Video Trinnov Amethyst

Trinnov Amethyst

Geen enkele kamer is perfect. Helaas… Maar gelukkig is er wat aan te doen. En wel op diverse manieren. U kunt ‘passief’ de kamer corrigeren. Denk aan demping en diffusie. Of actief. Met een speciale, digitale room corrector. Wij bekijken de Trinnov Amethyst. Een high-end voorversterker, dac, streamer én… room corrector.

Trinnov is inmiddels een bekende bij ons. We hebben eerder al een recensie geschreven. We wilden deze processor echter ook een keer gebruiken in de nieuwe luisterruimte. Dat geeft niet alleen inzicht in de ruimte, maar laat ook direct zien hoe deze producten zich gedragen in diverse omgevingen en met diverse sets. Immers: we hebben nu ook andere elektronica (een setje Bowers & Wilkins 803D3, Pavane Dac en AVM 30-series monoblokken).

Doorontwikkeld

De Franse specialisten op gebied van akoestiek en room correctie hebben al een tijdje de Amethyst in het programma. Dit is een 4-kanaals processor die niet alleen kan streamen en volume kan regelen, maar ook ‘foutjes’ in de ruimte kan corrigeren.

De Trinnov kan drie zaken aanpakken: frequentierepons, impulsgedrag en fase. Tevens zijn delays aan te passen om zo bijvoorbeeld een subwoofer perfect te integreren. Ook is het mogelijk actief te filteren. Leuk voor wie niet langer door een passief filter heen wil spelen.

Flexibel

We kunnen dus gerust stellen dat de Trinnov Amethyst een zeer breed inzetbaar apparaat is. De meeste zullen deze processor echter aanschaffen om de tekortkomingen in de ruimte aan te pakken. Wij hebben weer een weekje met de Amethyst gespeeld. En wederom kunnen we concluderen dat het apparaat gewoon goed werkt. Met name het laag klaart enorm op. (Daar gaat ook het meeste fout is onze ervaring.) En de fasecorrecties zorgen voor een strakkere focussering. Dat zal voor sommigen even wennen zijn. Het beeld kan wat kleiner lijken. Feit is echter: de beeldvorming is strakker, preciezer en meer natuurlijk met de correcties.

We hebben hieronder een video geplaatst voor uw waarin we het nodige uitleggen en laten zien.

Video Trinnov Amethyst

3 reacties

  1. Men beweert dat akoestiek en speakers de meest doorslaggevende factoren zijn die uw klank bepalen. Dat klopt, maar toch ben ik er meer en meer van overtuigd dat dergelijke apparaten die kamer correcties aanbrengen een serieuze bijdragen leveren aan de klankkwaliteit.
    Onlangs heb ik een versterker van Lyngdorf (TDAL-2170) met “roomperfect” aangekocht en ben aangenaam verrast wat dit toestel bijdraagt aan akoestiek. Zoals Jaap aanhaalt dat er in iedere ruimte factoren zijn die de optimale akoestiek beïnvloeden zijn dit toestellen die merkwaardige verbeteringen geven aan uw geluidsbeleving. Dus na het inrichten van uw ruimte en het aanschaffen van goeie speakers is dit stap 3 om uw set te verbeteren.
    Het proberen waard. U zal verstelt staan!

Geef een reactie