Maak de Ziggo Horizonbox stil!

Ziggo Horizonbox modificatie

Er is bijna niets irritanter dan een zoemende box in de woonkamer. Zit je lekker te genieten van een film of muziek, staat er zo’n doos te zoemen. Het wordt nog vervelender als hij herrie maakt in standby. En dat is precies het geval bij de Ziggo Horizonbox. Wij konden er niet meer tegen en hebben dat ding uit elkaar getrokken om te kijken waar het probleem zit. En wat blijkt…?

Bij computers – en de Ziggobox is in feite een kleine computer – is er al jaren een oplossing voor overmatig – onnodig – geluid. Er zijn nu grotere ventilatoren, grotere koelblokken en… ontkoppelingen tussen draaiende onderdelen en de kast. Immers: geluid kan zowel door lucht als door resonantie komen. Geluid door lucht zelf is op te lossen door onder meer andere fans te plaatsen. Fans die minder hard draaien, of fans met betere bladen (geometrie). Resonantie los je op door ontkoppeling. Tenzij de resonantie in de lagers zit. Dan is het een kwestie van een nieuwe plaatsen of een model met stillere lagers. Papst maakt mooie, stille fans. Net als BeQuiet of Noctua.

De box open maken

De Horizonbox is een settopbox, modem, switch en mediaplayer in één. Het is dus veel meer dan alleen een tuner. Mede door al die taken zit er een redelijk krachtige processor in. En die moet gekoeld. Neemt niet weg dat Samsung beter zijn best had kunnen doen op het stil krijgen van dat kreng.

Er zitten in totaal zeven schroeven in ons model. Vier aan de onderzijde en drie aan de achterzijde. Tenslotte zit er nog één verschoven onder een ‘warranty void’ sticker. Kortom: open maken is op eigen risico en doet de garantie teniet. Allemaal zijn het torx-schroeven met een puntje in het centrum. Wij hadden toevallig het juiste bitje liggen. Als de schroeven eruit zijn, is het de beurt aan wat clips. Pak een klein, plat schroevendraaiertje en druk ze voorzichtig in. Pak ze één voor een. U voelt ze vanzelf losgaan.

Eenmaal los, kunt u de kap er gemakkelijk vanaf halen. Er zit nu nog één lintkabel vast op het moederbord. Dze kan los door het zwartje lipje terug te klikken. Dan komt het lint weer los. Weet hier: vast is vast, los is los. Ga niet trekken, want dan gaat het stuk.

De ventilator

Nu de beurt aan het stil krijgen. Wij hadden in onze rommeldoos nog wat rubberen ontkoppelringetjes van een Lian Li htpc-behuizing. Deze waren eigenlijk voor het stilmaken van een harde schrijf, maar het werkt hier natuurlijk ook gewoon. We knippen er één doormidden om ze dun genoeg te krijgen. Punt is: als de ringetjes te dik zijn, past de fan niet meer én gaat hij tegen het koelblokje aan drukken. En dan zijn we weer terug bij af. Kijk dus goed naar ander contact tussen de fan en de behuizing.

Het kan best lastig zijn om de rubber ontkoppelringetjes tussen de fan en de behuizing in te krijgen. Geduld is hier een schone zaak. Maar na wat gerommel lukt het ons. En als wij het kunnen, kunt u het ook. We gokken wel dat het cruciaal is dat de ringetjes niet te hard zijn. Want dan zou het alsnog kunnen doortrillen. Pak een wat zachtere soort. Dat – gokken we – werkt het beste.

Testen

Voordat we de hele boel weer dichtschroeven, gaan we eerst eens kijken of het nu écht stiller is. We sluiten alle kabels aan en zetten de box aan. Zo laten we hem minimaal tien minuten draaien. Wat blijkt: veel minder herrie! Voorheen was de fan duidelijk hoorbaar. Nu is op 1,5 meter het geruis nauwelijks hoorbaar. En met muziek of tv aan gewoon niet. We gaan nog een paar dagen proefdraaien, maar de eerste test is echt veelbelovend. Onze grootste wens is dat de box in standby nu gewoon stil is. Dat is de grootste ergernis.

Video stilmaken Horizonbox

16 reacties

 1. Oplossing gevonden. Dressoir kast eromheen getimmerd! Past de rest van m’n audio installatie ook nog in als mooie bijkomstigheid. Nu bijna niet meer hoorbaar. Met laagje isolatiemateriaal zou hij bijna stil moeten kunnen worden.

   1. Die balans ben ik nog aan het uitvogelen. Ik heb m nu in een dressoir geplaatst. Maar wordt idd wel warm. Dus gaten achterin gemaakt. Het is even afwachten. Afgelopen week was hij idd te warm….

 2. In mijn arcadyan zit niet eens een vervelende fan.

  Eindelijk ben ik motorola vrij. Wel vervelend om alles top te hebben, want naar verbeteringen zoeken heeft een rustgevend effect op m’n karakter.

  Bah, alles is ok. tv, mijn audio, auto. erg saai.

 3. Deze truuk heb ik al een paar keer moeten uitvoeren:
  -beter isoleren (in rubber)
  -stillere ventilator (Papst van 31 naar 16 dB)
  -passief uitvoeren (is vaker mogelijk dan je denkt door toevoegen extra koelvin)
  Ongelofelijk dat fabrikanten hierop besparen. En ook ongelofelijk dat zo weinig mensen aan dat irritante geruis irriteren.

  1. Zo zie je maar dat ervaringen erg persoonlijk zijn. Mijn ervaring met Ziggo is erg positief. Daarbij is er geen andere aanbieder goedkoper en beter dan Ziggo met ons alles-in -een pakket wat we nu hebben (vergeleken toen wij glasvezel kregen in onze wijk).

   Wel achter het modem een R7000 router gezet die alle internet taken regelt.

   1. Ik ben prima tevreden met Ziggo hoor. Alleen deze box is een herrieschopper. En niet echt snel met starten. Maar goed: verder dik tevreden met de service en stabiliteit.

 4. Goed begin!
  Maar als ik hier aan begin, en later blijkt er een storing te zijn in de Ziggo box, zullen de kosten waarschijnlijk op mij herhaald worden ivm het verbreken van de garantie zegel. Misschien inbouwen in geluidsstille box?.. wel heel goed dat jullie de Ziggo box stil krijgen. Ziggo zelf kan dit niet….

Geef een reactie