Workshop Arcam / Dirac

Arcam - Dirac

Sinds kort levert Arcam zijn modellen mee met de mogelijkheid gebruik te maken van Dirac room correctie. Dit is een systeem dat de kamer inmeet – de ruimte-akoestiek – en ‘fouten’ in het digitale domein corrigeert. Vernuftig en in heel veel gevallen ook handig. Immers: geen enkele kamer is perfect. Een aantal jaar geleden hebben we Dirac geprobeerd. Het werkt, maar het had toen wel heel wat haken en ogen. Hoe zit dat nu? We hebben een gloednieuwe Arcam SR250 om het mee te proberen. 

We hebben op High End Munchen al een demo gehad van Arcam in een surround-opstelling. Om een understatement te maken: dat klonk best aardig op de KEF Reference 5. Nu is het echter lastiger om hetzelfde te doen in stereo. Dit heeft te maken met ruimtelijkheid en vloei. In surround klinken zaken al snel ruimtelijk. In stereo niet. Kortom: wij zijn benieuwd hoe dit systeem presteert in een normale 2.0-opstelling met de nieuwe Arcam SR250.

First things first

Voordat we kunnen luisteren moet er nog heel veel gebeuren. Michael Huigen – werkzaam bij Audiac: de importeur van onder meer Arcam – helpt mee met het opzetten van het systeem, het inmeten en het uiteindelijke inregelen. Hij is daar inmiddels behoorlijk bedreven in. Dus dat schiet wel lekker op.

Belangrijk bij het opzetten van de meetpunten en het achteraf inregelen van het systeem, is dat je goed nadenkt over hoe u luistert en wat u als resultaat wilt.

Wilt u bijvoorbeeld de karakteristieken van de kamer en set behouden? Dan kun je achteraf nog heel veel bijtrekken in de target-curve waar Dirac naar toe gaat werken. Dat kan allemaal in de software van Dirac. Het punt is namelijk: Dirac gaat er vanuit dat u een – soort van – rechte lijn wilt: zo neutraal mogelijk. Maar dat is niet altijd het beste en het meest muzikaal.

In ons geval tunen we nadat we naar de ‘rechte lijn’ hebben geluisterd, de karakteristieken van de Sonus Faber Olympica 3 er weer in. En dat klinkt gewoonweg prettiger. Dit laat ook zien dat vooroordelen over room-correctie helemaal niet op hoeven te gaan. Het is niet altijd klinisch en doods. Het is zéér afhankelijk van hoe je ermee werkt. En dus ook hoe je het afregelt.

Resultaat

We hebben ongeveer driekwart dag met het systeem gewerkt voor deze workshop. En we moeten zeggen: de resultaten zijn veelbelovend. We gaan nog meer luisteren voor een complete review. Dus échte conclusies kunnen we niet trekken. Behalve dan dat het veelbelovend is.

Het stereobeeld staat zonder twijfel strakker. En dat zonder ten koste te gaan van diepte. Sterker nog: bij de ‘worst case’ set-up zet Dirac een groter en dieper beeld neer door talloze problemen op te lossen.

Feit is wel: u speelt door een DSP heen. En bij analoge aansluitingen betekent dit dat de Arcam het signaal éérst moet digitaliseren. Dat kan resolutie kosten. We gaan nog testen of het hoorbaar is. Wij hebben in deze workshop alleen digitaal gespeeld vanaf de NAD M50. En dat klinkt gewoon uitstekend.

Video inmeting / Workshop Dirac

7 reacties

  1. Ik had de arcam sr 250 gekocht en na 2 weken weer terug gebracht. Ik vond het niks ook bij mijn is iemand van arcam thuis geweest om hem in te stellen .maar vond de diracroom correctie niks. Dus na lang na denken toch maar terug gebracht en mijn anthem mrx 700 aangesloten naar mijn mening met de beste room correctie

    Ben benieuwd naar julie test

  2. ik ben zeer benieuwd naar de review. vooral of de dsp het geluid aantast. daarmee bedoel ik of dit net zo goed klinkt als een analoge stereoversterker in dezelfde prijsklasse. dat lijkt mij een belangrijke vergelijking. Gaan jullie de 550 of 850 ook nog testen?

      1. Beste Jaap, het filmpje had ik nog niet gezien. Nu wel. Dit verduidelijkt veel over de praktijk van het werken met dit systeem. Zeer de moeite waard om te bekijken want het wordt allemaal behoorlijk helder uitgelegd. Dank je wel. De vragen bewaar ik wel tot na de echte review.

Geef een reactie