Overal spelen met ROON

Inleiding

Roon is geweldig fijne software. Het bedient fijn en klinkt heerlijk. Maar er is één nadeel: het is alleen beschikbaar in het netwerk waar de ROON-server draait. Maar wij zouden Alpha Audio niet zijn als we daar omheen proberen te werken. Want wat als u op vakantie bent en u wilt van ROON genieten op uw telefoon of laptop? Moet toch kunnen? Natuurlijk…! Wij leggen u uit hoe.

U wilt overal genieten van uw muziek? Maar bovenop dat wilt u graag op hoge kwaliteit streamen mét het gemak van ROON? Nou… dat is precies wat we voor elkaar hebben gekregen. Met een beetje netwerkkennis is dit namelijk prima mogelijk.

Voor de gek houden

ROON vereist een netwerkverbinding in het netwerk van de ROON server. Ofwel via wifi ofwel via kabel. Oftewel: als u lekker op de camping zit, of in het buitenland op op het balkonnetje van uw appartement – of beter:  aan de rand van het zwembad – zit, zal ROON melden dat het niet kan verbinden. Balen… Maar ook wel logisch, aangezien het toch ergens zijn data vandaan moet halen.

Waar het dus om gaat, is dat we de ROON-software op de laptop, telefoon of tablet in het netwerk van de ROON-server gaan opnemen, zodat ROON denkt (en in feite is dat ook zo) dat het lekker comfi in het thuisnetwerk zit. En dat kan. Met een zogenaamde VPN-verbinding: een Virtual Private Network. Geen nieuwe technologie trouwens. Bedrijven gebruiken het al jaren om mensen veilig vanuit huis te laten werken. Wij ‘misbruiken’ deze techniek nu om lekker muziek te luisteren. Maar dit werkt ook met talloze andere toepassingen. Denk aan het gebruiken van de NPO-app op de tablet.

Server en client

Zoals vaak bij netwerken hebben we ook hier een server en een client. Er is in het netwerk van de ROON-server dus een VPN-server nodig. Nu zijn er vaak drie keuzes: IPSec/L2TP, OpenVPN en PPTP. Wij gebruiken vanwege compatibiliteit PPTP. Deze is gemakkelijk op een Android-telefoon en Windows-laptop aan de praat te krijgen. OpenVPN is wel veiliger en werkt ook goed. IPSec/L2TP is ook veilgier dan PPTP en werkt inmiddels ook stabiel op menig telefoon. Wij raden dus ofwel OpenVPN of IPSec aan.

De client in dit verhaal is de laptop, tablet of telefoon waarop we muziek willen gaan luisteren.

Een VPN-server opzetten kan op diverse manieren en op diverse apparaten. Het meest voor de hand liggend is een router. Echter lang niet alle consumenten-routers hebben deze mogelijkheid. We zien het wel meer en meer. Met name de A-merken willen deze functie nog weleens toevoegen. Denk aan: Netgear, Asus of Synology. Bent u van het tweaken: installeer dan DD-WRT of PFsense. Dan hebt u zeker deze mogelijkheid.

VPN-server op de NAS

Een andere mogelijkheid is een VPN-server op de NAS installeren. Zowel Qnap als Netgear als Synology biedt packages om een VPN-server op te zetten. Vergeet als u dat gaat gebruiken niet de juiste poorten voor VPN in de router te forwarden naar de NAS. Anders werkt het nog steeds niet.

Een poort forwarden is vrij eenvoudig. Wel een tip: stel een statisch IP-adres in op de NAS. Anders bestaat de kans dat het ip-adres op de NAS verandert en uw regels niet meer werken.

Poort forwarding werkt in basis vrij eenvoudig. Een regel ziet er doorgaans zo uit:

[NAAM REGEL] – [EXTERNE POORT] – [INTERNE POORT] – [DOEL IP-ADRES] (Soms moet u ook een type verkeer aangeven: TCP of UDP)

De externe poort is de poort waarop u het netwerk wilt benaderen. De interne poort is de poort waarop het apparaat luistert. Vaak zijn deze gelijk, maar het hoeft zeker niet. Zo kan je poort 80 bijvoorbeeld door laten verwijzen naar poort 5000 van een Synology-NAS. (niet doen: poort 80 is standaard internet-verkeer. Dus u stuurt dan alles naar poort 5000… kortom; niet de meest veilige configuratie. :-)).

Weet dat u bij een systeem als PFsense niet alleen NAT-regels moet aanmaken – poort forwarding regels – maar ook een firewall-regel. Anders komt er alsnog geen traffic door.

VPN door laten

Soms is het nodig om in de router VPN-verbindingen expliciet door te laten. Mocht u niet kunnen verbinden, check dan álle menu-items om te controleren of er ergens een item aanwezig is die VPN-servers blokkeert.

18 reacties

  1. Beste Jaap,

    Ik vond net onderstaande reactie van een gebruiker van Roon die het ook voor elkaar gekregen heeft Roon via 4G te draaien. Ik ga het binnenkort ook eens proberen en hoop dat ik genoeg kennis bij elkaar kan schrapen om het ook werkend te krijgen.

    Hello,
    In fact using Roon remotely works quite well. I have succeeded to use it using the following configuration.
    Roon server 1.6 on a Synology DS918 with 16TB HD + 1 TB SSD USB for the Roon database. I run a the Synology VPN server with L2TP/IPSec configuration with the standard configuration. It works also with OpenVPN (but you need additional software for connexion with the Mac or the iPhone).

    My home is connected to internet with optical fibre 1GB(800MB/200MB). The synology is wired by Ethernet connexion directly to the Router (Icotera) provided by the FAI. My main system is a BlueSound Node 2i streamer connected by wire (RJ45 cat 5) to the home network. Node is also connected to a Heed Abacus DAC. From work I listen to roon from a Mac 10.14.5 using the standard Apple VPN connexion to my VPN. Roon has no difficulty recognising the home network and connecting to Roon server. I can listen to all my music and Qobuz without a glitch at any resolution.
    With my iPhone 5S no problem either on a 4G network even travelling from home to work by car. But you need good network for that. I leave in a quite hilly area and sometimes it stops as there no or very small buffering in the Roon App. I must say the quality of the music is far ahead using Roon in my car. The phone connected to the car DAC with an Apple lightning cable.

    At the beginning the phone had difficulties (Roon app) to recognise the Roon server. But since I specified the synology IP nb to the app (in the help section when not working), it is always recognised.

    I can give more details if needed.

    Sincerely,
    Jean-Christophe

    1. Ik vind dat bijzonder knap, want ik heb nagenoeg dezelfde configuratie. En als ik Roon open op een 4G verbinding, meldt hij direct dat ik met wifi moet verbinden.

  2. Ben nog steeds zo af en toe aan het knutselen om dit mobiel aan het werk te krijgen maar kom er nog steeds niet uit. Even voor alle zekerheid. Is het jullie nu gelukt via 4G of gaat het alsnog via WiFi op vakantieadres? Anders kan ik knutselen tot ik een ons weeg?.

  3. Goh, da’s literatuur het zet echt aan om nog wat ebooks te raadplegen. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren. Het is waar het is niet zo moeilijk, mits je de kennis hebt, dan wordt het vanzelf lectuur. Deze site is, maar vooral wordt steeds interessanter. Mijn complimenten en dank, want dit schreef je niet in 5 minuten 😉

  4. stel een statisch IP-adres in op de NAS.
    Ik zou zeggen doe dat bij voorkeur op de router.
    Dat voorkomt dat als het apparaat een tijdje uitstaat, de router dat adres aan een ander toestel gaat toekennen.
    Zet je dan het toestel aan dan heb je een IP conflict en ben je lekker lang bezig om daar achter te komen.
    Als het echt niet anders kan, je router support geen fixed IP, kijk dan goed naar de range.
    Indien de router een toekenning doet van laag naar hoog, kies dan een “hoog” adress op het apparaat.

  5. Mobiel kan je ook prima in een VPN werken, maar ik zou je dan wel aanraden een telefoonabonnement met onbeperkte databundel te nemen en in de EU op vakantie te gaan, anders wordt het een dure vakantie.

  6. Ik heb Roon en vind het inderdaad prachtige software. Maar als ik op vakantie ga zal het zonder Roon zijn, want wat jullie vertellen daar snap ik de ballen van. Spijtig genoeg ben ik geen techneut.

  7. Zou heel mooi zijn als dit inderdaad ook met 4G zou lukken al was ik al snel de draad kwijt om dit alles via een VPN en WiFi voor elkaar te krijgen. Een stap voor stap zou helemaal geweldig zijn voor deze niet alles kunner maar ben hier al erg blij mee en ga eens even zoeken in mijn kennissenkring of iemand deze stof wat beter begrijpt als ik. Kortom, geweldige workshop!

    1. Dag Nick!

      Stap voor stap gaat niet lukken omdat de situatie voor iedereen anders is. Denk aan andere routers, Nassen, telefoons… Etc.

      Ik ga proberen het mobiel ook te laten werken. Maar dat wordt echt een hack-klus. ;).

Geef een reactie