Tutorial Xbmc

Wij zijn van mening dat XBMC het ideale software-pakket is voor de htpc: home theatre pc. Het pakket kan alle soorten video- en audio-codecs aan, zodat het afspelen van muziek en vidoe feilloos verloopt. Mits het allemaal goed is ingesteld natuurlijk. Wij vertellen hoe u het maximale uit dit gratis pakket haalt. 

Een home theatre pc is een computer die speciaal bedoeld is om in de woonkamer dienst te doen als bron voor video en audio. De pc is stil, zuinig en bij voorkeur klein, zodat deze gemakkelijk in een hifi-meubel past. Het bouwen van zo’n pc gaat iets anders. Wij hebben enkele tips voor de zelfbouwer op een rijtje gezet.

Software

Xbmc ziet er geweldig uit. En het werkt ook nog super!

Nu zijn er vele pakketten voor htpc’s. Hier vindt u een lijstje. In dit artikel gaan we in op onze favoriet: Xbmc. Dit pakket is gratis te downloaden vanaf de website van Xbmc. Er is zowel een versie voor Windows, als voor Mac OS en Linux. Er is zelfs een speciale versie voor Apple TV en een Live distributie, wat wil zeggen dat deze vanaf een cd of usb-stick start.

Installatie
We gaan hier niet de installatie van XbmcBMC uitleggen, aangezien dat zeer gedetailleerd op de website van Xbmc beschreven staat. Tevens gaan we uit van een installatie op Windows (7). De interface verschilt overigens niet tussen Linux, Mac OS en Windows.

Als u Xbmc voor het eerste opstart, zal het nog niet 100 procent werken. Het is natuurlijk mogelijk om video’s af te spelen, maar waarschijnlijk stottert het wat en zal het geluid niet optimaal werken. Laten we beginnen met uit te leggen wat de ideale instellingen zijn voor audio en video.

Video-setup

Om alle video soepel af te laten spelen, moet u een paar zaken instellen. Een belangrijke is de ‘playback’ te synchroniseren naar het scherm. Met name bij 24P-video werkt het goed.

In het hoofdscherm ziet u een paar menu’s aan de linkerzijde, waaronder: Videos, Pictures. Music en System. Ga naar System en vervolgens weer System (helemaal onderaan). In dit menu vindt u alle instellingen voor audio, video en nog wat onbelangrijke zaken, zoals invoerapparaten. Ga naar Video en druk op het pijltje naar rechts. (Het kan ook met de muis).

Om judder en andere stotteringen tegen te gaan, moet u “Use a full screen windows…” uitzetten. Kortom: Xbmc moet gewoon gemaximaliseerd draaien. Tevens kan het handig zijn om Vertical Blank Sync aan te zetten om een vloeiendere weergave te stimuleren. Echter, dit kan hoge processorbelasting tot gevolg hebben. Hebt u nog stotteringen, zet dit dan uit.

Als u naar ‘System’ –> ‘Video’ –> ‘Playback’ gaat, ziet u nog wat opties. Daar staat een belangrijke instelling: “Adjust display refresh rate to match video”. Als dit mogelijk is met uw tv is dat absoluut aan te raden! Tevens zouden wij onder ‘AV Sync method’ de audio resamplen als er synchronisatieproblemen zijn.

Audio-setup

Netwerk instellingen Xbmc
Onder netwerk-settings vindt u onder meer de toegangsinstelingen voor smartphones.

Hier heeft Xbmc een beetje vreemde gewoontes. We hebben gemerkt dat bij sommige configuraties de output op analoog moet blijven om geluid uit te sturen. Zelfs als de geluidskaart digitaal gekoppeld is aan een d/a-converter.

Helaas is het niet mogelijk om dts of dolby digital uit te sturen als u voor analoog kiest. Dat kan pas als u voor hdmi of optical / coaxiaal kiest. Gebruikt u Windows, dan is het aan te raden om te kijken onder ‘Control Panel’ –> ‘Hardware and Sound’ –> ‘Sound’. Daar ziet u alle hardware die met geluid te maken heeft. In sommige gevallen kunt u daar ook kiezen om de digitale output te gebruiken als primaire geluidsbron.

Uiteraard is de instelling afhankelijk van de pc die in gebruik is. De menu-opties spreken hier vrij voor zich. Echter, een hele belangrijke tip die we mee willen geven, is te kiezen voor Wasapi. U vindt deze optie door bij het menu ‘Audio Output Device’ de juiste geluidskaart te selecteren met daarvoor ‘WASAPI:’. Wasapi staat voor Windows Audio Session API. Door via deze api te spelen, omzeilt u veel software layers die roet in het eten kunnen gooien. Kortom: het klinkt veel beter dan via DirectSound.

Ondertitels activeren

Ondertiteling bij XBMC
Om ondertitels te activeren, eerst even de Skin-settings aanpassen. Daarna kan je door de muis naar de bovenkant van het scherm te bewegen, een menu laten uitschuiven. Daar zit de mogelijkheid ondertitels te selecteren.

U hebt nu de audio en video instellingen gehad. Nu gaan we het mogelijk maken direct ondertiteling van films te downloaden als u een film start. Deze optie zit op een heel vreemde plek verborgen. Ga met ‘Esc’ terug naar het hoofdscherm. Ga vervolgens naar ‘System’ en dan naar ‘Skin’ (helemaal onderaan). Daar kunt u naar  ‘Add on’. Als het goed is, ziet u daar een optie: “Enable Subtitle Download in Video OSD”. Vink deze aan.

Nu bent u er nog niet. Als u deze hebt aangevinkt, kunt u een plugin downloaden. Druk op: ‘Path to subtitle add-on’ en druk vervolgens op ‘Get More’. Daar staat de officiële Xbmc-plugin. Installeer deze door erop te drukken / klikken en deze vervolgens te selecteren als add-on. Nu kunt u automatisch ondertitels installeren.

Wellicht wilt u nog wat instellingen maken bij de ondertitel-plugin? Ga naar ‘System’ –> ‘Add Ons’ –> ‘Subtitles’ –> ‘XBMC-Subtitles’. Daar vindt u onder ‘Configure’ alle instellingen. Van diensten tot talen. We raden Sublight.si aan en een registratie bij Podnaspisi.net.

Om een ondertitel te downloaden, start u gewoon de film. Ga vervolgens met de muis naar de bovenkant van het scherm. Er schuift een menu naar beneden (film loopt gewoon door). Daar ziet u een logo met een vierkantje met stipjes erin. Klik daarop om ondertitels te downloaden en te selecteren.

Mappen in de bibliotheek

Map toevoegen aan xbmc
Voordat u kunt gaan spelen, moet u natuurlijk wel even wat mappen toevoegen, zodat Xbmc weet daar uw video’s en muziek staat!

U bent er bijna! Het is nu tijd om mappen toe te voegen aan ‘Video’, ‘Music’ en eventueel ‘Pictures’. Dit doet u naar het hoofdscherm te gaan, en een onderdeel te kiezen. Laten we beginnen met ‘Music’. Als u in het muziekgedeelte bent, ziet u als het goed is ‘Add Source’. Druk daarop. U komt in een menu terecht. Daar klikt u op ‘Browse’ om vervolgens in een overzicht te komen van wat er lokaal en binnen het netwerk bereikbaar is.

Als u lokaal een map wilt toevoegen kunt u daar direct heen om het toe te voegen. Als u een map op het netwerk wilt toevoegen, kunt u via twee wegen daarheen: via smb (Windows Netwerk) of via UPnP. Het is aan u wat u handig vindt. Wij hebben het eigenlijk op een derde manier gedaan. We hebben de directories van de NAS gemount (als ‘schijf’ opgenomen in Windows) om deze vervolgens toe te voegen.

Als u de map hebt gevonden, voegt u deze toe en geeft u deze een naam. Vervolgens herhaalt u deze stappen zo vaak als nodig voor zowel muziek, video’s als foto’s.

Cover art

Bibliotheek aanmaken in Xbmc
Een bibliotheek aanmaken is zeer lonend. Met name als je een telefoon of tablet gaat gebruiken voor bediening.

Nu  u alle mappen hebt toegevoegd, kunt u cover art en andere info binnenhalen. Dat gaat gelukkig zo goed als automatisch. We gaan in eerste instantie er voor zorgen dat Xbmc de bibliotheek update bij het opstarten. Ga daarvoor naar System. Kies vervolgens Video en ga naar ‘Library’. Daar ziet u een opties om de library automatisch bij te werken. Zet dat aan als u vaak films toevoegt. Bent u klaar, druk dan op Esc en ga naar ‘Music’ om hetzelfde te doen.

Nu gaan we terug naar het hoofdscherm. Kies daar voor ‘Music’ en klik vervolgens op de hoofdmap die u hebt toegevoegd. Klik nu simpelweg met rechts op deze map en kies voor ‘Scan item to library’. Xbmc gaat nu alle mappen langs om deze in te scannen. Is alles goed getagged, dan krijgt u keurig cover art erbij.

Bibliotheek aanmaken Xbmc
Bij video moet u nog één extra stapje maken om een bibliotheek aan te maken. Even de ‘content’ aangeven. Daarna scant Xbmc alles netjes in.

Bij video’s gaat dat iets anders. We hebben één stap meer nodig. Als u daar met rechts klikt, moet u eerst de inhoud aangeven: films, series of wellicht nog iets anders. Dat doet u met ‘Set Content’. Daar ziet u bovenin het pop-upje ‘This Directory Contains’. Klik op een pijltje om aan te geven wat er in de map zit. Bijvoorbeeld ‘Movies’.

Hebt u een keuze gemaakt, dan kunt u onderin het schermpje aangeven of er automatisch een scan gedaan moet worden en hoe Xbmc moet scannen. Als u de mappen een goede naam hebt geven, kunt u ‘Use folder names for lookups’ gebruiken. Dat kan enorm helpen bij het zoeken.

Proficiat: u hebt nu een keurige bibliotheek gemaakt!

Plugins

Het is handig om de bibliotheek automatisch bij te laten houden…

Xbmc heeft enorm veel plugins. Plugins zijn extra programma’s die functionaliteit toevoegen. U kunt denken aan: extra informatie uit Imdb, streaming tv, streaming radio, weer-informatie, of bijvoorbeeld muziek-teksten. U vindt deze plugins onder ‘System’ en dan ‘Add-Ons’. Daar staat alles keurig gecategoriseed. Wilt u bijvoorbeeld imdb-informatie bij de films, dan kunt u onder ‘Movie information’ de imdb-add on installeren. Vervolgens kunt u bij het scannen aangeven dat u de imdb-scraper wilt gebruiken.

Er zijn veel te veel add-ons om te bespreken. Wij adviseren hier zeker even een kijkje te nemen en gewoon wat add-ons te proberen. Hier zit absoluut een meerwaarde van Xbmc!

Smartphones en tablets
Het mooie aan Xbmc is dat er een app is voor smartphones en tablets. Deze kunt u uit de market downloaden en installeren. Hij werkt niet meteen, maar het is niet moeilijk om het aan de praat te krijgen.

Allereerst download en installeert u dus de officiele xbmc-app. Deze is op Android gratis. Bij iPhone en Windows Phone moet u (helaas!) betalen. Om verbinding te krijgen, gaat u naar ‘System’ –> ‘Network’ –> ‘Services’. Daar ziet u een deel ‘Allow control of Xbmc via UPnP’ en ‘Allow control of Xbmc via HTTP’. Zet beide aan. Onder ‘HTTP’ krijgt u een paar instellingen, waaronder: Port, Username en Password. Deze drie zaken moet u zelf instellen. U zult hetzelfde in de telefoon moeten ingeven als u de app opstart.

Genieten!
Nu kunt u via uw pc genieten van video’s, muziek en foto’s. En als prettige extra kunt u de pc ook nog bedienen via de smartphone en tablet! Hebt u nog vragen over Xbmc? Stel gerust uw vraag door een reactie achter te laten of een e-mail te sturen.

22 reacties

 1. Jjij zegt dat je altijd WASAPI moet gebruiken maar als ik dat doe dan werkt mijn DTS niet meer en is het geluid heel schel. maar zet ik de instelling op directsound dan werkt DTS wel en is het geluid veel warmer kwa klank, echter dan heb ik het volgende probleem en dat is dat het geluid hakkelt.
  Weet jij hier een oplossing voor? WASAPI vind ik echt niet klinken en ik mis dan de DTS dus daarop zetten is niet de oplossing.

  1. Dag Rene,

   WASAPI staat voor Windows Audio Session API, wat wil zeggen dat het spelende softwarepakket exclusief toegang krijgt tot het audio-apparaat. Als DTS niet werkt, dan is dat niet zozeer een WASAPI-probleem, maar ofwel een probleem in de instellingen van de geluidskaart, ofwel een probleem in de decoder.

   Wat zijn precies je instellingen? Dan kan ik er iets meer over zeggen.

 2. Hoi Jaap,

  Mijn vraag is hierboven al een keer eerder gesteld en toen wist je er geen antwoord op maar ik probeer het toch nog een keer!
  XBMC is een geweldig programma heb ik gezien bij een vriend van me en op mijn eigen laptop
  werkt XBMC perfect in fullscreen, tot dat ik een film of tv kanaal wil kijken in volledigscherm, dan krijg ik zwart beeld. Ik zie onderaan wel de logo van dit kanaal en de play/pauze knoppen.
  Ik heb van alles geprobeerd wat ik op internet had gevonden, maar niets heeft geholpen. Kan jij mij helpen??
  Groet Vincent

  1. Ik blijf het een heel vreemd probleem vinden. Ik ben het zelf nog nooit tegengekomen en heb Xbmc op heel wat pcs gehad. Mijn enige aanraden kan zijn: installeer Windows opnieuw (het is Windows waarop je het draait?) en zet er Xbmc op. Xbmc heeft niets nodig aan codecs! Dus mocht je een codec-pack hebben geïnstalleerd, dan kan dit in de weg zitten.

   Wat je voor een herinstallatie (wel de veiligste manier en in veel gevallen tijdsbesparend) kan proberen is: alles eraf gooien wat niet nodig is. Dan een clean-actie doen met CCleaner. (die ruimt ook het register op). Dan alle drivers updaten (inclusief natuurlijk videokaart).

   Wat ook een optie is, is een liveboot-versie van Xbmc proberen. Xbmcbuntu is ook een optie. Dat is een complete image van Xbmc met Ubuntu.

 3. Beste

  Ik heb xbmc op mijn window 7 laptop en raspberry staan nu wil ik graag 3 d films kijken maar krijg de ondertitel niet goed.
  weet iemand hoe ik dit voor elkaar kan krijgen?

  MVG

  Paul

  1. Beste Paul,

   Helaas kan ik je hiermee niet helpen. Ik heb de Rasberry hier niet meer namelijk. Wellicht kan een lezer je verder helpen, of check eens de website van Xbmc… Daar staat veel info!

 4. hallo kan iemand mij helpen ik heb xbmc op mij laptop staan windows 7 maar films op volledig scherm lukt niet hij speelt wel af geluid en op de achtergrond maar als ik de film aanklik krijg ik zwart beeld wat mis ik ben verder niet heel erg handig met windows krijg het niet voor elkaar iemand een tip gr mark

   1. Ik ken dit probleem niet en zou dus ook niet echt weten waar dit aan ligt. Het spijt me.

    Het enige wat ik zou kunnen verzinnen is dat “Blank other displays” aan staat. Staat ook onder Video-opties.

 5. Hoii,
  Ik lees dat je er veel verstand van hebt dus miss zou je mij ook kunnen helpen??
  Als ik met windows xbmc opstart en probeer een 3d film te kijken, dan doet het geluid maar bij zeg 3 van de 10 films het, ben erachter gekomen dat het komt doordat ie DTS niet afspeelt!!
  Weet jij misschien waarom
  Zet me instellingen-info hieronder

  Audio output HDMI
  Speaker conf 5.1
  Dan alle stipjes ingedrukt behalve die van output stereo to all speakers
  En bij de volgende;
  Audio output device;
  Passthrough output device;
  Heb ik hetzelfde, en dat is WASAPI-HDMI-Philips FTV(2 high definition audio apparaat)
  Ik heb ook eventueel de keuze uit;
  -Directsound-HDMI-Philips FTV(2 high definition audio apparaat)
  -DirectSound (2 high definition audio apparaat)
  -WASAPI-digital passthroug digitale audio interface(SB Audigy)

  Hopelijk kan je me helpen!!
  Alvast bedankt voor de moeite om het te lezen
  Gr Joury

  1. Beste Joury,

   DTS wordt door lang niet alle apparaten ondersteund. Ook niet passthrough. Dat komt doordat je rechten moet kopen op DTS. Het wordt dus gezien als een ‘luxe’ extra. Het kan dus goed zijn dat je Philips TV geen DTS kan decoderen of doorsturen. Check even de specificaties. De SB Audigy kan DTS decoderen en doorsturen (via spdif en met de nieuwere drivers). Je zou die dus als primaire geluidskaart kunnen inzetten en de hdmi alleen voor de tv kunnen inzetten. Je moet sowieso altijd voor WASAPI kiezen.

   Wat je ook kan doen, is DTS wel downmixen naar 2.0 óf dus voor de Dolby Digital (AC3) track kiezen. Het is mindere kwaliteit, maar in veel gevallen wordt DTS toch gecomprimeerd bij downloads. Wat natuurlijk ook een optie is, mocht je hogere kwaliteit willen behalen, is te kiezen voor een moderne geluidskaart die het geluid voor je regelt. Denk aan een Asus Xonar. Die hebben ook een versie met hdmi. Ze zijn wat prijzig, maar wel erg goed.

   1. Dank je wel voor de snelle reactie!
    Ik ga morgen nog wel het 1 en ander proberen, laat nog wel weten wat het geworden is of wat gelukt is, of als ik nog vraagjes heb
    Trouwens had eerst de mediacenter aangesloten(AC Ryan hd2) en daar draaiden de films wel goed? dus dat sluit toch uit dat het niet aan de tv ligt? of heb je dan wel de rechten door het kopen van mediacenter?
    in ieder geval al super bedankt!!!!
    gr

 6. Beste Jaap of ieder ander die dit ziet,

  Zoals iemand al opmerkte,een prima inleiding tot XBMC. 2 Vraagjes als het mag. Ik krijg library niet geopend of geactiveerd. Als links “library” staat is het niet dik gedrukt en als ik er op klik blijft het pijltje rood wat volgens mij betekent: afnokken hier is niets te halen. Ik kan ook niets in de library zetten als ik rechtsgeklikt heb op een map en gekozen heb voor scan item to library. De XBMC zet zichzelf uit en ik krijg een autom. bericht met allerlei inf. die ik niet begrijp en ik kan klikken om te herstarten. Dat werkt ook maar de library blijft ontoegangelijk want als ik weer probeer iets te scannen naar de library gaat hij weer op “tilt”. Weet iemand hoe dit te verhelpen?

  Met dank dat iemand dit gelezen heeft en bij voorbaat dank voor een reactie,

  Frans Gommers

  1. Punt één heeft met punt twee te maken. Omdat je de map nog niet naar de bibliotheek hebt gescand, kan je de bibliotheek niet activeren / openen. Logisch: er is nog geen bibliotheek.

   Over dat je scan zorgt voor een crash: dat kan helaas met allerhande zaken te maken hebben. Waar staat je muziek? Op een nas? Op een lokale schijf? Heb je weleens het crashrapport bekeken? Dan kan je wellicht achterhalen waar Xbmc op crasht. Ik kan je zo helaas niet verder helpen…

 7. Beste Alpha Audio,

  Ik heb onlangs een audio set van Dynaudio aangeschaft. Het betreft hier het Xeo 3 systeem (draadloze actieve boxen, transmitter inclusief D/A converter). Deze heb ik aangesloten op mijn HTPC (windows 7) met XBMC. De Xeo transmitter is direct aangesloten op een USB poort. Mijn vraag is nu wat de ideale XBMC instellingen zijn wanneer het gaat om geluidskwaliteit. Is het in mijn geval bijvoorbeeld belangrijk WASAPI te gebruiken ipv DirectSound? Alvast vriendelijk bedankt.

  Marko

  1. Dag Marko,

   Leuke set heb je aangeschaft. Heel veel plezier ermee!

   Ja, WASAPI is zonder twijfel de beste modus. Wellicht interessant om eens te schakelen tussen die twee modi. Wel even XBMC opnieuw opstarten na het schakelen tussen DirectSound en WASAPI.

   Groeten!

   1. Hoi Jaap,

    Dank je wel voor de snelle respons. Mocht je nog verdere tips hebben wat betreft het optimaliseren van de geluidskwaliteit dan hoor ik het graag. Is XBMC zelf niet een beperkende factor in deze en gaat de kwaliteit voorruit met de opkomende Frodo release (nieuwe Audio Engine)?

    Groet,

    Marko

    PS. Ben trouwens erg te spreken over het Dynaudio Xeo systeem. Erg makkelijk in gebruik en heerlijk geluid!

    1. Ik denk niet dat de nieuwe xbmc beter klinkt. In principe zorgt wasapi voor de audio-doorvoer. Er zit geen engine meer tussen. Wellicht dat de nieuwe versie meer formaten ondersteunt, maar ik betwijfel of gewoon stereomateriaal beter gaat klinken.

     Goed te horen dat de Xeo’s bevallen!

 8. Beste Alpha Audio,

  Een heel mooi uitgebreid artikel over XBMC, die naast gebruik van video ook prima kan worden ingezet voor audio op audiofiel niveau!

  Graag wil ik de bezoekers een aantal tips meegeven voor het gebruik van XBMC om deze verder te perfectioneren:

  1:
  Voor het gebruik van video (bijvoorbeeld AVCHD) gebruik ik een extern programma, namelijk Splash Pro van Mirillis

  Waarom?
  Hiermee kan ik mijn videofiles reclocken naar 60P en daarnaast zit er een heel goed algoritme in voor verscherping van het beeld.
  Kijken op 60P (zet wel je TV/beamer/monitor op 60 Hz, om pulldown artifacts te voorkomen) is echt subliem. Probeer het maar eens.

  2:
  Omdat ik mijn HTPC met een Sandy Bridge Core i5 2500 CPU heb gebouwd en zoals jullie wellicht weten zit in de Sandy Bridge de 24/23.976 fps bug kan je dit met het het reclocken, d.m.v. Splash Pro, voorkomen. Zet met een Sandy Bridge CPU sowieso je UAC uit in Windows, om de 23.976 fps te kunnen benaderen, zodat de SB bug wordt geminimaliseerd.

  3:
  In XBMC maak ik gebruik van de fanart via last.fm. Bij elk nummer zoekt hij afbeeldingen die bij de song horen en geeft deze weer in een slide show:
  http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=102703

  Prachtig!

  Je kunt dus het maximale uit een blu-ray (AVCHD stream) of andere HD-streams krijgen met af en toe wat contourartifacts, maar dat weegt niet op wat je er voor terug krijgt.

  Voor perfecte audioweergave, zoals het artikel al weergeeft, dien je echt WASAPI te gebruiken.
  Ik heb een ONKYO 808 receiver met USB ingang, die ‘rechtstreeks’ met de DAC communiceert en heb de HTPC aangesloten via HDMI naar de Onkyo.

  Ik hoor absoluut geen verschil tussen dezelfde kwaliteits .flac bestanden via Wasapi of rechtstreeks via de USB (ook niet tussen de ethernet ingang van de Onkyo via DLNA protocol).

  De Onkyo gebruik ik puur als voorversterker en daarachter zit een pure losse eindversterker (pre-in/pre-out config).

  Succes met het configureren van XBMC!

  Groeten,

  Machiel Mulder

Geef een reactie