Workshop Kodi 17 + Yatse

Yatse App

Inhoud

Kodi is op diverse manieren te besturen. Het kan – indien geïnstalleerd – met een gewone afstandsbediening. Sommige pc-behuizingen hebben een ir-oogje. En dat oogje kan dan het signaal doorgeven aan het moederbord die het signaal weer kan doorgeven aan Kodi zodat dit begrijpt wat u wilt. Echter, gemakkelijker is wellicht een app op de telefoon of tablet. Al heeft een fysieke afstandsbediening ook zo zijn voordelen.

Voorbereiden

Om een app te kunnen gebruiken, moet u Kodi laten weten dat u dit goedvindt. Hiervoor gaat u naar het instellingenmenu. Klik hiervoor op het tandwieltje linksboven in het hoofdscherm. Ga nu naar “Service settings” en kies voor het menu “Control”. Zet “Allow remote control via Http” aan. U hoeft de poort niet te wijzigen (tenzij u een andere service aan hebt staan die die poort nodig heeft). Vul nu een gebruikersnaam een een degelijk wachtwoord in. Deze hebt u nodig voor het inregelen van de Yatse app (net al het poortnummer). Kodi is nu voorbereid op de koppeling met een App.

U kunt er nog voor kiezen dat andere applicaties Kodi kunnen bedienen. Deze opties vindt u onderaan het scherm. Uiteraard geldt dat u dit niet zomaar moet aanzetten, tenzij u weet wat u doet.

Yatse koppelen

Als u de gratis Yatse app op uw telefoon hebt staan, kunt u deze koppelen aan Kodi. Koppelen zou in theorie automatisch moeten kunnen, maar die functie heeft nooit gewerkt bij ons. Echter is het niet heel lastig om te verbinden. Het enige dat u moet weten is het ip-adres van de pc / nuc / apparaat waar Kodi op draait. Dat kunt u vinden onder systeem-informatie in Kodi (Instellingen –> System information).

Als er nog geen Kodi-systeem is ingevoerd, zal Yatse direct in een Wizzard starten. Als Auto detect werkt, bent u snel klaar. Indien dat niet werkt, hebt u uw ip-adres, gebruikersnaam en wachtwoord nodig. We raden aan het ip-adres van het kodi-systeem te reserveren in uw router. Deze optie staat in de router veelal onder DHCP-opties of de opties voor het LAN (Local Area Network).

De app

Wij gebruiken al lange tijd de app van Yatse. Deze app is voor zowel Android als iOS beschikbaar. Wij hebben getest op een Android-telefoon: de Nexus 5X, alsmede een Nexus 7 tablet.

De layout van Yatse is clean en de werking 100% stabiel wat het een enorm prettige ervaring geeft. Geen afleidende icoontjes, vage crashes of vervelende pop-ups.Tevens zit de app logisch in elkaar, wat niet altijd gezegd kan worden over bijvoorbeeld BubbleUPnP.

Prettig is dat sinds de laatste update er wat functies zijn verschoven. Denk aan ondertiteling en synchronisatie van geluid en beeld. Deze opties zijn nu direct te gebruiken vanuit de ‘cover view’. Dat maakt het zoeken en instellen van ondertitelingen veel gemakkelijker.

Verder ervaren wij de bediening als zeer intuïtief. Schuif vanuit de linkerkant van het scherm en de media-categorieën komen uitgeschoven. Vanuit daar kunt u zoeken naar uw media. In het speelvenster zitten ook een paar handige knoppen voor bijvoorbeeld het synchroniseren van audio en video. Of het opzoeken van ondertitelingen of extra meta-informatie. Denk aan bitrate, genre, aantal keren afgespeeld, et cetera.

Al met al vinden wij de Yatse-app de beste app voor het bedienen van Kodi. Vrijwel alles is vanuit de app te bedienen

2 reacties

 1. Goede uitleg. Ik gebruik al enige jaren Kodi (XBMC) en Yatse maar voor muziek beluisteren geef ik de voorkeur aan Bubbleupnp deze vind ik juist intuïtiever en om goed Kodi te kunnen bedienen moet in mijn geval de tv aan staan.

  Wat ik mis bij Yatse maar ook bij Bubbleupnp is artiestinformatie. Dat is bij streamingdiensten zoals Deezer, Tidal en Spotify beter en ook als je gebruik maakt van Roon of Plex. Ik denk dat dit wel met Kodi moet kunnen?

  Voordeel is dat Kodi en Yatse gratis zijn. Het is wel eens goed om stil te staan bij de abonnementskosten. Roon + Tidal = 30,- per maand. Daar koop je bijna 2 cd’s voor per maand, en die kan je blijven beluisteren als je niet meer betaald.

  Gr. Paul

  1. Dag Paul,

   Heb je de nieuwe Yatse app al gebruikt? Ik vind deze toch echt fijner dan Bubble. Maar smaken verschillen!
   Artiest-info… ja… mee eens: dat zou wel mooi zijn!

Geef een reactie