Workshop Kodi 17 + Yatse

De bibliotheek

Inhoud

Nu u de audio en video hebt ingeregeld, is het tijd voor de bibliotheek. Kodi kan alle soorten media beheren: muziek, video en foto’s. En video’s zijn op te splitsen in films, series en muziek-video’s. Handig!

Het toevoegen van een map gaat kinderlijk eenvoudig. Als u bij het openen van Kodi naar een medium-soort gaat – denk aan TV Shows – en er zit nog niets in, dan vraagt Kodi versie 17 rechts in het scherm of u bestanden wilt toevoegen of de categorie wilt verwijderen. Als u kiest voor “Enter Files Section” dan gaat u naar een soort wizzard die u bestanden laat toevoegen. Klik of tik hier op “Add video’s” en u komt in een scherm terecht waar u naar de map kunt navigeren.

Netwerk, lokaal, internet

Mappen kunnen overal staan. Het kan op een lokale harde schijf staan, maar ook op een netwerk, of zelfs het internet. Het is namelijk mogelijk om bijvoorbeeld een ftp-lokatie of webdav-map te koppelen aan Kodi. Houdt wel rekening met de upload-snelheid van de server. Een blu-ray iso vereist een behoorlijk rappe upload-snelheid om soepel te spelen.

U kunt een map aanwijzen door op Browse te klikken. Kodi laat u nu navigeren. Kies hier voor een interne harde schijf, netwerklocatie of dus een ander soort netwerkverbinding (ftp, webdav, webserver, etc). Hebt u de map gevonden, klik dan op OK en geef in het volgende scherm de map een naam (standaard de naam van de map, maar u kunt die veranderen). Klik op OK om door te gaan.

Bij een video-map vraagt Kodi nog naar het soort video’s. Zijn het series, films of muziekvideo’s? Dit om de juiste internet-service in te zetten het materiaal te herkennen. Gemixte content werkt dus niet zo goed, dus zorg voor een heldere indeling van uw mappen en houdt series, films en muziekvideo’s in principe gescheiden.

Bibliotheek beheren

Elke soort media kunt u op dezelfde manier toevoegen.Indien het scannen niet goed is gegaan, dan kunt u via het instellingenmenu de bibliotheek laten opschonen. Klik op het tandwieltje in het hoofdscherm en ga vervolgens naar “Media settings”. U kunt daar aangeven hoe Kodi met uw bibliotheek omgaat. Moet hij elke keer scannen? Moet de progressie zichtbaar zijn? En hoe wilt u het regelen per categorie? Tevens vindt u in dit hoofdscherm “Clean Library”. En een export en importfunctie. Dit kan per segment.

Ziet u deze functies niet, dan moet u onderaan een paar keer op “Basic” klikken tot u “Expert” ziet. Dit laat de geavanceerde functies zien.

U ziet in het beheerscherm tevens de drie hoofdgroepen: video, music en pictures. U kunt per categorie uw wensen ingeven.

2 reacties

  1. Goede uitleg. Ik gebruik al enige jaren Kodi (XBMC) en Yatse maar voor muziek beluisteren geef ik de voorkeur aan Bubbleupnp deze vind ik juist intuïtiever en om goed Kodi te kunnen bedienen moet in mijn geval de tv aan staan.

    Wat ik mis bij Yatse maar ook bij Bubbleupnp is artiestinformatie. Dat is bij streamingdiensten zoals Deezer, Tidal en Spotify beter en ook als je gebruik maakt van Roon of Plex. Ik denk dat dit wel met Kodi moet kunnen?

    Voordeel is dat Kodi en Yatse gratis zijn. Het is wel eens goed om stil te staan bij de abonnementskosten. Roon + Tidal = 30,- per maand. Daar koop je bijna 2 cd’s voor per maand, en die kan je blijven beluisteren als je niet meer betaald.

    Gr. Paul

    1. Dag Paul,

      Heb je de nieuwe Yatse app al gebruikt? Ik vind deze toch echt fijner dan Bubble. Maar smaken verschillen!
      Artiest-info… ja… mee eens: dat zou wel mooi zijn!

Geef een reactie