mooie passieve en low-profile processorkoelers te vinden. Als ik me niet vergis past dit zonder aanpassing in de Streacom behuizing. Deze combinatie van moederbord, processor en SSD is niet zo snel als het Intel systeem dat je hebt gekozen, maar het is meer dan krachtig genoeg voor audio en video t/m Blu-ray. Bijkomend voordeel is dat het videogedeelte van deze combinatie ook net iets fraaier is dan met de Intel GPU. De video-uitgang is echt 24Hz en 60Hz, waar dit bij de Intel GPU 23 en 59Hz is/wordt (ook met de Skylake).

  Ik snap dat je al hebt gekozen, maar toch….. als aanvulling en eventuele overweging (bij een volgende build).

  Vriendelijke groet,
  Erik

 4. Dag Jaap,

  Ik schreef ook “(echt) Heel kort door de bocht”. 😉

  Met de voeding op zich is niet veel mis. Wel met het PCB van de voeding dat je in de voedingsstekker van het moederbord stopt. Als je dat deel zou vervangen door een beter exemplaar, ik heb ze niet kunnen vinden, dan kom je een heel eind verder. Het resultaat van de gebruikte filters en software is dan ook mooier.
  Ik ben het met je eens, ruis en vervuiling komt niet alleen uit de voeding, maar de voeding is daarin wel het belangrijkste; bron niet goed, dan is automatisch alles dat erachter zit ook ‘niet goed’.

  1. Dag Erik,

   Klopt… maar intern is toch fraaier. En het doel van deze Workshop was dat mensen het gemakkelijk na kunnen maken. En het resultaat is toch niet verkeerd. Kan het beter? Ja… met een lineaire voeding kom je weer een stap verder. Maar dan wordt het knutselen wat complexer.

 5. @ Jaap

  Om te beginnen ben ik fan van dit soort uitzoekwerk en geniet dan ook van het lezen en bekijken van dit soort zaken en dus ook bij Alpha-Audio!

  Waar ik een klein beetje mee zit in deze workshop is het volgende:
  In de ultieme audio PC gebruik je de slechtste voeding die je kunt gebruiken voor audiodoeleinden. Ja eens, hij voldoet prima voor een PC. Wat mij betreft begin je daarmee al direct verkeerd aan de ultieme audio pc. Vervolgens heb je allerlei hulpstukken (filters, software, etc.) nodig om dat te compenseren. Natuurlijk klinkt het dan ook echt beter. Dat is niet zo moeilijk en heb je een vrij voorspelbaar resultaat.

  Je hebt de ultieme audio pc nu al een tijdje draaien en ik zou je daarom het volgende willen vragen:
  Trek deze voeding eens helemaal los van alle hardware en vervang deze om te beginnen door een hele goede ATX voeding (‘geen’ rimple, strakke voedingslijnen en hoge efficiëntie/gold) en luister dan nog eens (misschien eerst zonder alle filters en hulpsoftware). Ik weet dat een ATX voeding niet in de Streacom behuizing past, maar schroef de kap er even af en leg de ATX voeding er naast. Ik ben benieuwd naar je bevindingen.

  (echt) Heel kort door de bocht:
  Voor mijn gevoel is de workshop meer symptoombestrijding en kan je m.i. beter het symptoom, de voeding, verwijderen/vervangen door een veel betere.

  Vriendelijke groet,
  Erik

  1. Dag Erik,

   De voeding die ik gebruik is een low rimple passieve voeding. Niet anders dan elke andere ATX-voeding die ik bijvoorbeeld thuis in de media-pc gebruik. Als je het écht super wil doen, moet je een lineaire voeding gebruiken. Dat zal je vast horen. En wellicht heb je dan niet al die filters nodig. Echter: ruis komt ook uit de cpu, gpu, chipsets, etc. Die haal je ook weg met deze filters.

 6. Ik had een vraag over de Elfidelity AXF-104Ultra,
  Steek je deze in een PCI-E slot en daarmee is het klaar of moet deze nou ook doorgelust worden naar je geluidskaart?

   1. De 4p power aansluiting aan de riser cable hangt dan neem ik aan gewoon los?
    Maakt het eigenlijk uit of je de PCI of de PCI-E aansluiting gebruikt?

     1. Ben aan het kijken naar de filters. Laat ik zelf maar met de USB en PCI beginnen.

      Maar nu je het over molex hebt, daar is blijkbaar een nieuwe ELFIDELITY AXF-106 Molex / SATA Computer Power Filter voor.

      1. Die zit er ook in bij ons. Zit achter de SSD. Hoorde minimaal verschil. USB doet het meeste… Pci-e is ook goed merkbaar.

 7. Hmm nou, dus als je echt “rustig” wilt luisteren naar muziek moet je dit in je PC stoppen begrijp ik?
  😉

  Deze USB-kaart heeft weer 2 poorten die gefilterd zijn en daar kan jeje DAC weer op aansluiten dus?

  Maar als je dus géén zelfbouw heb/doet, dan zou je gebruik moeten maken van een iFi USB-power of Schiit Wyrd die ook een gefilterd- en nieuw schoon 5volt-signaal leveren aan de DAC.

  Het lijkt extra kosten met zich mee te brengen of is een heel gedoe maar helpt in bepaalde mate dus best wel om een beter audio-signaal te krijgen en daarbij nog mooier muziek kunnen luisteren.

  (is er een NL gezegde voor ‘YourMileageMayVary’?)

 8. Goede workshop! Ik begrijp alleen niet helemaal waarom jullie voor DDR4 zijn gegaan.
  De invloed van sata-filter zal bij een SSD wel minimaal zijn. Ik denk dat het bij een ouderwets hardeschijf wel degelijk veschil gaat maken.

  1. Allereerst: de chipset die we gebruiken komt veelal met ddr4-slots. Er zijn weinig interessante B150-moederborden met DDR3. Daarnaast: DDR4 gebruikt weer minder energie, waardoor het potentieel minder aan de voeding trekt en dus minder ruis zou afgeven. Ik zeg bewust: potentieel. Want ik weet het niet zeker.

   Het zou inderdaad goed kunnen dat het sata-filter meer doet met mechanische schijven. Ik gebruik echter nooit meer mechanische schijven: ze zijn gewoon traag. Ik heb overal alleen nog maar SSD in…veel en veel sneller. Massa-opslag gaat naar de NAS. En aangezien gigabit ethernet nagenoeg even snel is als een mechanische schijf, mis ik geen snelheid bij het ophalen van bijvoorbeeld foto’s.

   1. @Jaap:

    Leuke en leerzame workshop!

    Ik stream TIDAL (Hifi) via een NEXXT PC Stick met Windows 10 over HDMI rechtstreeks naar mijn receiver in stereo.

    – Bron is goed, kan nog beter. Flac 1411 kbps, Lossless (16/44.1 kHz)
    – Geen bewegende mechanische delen. Passieve koeling en MicroSD Card storage.
    – Via HDMI is de handshake met de klok geregeld

    Nils Lofgren – “Keith Don’t Go” is echt puur genieten.

    Heb je hier luisterervaring mee die je zou af kunnen zetten tegen de ultieme audio PC?

    http://nexxtpc.com

    1. Dag Raymond,

     Ik ken het concept, maar ik ken deze stick niet. Ik kan me voorstellen dat het prima klinkt. Ik gok echter dat de pc beter gaat presteren: meer rekenkracht, schonere omgeving, netwerk via de kabel en software die geoptimaliseerd is. Maar ja: dat is een gok. Daarnaast: de prijs van de pc is ver boven die van de stick.

 9. Bedankt voor jullie ervaringen, leuk om te lezen dat dergelijke USB kaarten nut hebben. Hoe kijken jullie naar de kwaliteit van de USB kaart? (Er wordt aangegeven dat het voor €50 de moeite waard is, maar is het voor €50 een goede prijs/kwaliteitverhouding, of is deze USB kaart ook een geduchte concurrent voor een streamer). Ik ben bv heel benieuwd of/welke USB kaarten (zoals JCAT, SOtM, Paul Pang ook met eigen voeding) het kunnen opnemen tegen serieuze streamers als de Aries, Linn, ..)

  En goed te zien dat er ook “interne – externe” voedingen bestaan: losse voedingen die toch in de pc behuizing kunnen worden gezet. Een mooie oplossing. Weer wat geleerd 🙂

  Fred

Geef een reactie