Workshop Roon Rock installeren op een NUC

Roon Rock

De meeste Alpha Audio lezers zullen wel bekend zijn met Roon. Die heerlijke software die de muziekbibliotheek beheert. En fuseert met eventueel een Tidal-abonnement. Echter zaten er wel wat haken en ogen aan. Want waarop zet u de Roon-server? Tenzij u een Elac-discovery had met Roon Essentials, of een of andere server-bak of brute NAS, was er niet heel veel keuze. Nu wel. Maak kennis met Roon Rock. Wij gaan hem installeren voor u!

Roon Rock

Roon Rock is een geoptimaliseerde versie van de Roon server-software. Rock is bedoeld voor een Intel NUC-systeem. Deze komen in vele smaakjes. Denk aan modellen met een Pentium, Celeron, Core i3, i5 en i7. Roon raadt minimaal een Core i3 aan met een 64GB ssd en 4GB ram. Wij installeren Roon Rock op een NUC met een Core i5, 128GB SSD en 16GB ram. Dat moet wel goed gaan dus.

De installatie verloopt in een paar stappen.

  • Allereerst gaat u naar roonlabs.com om een account aan te maken zodat u een licentie kunt aanschaffen. Al is het ook mogelijk een trail te draaien om te kijken of het bevalt. Een account hebt u echter altijd nodig.
  • Ga naar het menu More –> Downloads

Onderaan de lijst met Downloads vindt u de Roon Rock software. Als u op Intel NUC klinkt gaat u naar een pagina met een uitleg over de installatie. Loop deze ook even goed door. Al leggen wij in de video het gros uit en geven u wat extra handvatten. Want er zitten wel wat gekke dingen aan de installatie.

  • Download de Roon Rock software
  • Pak een usb-stick en kopieer de image op de usb-stick
  • Doe de usb-stick in de NUC en start op vanaf de stick
  • Doorloop de installatie-wizzard
  • Installeer de Roon-app en stel Roon in
  • Klaar!

EFI en Legacy BIOS

Het belangrijkste item bij de installatie – behalve dat we aanraden de bios optimized defaults te draaien op de NUC (via bios in te stellen) – is dat de Roon Rock installatie usb-stick NIET start in EFI-modus. Het is dus cruciaal dat u bij de boot-override kiest voor een gewone legacy usb-stick om vanaf op te starten. Anders weigert de NUC door te starten vanaf de stick. Wij laten u in de video zien hoe dat gaat.

Wij raden aan om meerdere usb-sticks klaar te hebben liggen. En onze truuk toe te passen de gehele usb-stick te wissen en te ontdoen van partities via diskpart (we tonen dat in de video). Dat kan gekke problemen voorkomen als u de opstart-stick maakt met de tool van Roon of Rufus.We lichten dit toe in de video.

Inloggen en inregelen

Na de installatie van Roon Rock op de NUC, die in feite maar een paar minuten hoeft te duren, is het tijd om de tablet of telefoon erbij te pakken en in te loggen op de server.

Via de app van Roon regelt u namelijk de rest van het systeem in. Dat gaat met een paar kleine stappen. Denk aan: invoeren van uw account, aangeven waar de muziek staat (kan netwerk of harde schijf zijn), Tidal-account toevoegen (indien gewenst) en eventueel wat genres van Tidal opnemen in de bibliotheek. Nu zal Roon de bibliotheek gaan maken en kunt u vanuit roon de Roon-compatible streamers aansturen.

Video Roon Rock installatie

32 reacties

  1. Hoi Jaap,
    Ik heb al eerder een nuc geconfigureerd met Roon rock (dat ging trouwens goed). Ik heb nu een andere gekocht om in een fanloze Akasa kast te plaatsen, maar het flashen lukt deze keer niet.
    Heb de usb stick met diskpart ‘gecleaned’ het flash bestand gedownload bij Roonlabs.com. Daarna met etcher het boot box bestand erop gezet. Vervolgens in de bios legacy als enige aangevinkt en de usb stick als primaire boot disk gesaved. De usb stick gaat in de nuc (nuc7i5BNH) en hij start met een Intel boot agent progje. Daar geeft hij na een 30 seconden aan: no boot file name recieved, exiting Intel boot agent. Er staat blijkbaar iets niet goed (heb het zo’n 4 keer herhaald met 3 verschillende usb sticks)
    Enig idee?
    Met vriendelijke groet,
    Dick

          1. Je verteld me hier dat ik met diskpart de stick moet selecteren, daarna ‘m.b.v. ‘clean’ schoonveeg en alle eventuele partities ook ervan af haal. Dat heb ik gedaan, maar vervolgens is het me niet helemaal duidelijk, je geeft als antwoord: daarna maak je een nieuwe partitie aan en activeer je deze.
            Ik heb het volgens je video gedaan, daar clean je de stick en ga je direct door met etcher, die dan de boel flashed, dus niets over de aanmaak en activering van een partitie?

            1. Je hebt gelijk. Dat zou niet moeten uitmaken. Heb je de stick al in een andere NUC geprobeerd?

            2. Nou, daar ben ik een beetje huiverig voor. Mijn andere nuc heeft roon rock prima erop staan. Ga ik hem opnieuw flashen, zit ik misschien met 2 nuc’s zonder werkende roon. Of zeg je, werkt het, dan heb je opnieuw een draaiende nuc, werkt het niet, dan draait de oude versie gewoon verder?

            1. Hoi Jaap, daar ben ik weer. Ben een beetje druk geweest, maar vanavond weer een nieuwe poging gedaan. Nieuwe USB stick, ‘gecleaned’ en daarna geflashed. In de bios uefi weggevinkt. In de legacy mode, staat mijn SanDisk cruzer bovenaan. Er staat wel achter de naam: Part 0: boot drive.
              (Moet ik dan toch eerst een partitie aanmaken?)
              Als de nuc dan opstart met de boot agent, dan begint hij met een Mac adres met daar achter dhcp met een draaiende cursor. Even later geeft hij aan: No boot filename received. Exiting Intel Boot Agent.
              Reboot and select proper Boot device. Heb jij nog een suggestie?
              Volgens mij gaat er met het flashen iets niet helemaal lekker.

            2. Sorry… beetje druk op het moment. Je kan zeker proberen een partitie te maken. Maar als het goed is staat er ook voor de boot-drive opties een aanduiding. Denk aan EFI, etc… Ik kan op afstand echter lastig inschatten wat er nu aan de hand is. Er zijn talloze variabelen te verzinnen waardoor hij niet lekker wil opstarten vanaf het stickje…

            3. Hoi Jaap, uit pure frustratie de nuc en de usb-stick een tijdje weggelegd. Maar het kriebelde toch teveel om er niet mee door te gaan. Heb , om toch iets te doen met de nuc, hem ondertussen in een Akasa Plato x8 over gezet. Software matig kom ik geen steek verder. Heb de usb met verschillende laptops geflashed (etcher, met vooraf in cmd de stick gecleand) In de bios uefi uitgezet en legacy aangezet, secure boot en de lan-boot ook uitgezet (alles is trouwens goed toegankelijk met F2 of F10) Usb stick erin en….
              Reboot and select proper boot device
              or insert boot media in selected boot device and press a key
              Ik heb trouwens het ongewijzigde usb sticky waarmee ik succelvol mijn eerste nuc heb geflashed ook geprobeerd, nope!
              Met de nuc zelf is ook niets mis, als ik de uefi boot activeer, start Widows direct op.
              Trouwens je suggestie om het in de oude nuc te proberen, gaat volgens mij niet. De oude nuc heeft geen M2 ssd, maar een heel kort ssd kaartje (wel 120gig)
              Ik hoop dat je nog een konijn uit je hoge hoed kan toveren….
              Mvg, Dick

  2. Beste,
    Ik maak op dit moment gebruik van jriver geïnstalleerd op een asrock mini pc met snelle Intel i5 processor.(Windows)
    Is het mogelijk om deze pc te gebruiken voor Roon rock of moet dat echt een nuc zijn?
    Ik hoor graag of u mij hierin kan adviseren.
    Met vriendelijke groet,
    Ton B

    1. Dat gaat prima werken. Wij draaien Rock op diverse platforms: Intel NUC, Intel custom PC’s, AMD custom PC’s… Werkt allemaal. We adviseren wel A-klasse hardware en een Intel netwerk-chipset. Dat werkt toch beter.

    2. Ik heb dit inmiddels al wel op een mooi halfhoog mini-ITX boardje gebruikt en Intel MT2800, prima te doen, en ook op een 2e hands AsRock boardje, en dan ook een niet al teveel geheugen. Het is pas wat moeilijker als je wat meer wilt, als een Raid opzet of iets dergelijks.Heb hier het eenenander geprobeerd, maar dat werd niet herkend, en is ook niet zo een probleem. Anders gewoon proberen met een andere schijf er aan hangen, en de originele loskoppelen, dan weet je het zo. soms even een aanpassing voor een gemist bestandje heb ik dan wel meegemaakt, en wel kunnen aanvullen.
      Ook een NAS koppelen gaat wel makkelijk.

  3. Ach Jaap, geen echt probleem, maar meer een frustratie……ik denk dat we het over muziek hebben en over fijne installaties en tips over akoestiek, en alles wat er komt kijken bij de optimale muziekbeleving……..dat heeft in mijn ogen niets meer te maken met produkten die alleen met technische hoogstandjes in de lucht gebracht (en ghouden) kunnen worden. Vraag me af of de lezers daar op zitten te wachten. Maar sorry, zal erover ophouden, vind jullie kennis van zaken en niet te blussen enthousiasme geweldig (dat meen ik oprecht) en lees jullie artikelen graag!

    1. De NUC met ROON Rock is een (goedkoper) alternatief voor jouw Melco. Mooi toch dat je hier kunt lezen hoe je zo’n NUC kunt opzetten?
      Spreekt dat je niet aan dan zijn hier op Alhpa-Audio plenty andere interessante zaken te lezen. En dat ook nog eens gratiez en voor nix. Mooi toch!

      1. Hallo Huite,
        weet niet of je die 2 apparaten (qua fylosofie en architectuur)wel met elkaar vergelijken. Als je de kans hebt moet je eens gaan luisteren bij een goeie audiodealer die dit soort audio devices in hun netwerk opgenomen hebben. Het kwaliteitsverschil vind ik frappant…….maar ja , wie ben ik.
        HIFI groet.

        1. De vergelijking was wat grof inderdaad. De Melco zal waarschijnlijk (veel) beter klinken. Zijn ook apparaten met een totaal ander prijskaartje!
          Als ik het goed begrepen heb kan de Melco niets met ROON wat het voor mij dan een oninteressant apparaat maakt.
          Voorlopig nog even een Intel NUC met ROON Rock waarbij we weer terug zijn bij het onderwerp!

  4. Ok, ok, maar het gaat toch over muziek? B&o begreep dat al 10-tallen jaren geleden door sets te maken die een kind van 3 kon bedienen, zo simpel……..ik vind gewoon dat als we het hebben over muziek we niet geconfronteerd moeten met allerlei automatiserings ins en outs….Heb zelf een naim n 272 streamer met een melco n1 een tidal abonnement en een ipad….. installeren duurt 10 minuten en daarna: gaan met die banaan, kipsimpele goedwerkende naim app zonder allerlei toeters en bellen en upgrades en klinkt fantastisch etc etc…….en daaar gaat het uiteindelijk toch om? Genieten van muziek…….(ps. Zelf jaren systeembeheerder geweest, begrijp dus best wel waar je het over hebt, maaar de industrie moet zich schamen om half klare omslachtige produkten op de markt te gooienwaar de gemidddelde muziekliefhebber geen klap van begrijpt!).

  5. Hallo Jaap, zal wel aan mij liggen hoor, ik ben ervan overtuigd dat er mensen zijn die weten wat je allemaal bedoeld, maar als ik naar je ROONROCK filmpje zit te kijken haak ik toch echt af……Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mensen die gewoon lekker naar muziek willen luisteren eerst een informaticaopleiding moeten volgen of systeembeheerder moeten zijn om te begrijpen waar je het over hebt……..laat staan om zoiets zelf op te bouwen. Leve de vooruitgang!!!

    1. Ik begrijp wel wat je bedoelt, en kan het mij voorstellen.

      Ik heb zelf ook al wel aardig wat ervaring met dit soort grappen, maar het is net als met veel andere hobby’s en vakgebieden, er is dan een vak/hobbyjargon, en daar moet je wel eerst in thuis raken. Wat de 1 met “High Res” bedoeld kan voor een ander heel wat anders betekenen,
      Er staan op YouTube aardig wat filmpjes hoe een pc/muziek server gemaakt kan worden, en daar heb je net als in de muziekstijlen ook al veel meningen hoe dat moet.
      Ik gebruik dan Linux met 4 Gb werkgeheugen en een SSD systeemschijf en dan al 28000 bestanden er op, en dat gaat bliksemsnel. En je kunt altijd een kennis of vrind vragen te helpen met een opzet.
      Die moet je dan ook maar weer net in je kennissenkring hebben……..;-)

      1. Dag Hannesie,

        Klopt wat je zegt. Je moet toch in de wereld bekend raken. Vooral het jargon waar je helaas niet zomaar omheen kan. Bij mijn trainingen rondom netwerken, geef ik altijd een online toets vooraf. Puur om de groep even bekend te maken met de basis. De praktijktraining gaat vooral in op het hands-on deel. Op die manier hoef ik niet keer op keer uit te leggen wat de onderdelen en technieken zijn (IP, DHCP, Subnets, vlan, wifi-soorten, kanalen, etc…).

        Als je geen idee hebt wat het allemaal is, kan je beter gewoon zo’n ding kant en klaar kopen of inderdaad een kennis inschakelen. (Als je die hebt).

  6. Weekje terug Roon Rock op mijn NUC-je (met SBooster) gezet. Beetje prutsen inderdaad maar goed te doen. Geniaal progje hoor! Werkt prima.
    Gebruikte de NUC eerst als Roon endpoint, nu als Roon server voor mijn Auralic Aries G2, Super tevreden over deze combi!

Geef een reactie