Streaming audio met JRiver

Hoewel we erg onder de indruk zijn van Xbmc, zijn er meer wegen die naar Rome leiden. We bekijken deze keer het pakket JRiver. Een erg compleet htpc-pakket (multimedia-pakket) dat geschikt is voor Windows-pc’s. Helaas nog geen Linux, Mac OS of andere systemen. 

JRiver
JRiver geeft tijdens de setup de optie om ook voor een mobiele installatie te gaan. Zo kunt u het mediaprogramma op een usb-stick of harde schijf zetten en elders gebruiken.

Het is geen geheim dat we Xbmc een prettig mediaprogramma vinden bij Alpha Audio. We gebruiken het sinds versie 9 en elke versie zijn we meer onder de indruk van dit gratis mediapakket. Het is sneller en flexibeler dan MediaPortal en Windows Mediacenter. Er zijn echter meer pakketten dan de drie eerder genoemden. Bijvoorbeeld JRiver.  Dit pakket is inmiddels aanbeland bij versie 17. We hebben eerder met deze software gewerkt, maar hebben er eigenlijk nooit meer naar omgekeken. De reden: het kost $50. En het was destijds (versie 14 uit ons hoofd) niet beter dan de gratis concurrent. Is dat nu wel het geval?

Installatie

Het installeren van software is in veel gevallen helemaal niet moeilijk meer. En dat is nu niet anders. JRiver laat zich heel gemakkelijk installeren. Wie de stappen gewoon volgt, zal uiteindelijk met een prima werkend pakket eindigen op zijn htpc. Het enige dat we vreemd vinden, is dat JRiver alleen op Windows werkt. Er zijn geen versies voor Mac OS, Linux of anders systemen. Denk aan mobiele apparaten of mediaboxen. Wel is er een mobiele versie. Wie tijdens de installatie kiest voor de geavanceerde setup, krijgt de keuze JRiver als mobiele applicatie te installeren op bijvoorbeeld een usb-stick. Het voordeel is dat u de geïnstalleerde versie zo vanaf een stick elders kunt starten. Handig bij bijvoorbeeld feestjes.

Tijdens de setup vraagt JRiver wat voor skin u wilt hebben. Er is keuze uit een aantal skins: negen om precies te zijn. Er zullen ongetwijfeld veel meer skins online te downloaden zijn. Wij hebben gekozen voor Noire Glass. Overigens is dit niet de enige ‘view’ die u hebt: er is ook een Theatre Modus (ctrl 4) of een Cover View (ctrl 5), etc. We komen hier later op terug.

Media importeren

JRiver media import
Na de installatie is het tijd om de mediabestanden te importeren. Dat gaat erg vlot met JRiver.

Eenmaal geïnstalleerd, is het de beurt aan het importeren van mediabestanden. JRiver vraag standaard bij de eerste keer wat u wilt importeren en waar het staat. Wij hebben foto’s, video’s en muziek geïmporteerd. Dit ging erg gemakkelijk en zeer vlot. Ook het zoeken naar cover art (albumhoezen) voor cd’s gaat erg snel en iets beter dan bij Xbmc. Helaas ging dat bij video’s niet zo goed. We gaan daar wat dieper op in duiken. Wellicht is het een verborgen instelling.

Maakt u zich overigens geen zorgen als u per ongeluk vergeet media te importeren. Als er nog niets in de bibliotheek staat, kunt u simpelweg dubbelklikken op het lege veld wat u op het scherm ziet. Ziet u dat niet, dan kunt u altijd via ‘file’ –> ‘Library’ en dan ‘Import’ media toevoegen.

Een leuk truukje dat JRiver heeft, is de library-manager. Wie een nas heeft staan, kan namelijk de dlna-bibliotheek van de nas gebruiken. Dat scheelt indexeren en updaten. Erg handig.

Audio instellen

Nu komen we op een belangrijk gedeelte: de audio-instellingen. JRiver ondersteunt nagenoeg alle uitvoer-protocollen. Wasapi (ook Event-Style), Kernel Streaming, Direct Sound en ASIO. Wij hebben voor Wasapi gekozen, omdat de b-DAC helaas geen Event-Style ondersteunt.

audio output JRiver
Heel veel modi… probeer voor Wasapi Event Style te gaan als dat mogelijk is. Anders ASIO of Kernel Streaming.

We hebben overigens ook een Cantatis-geluidskaart in de htpc (onze tweede htpc) die dat wel ondersteunt. Wat we echter hebben gemerkt, is dat we de kaart in Windows keihard op 16 bit-44.1 KHz moeten zetten om cd’s bitperfect via Wasapi te kunnen spelen. Anders krijgen we een foutmelding dat het formaat niet is ondersteunt. Dat is niet handig als we willen schakelen tussen diverse formaten. Nu heeft JRiver daar wel een truukje voor in de dsp-studio. Hier kunt u formaten up- en downsamplen. Wat wij echter hebben gehoord, is dat het wel degelijk een impact heeft op de weergave. Cd’s van 16/44.1 naar 24/96 samplen komt de kwaliteit niet ten goede en doet het voordeel van wasapi ook teniet.

Video instellen

Wie ook graag video’s wil kijken – en daar is zo’n pakket toch ook voor! – kan in het opties-scherm (Tools –> Options) onder het kopje Video alles instellen wat met video te maken heeft. Denk aan hardware-acceleratie, bitstreaming, resampling, ondertiteling, etc. Grappig is dat JRiver gewoon DirectShow gebruikt voor het weergeven van video, maar dit Red October (HQ) heeft genoemd. Overigens hebben ze wel wat truuks toegepast om filterproblemen met DirectShow op te lossen. Deze staan hier. Wij adviseren simpelweg voor Red October of Red October HQ te gaan. In ons geval werkte HQ uitstekend.

Tablet gebruiken

Uiteraard laat JRiver het toe om de tablet in te zetten voor bediening. Om dat voor elkaar te krijgen, download u eerst de app voor uw tablet. Bij Android is dat Gizmo. Bij Apple zijn er alternatieven in de vorm van bijvoorbeeld My River. Wij hebben de Sony Tablet S voorzien van Gizmo en hebben deze gekoppeld. Dat gaat op zich eenvoudig, maar u moet wel even weten waar u moet zijn.

dsp-opties
Het klinkt leuk: automatisch resamplen. In de praktijk betekent het een verlies van detail en finesse.

Download dus eerst de app en start deze. Gizmo vraagt om een code. Deze code kunt u vinden onder ‘Tools’ –> ‘Options’ –> ‘Media Network’. vink ‘Use Media Network to share… enable DLNA’ aan. Onder deze zin verschijnt een regel met een acces key. Deze sleutel moet u invullen op de tablet… Klaar!

Overigens laat die instelling ook toe media te streamen naar de tablet of andere dlna-compatible netwerkapparaten. Dat houdt in: u kunt muziek spelen, foto’s bekijken en zelfs video’s afspelen naar andere pc’s of mobiele apparaten die dlna-compatible zijn, mits de pc snel genoeg is. Een erg leuke en nuttige feature!

Interfaces

U hebt nu JRiver geïnstalleerd, media geïmporteerd, de audio- en video-instellingen gemaakt en de tablet gekoppeld. U kunt nu gewoon lekker gaan spelen. Wat wellicht handig is om te weten, is dat JRiver verschillende interfaces kent. Dat is handig, maar wellicht ook wat overweldigend. U vind de diverse interfaces onder het medium dat u wilt afspelen. Bij audio kunt u kiezen uit een cover-view, 3D-view en een simpel tekst-overzicht. Wij vinden de tekst-gebaseerde interface toch het snelst en dus meest prettig om mee te werken. Bij video is geen 3D-view, maar wel handige filters. Bij foto’s zijn wel de 3D-tegeltjes op te roepen. Leuk, maar niet heel nuttig.

JRiver 3D View
Gelikt, zo’n 3D View… maar handig? Neh… geef ons toch maar de ‘old skool’ tekst-interface. Of nog beter: de tablet.

Wat heel nuttig is, zijn de diverse interface-modi. Er is namelijk een zogenaamde ‘Theatre View’. Een speciale interface voor op tv’s of beamers. Deze is zeer minimalistisch en prettig te bedienen met een afstandsbediening. Ideaal voor wie zijn htpc écht met een remote wil gebruiken. (wij pakken liever de tablet, maar toch…). De Theatre View roept u op met ctrl+4. Terugschakelen gaat met ctrl+1.

Conclusie

We moeten toegeven: JRiver is een doordacht, compleet en degelijk mediaprogramma. Verslaat het Xbmc? Ja en nee. JRiver kan in basis niet echt meer dan Xbmc. Het ziet er echter gelikt uit en kent twee gezichten: een échte desktop-versie en een htpc-versie. En wat dat betreft is het veelzijdiger. Ook is het programma completer op gebied van fine-tuning. Het heeft meer output-modi, kan alles resamplen, heeft zeer degelijke video-filters en ga zo maar door. Maar gebruikt u dat allemaal? En is het gewoon niet te veel? De enthousiasteling zal er heel blij van worden. Dat is zeker. Gelukkig werkt het pakket out of the box al heel goed. Toch een prestatie met zo veel bagage. Zeker een aanrader voor wie de crème de la crème zoekt.

10 reacties

  1. Kun je J-River samen met Gizmo gebruiken om audio te bedienen via mijn Sony DNLA systeem. m.a.w. kan ik via de tablet kiezen welke CD/track ik wil beluisteren via mijn home theatre?

    1. Het is zeer systeem afhankelijk. J River is dlna compatible. Theoretisch zou het moeten kunnen. Er zijn systemen die het toelaten om via een andere app instructies te krijgen. Ik kan echter niet zo zeggen of dat gaat lukken in uw situatie.

    1. Beste Bram,
      Ja, retaggen van muziek op de NAS gaat heel gemakkelijk, je klinkt op het betreffende veld en wijzigt de tekst. Ik gebruik de Windows versie JRiver MC18 nu anderhalf jaar voor het beheren van mijn muziek op een NAS (FLAC en MP3 format) en ben er heel tevreden mee. Zoeken, sorteren, taggen, alles gaat vlekkeloos en snel!

      Ik beheer mijn muziekbibliotheek dus met JRiver op een Windows PC, en gebruik n-stream (de Apple applicatie van Naim) om muziek te spelen op een Naim installatie. De combinatie van een krachtig beheersprogramma en een gebruikersvriendelijke app voor je iphone/ipad/ipod bevalt me erg goed. Succes!

  2. Gaat niet helemaal goed mogelijk omdat ik wat rare tekens heb gebruikt.

    WASAPI gaat goed (automatic sample rate switching) met USB DACs en onboard audio.

    Met discrete sound cards werkt het meestal niet.
    Als de Cantatis ASIO ondersteund is dat de beste driver.
    Anders in de software van de card handmatig de sample rate instellen.

    Wij hebben voor Wasapi, omdat de b-DAC helaas geen Event-Style ondersteunt.
    Deze zin begrijp ik niet

    1. Hey Vincent,

      Via ASIO heb ik bij de Cantatis dezelfde error gekregen: sample rate not supported. Heel vervelend. Pas als ik hem keihard op 16/44,1 zet werkt het. Via DSP-studio kan ik wel alles converteren naar 24/96, waardoor het wel werkt, maar dat klinkt niet heel lekker.

      Het zinnetje wat je niet begrijpt moet zijn: Wij hebben voor Wasapi gekozen, omdat de b-DAC helaas geen Event-Style ondersteunt. De Event-Style is volgens mij alleen voor asynchrone usb-dacs. Je krijgt een soort master / slave constructie, waardoor er weer een software-layer minder is (volgens JRiver; ik ben geen softwareprogrammeur).

Geef een reactie