Zoals sommige lezers wellicht weten is uw redacteur al lang fervent gebruiker van Kodi (voorheen Xbmc). Het is een handig en veelzijdig mediapakket. Punt is alleen: het ondersteunt geen ASIO. En daarmee ook niet JPlay’s driver. Maar wat als je dat gewoon wél wilt? Daar is ASIO Bridge voor. Een mooie tip van een lezer van Alpha!
Zoals gemeld in het intro, zijn we ASIO Bridge op het spoor gekomen via een mailwisseling met een lezer. Uw redacteur kende het niet, maar wilde wel al lange tijd Kodi zo inregelen dat het gebruik kan maken van de JPlay driver. Of wellicht de ASIO-driver van de Mutec MC1.2; de ‘usb-bridge’ die de link legt tussen de htpc en de Metrum Adagio. (Helaas niet meer te koop, maar écht een topding. De MC3+ is nog mooier, maar ook duurder).
Wasapi only
Maar Kodi kan niet overweg met ASIO. Die werkt in geval van Windows alleen met Directsound en Wasapi. Wasapi is prima, directsound is verschrikkelijk slecht. Het feit dat ASIO net werkt, is jammer. Want ASIO biedt veel voordelen. Wij hebben een tijd geleden de JPlay asio-driver getest – onder andere met Foobar – en dat is uitstekend bevallen: het klinkt gewoon heel goed. Hoorbaar meer rust en detail. En dat wilden we óók hebben in onze Kodi-opstelling.
Op de htpc met Kodi draaide altijd Fidelizer. Ook mooi, maar de opstarttijd van Fidelizer is lang. En de pc wordt er erg traag van (we weten dat dit een reden heeft en onderdeel is van de ‘tweaks’ die Fidelizer doet).
ASIO Bridge
Goed: ASIO Bridge dus. Dit komt bij VB Audio Virtual Apps vandaan. In feite is het een soort digitaal patch panel. Het is in eerste instantie wellicht onduidelijk hoe het werkt. Maar uiteindelijk zult u de logica wel voelen (hopen we). U moet alleen even andersom denken: de input van ASIO-bridge is de uitvoer in Windows. En andersom: de Output van ASIO Bridge is de invoer in Windows.
Wij raden in eerste instantie aan om ASIO Bridge als standaard-apparaat in te stellen op zowel in de in- als de output. Zet ook direct de maximale samplingrates gelijk (in- en output). Dat voorkomt problemen. Bij Windows kunt u dat doen onder “Geluidsinstellingen” –> Apparaatinstellingen –> Extra apparaatinstellingen. Als dat gebeurt is, stelt u op het ‘display’ als ASIO-device de JPLay driver in. Klik nog niet op ASIO OFF (om hem aan te zetten…. weer zo logisch…). Nu moet u éérst JPlay instellen.
Om JPlay in de mix te gooien is niet heel gemakkelijk zijn we achter gekomen. Het heeft ons echt heel wat tijd gekost om te bepalen welke instellingen precies werken. Want één ding verkeerd en de boel werkt niet. Irritant.
Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de instellingen die u in het screenshot kunt zien:
- Playing via: ASIO Mutec USB Audio ASIO Driver (hier dus uw apparaat aangeven: de asio-driver!)
- Engine: “ULTRAstream”
- DAC Link: 200ms (Deze is kritisch!)
- XstreamSize: 5000 (Deze is ook kritisch!)
- De rest op standaard / off
Waarom bepaalde instellingen ervoor zorgden dat het niet werkte, is ons nog wel een beetje een raadsel. De fora van JPlay en ASIO Bridge geven ook niet veel uitsluitsel. Grotere buffers geven wel betere resultaten meldt ook JPlay zelf. Dat is ook onze ervaring. Een te korte daclink zorgt voor drop-outs en disconnecties. Wij kregen met KS geen goede verbinding en samplerate-issues.
Als u JPLay hebt ingesteld, kunt in ASIO Bridge u op ASIO OFF klikken om hem aan te zetten. Als het goed is, moet alles nu ‘locken’ en moet u geluid hebben in Windows. Probeer het eerst met een Youtube-video. Als dat werkt, kunt u doorgaan naar Kodi.
In Kodi zelf kunnen we de de Hi-Fi Cable input kiezen via Wasapi. En dat is precies wat we zoeken: een ‘brug’ van Wasapi naar de ASIO-driver van JPlay die uiteindelijk de Mutec aanstuurt. Kortom: Mission accomplished.
Weergave
De weergave met ASIO Bridge is zonder meer anders dan alleen Fidelizer. Iets frisser hebben we het idee. Maar zeker niet korrelig of hard in het midden / hoog. Gewoon iets meer open. We moeten nog wat langer spelen om te kijken of het écht beter is, of alleen maar anders.
Screenshots instellingen
Meer mogelijkheden
Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden met ASIO Bridge. U kunt in feite per softwarepakket kiezen wat het gebruikte geluidsspoor moet zijn. Voor live-streamers is ASIO Bridge daarmee bijzonder nuttig omdat u in feite alles kunt mixen in uw stream. Maar we gaan daar nu niet verder op in, omdat het voor u als lezer niet super relevant is.
We hopen dat we u een beetje hebben kunnen helpen met deze handige tweak! We horen graag van u of u behoefte hebt aan meer van dit soort tips.
Ik gebruik LibreELEC, een Kodi op een minimiem unix besturingssyteem. Eén pakket, ca 250 MB.
Het voordeel is dat je alle windowszooi niet hoeft te gebruiken. Start in 5 seconden op en je hebt geen bruggen nodig voor het geluid. De PC met LibreELEC herkent aangesloten apparatuur en gebruikt dan de driver van het apparaat. Perfect.
Ron