Workshop Synology Add-on kaarten inbouwen

M2-ssd kaart synology

U hebt een prachtige, nieuwe Synology NAS? Super! Maar wat als u toch de stap wilt maken naar SSD-cache? Of een 10 Gbit-verbinding? Wij laten u op video zien wat de stappen zijn. 

Het fijne aan de recentere topmodellen van Synology is dat u vrij gemakkelijk de stap kunt maken naar SSD-cache. Of een 10 Gbit verbinding. U kunt online diverse add-on kaarten aanschaffen. Check wel altijd goed of uw NAS geschikt is. Want niet alle kaarten werken in alle typen NAS-systemen. Synology heeft online een lijst met compatible modellen per kaart.

SSD Cache

SSD Cache is vooral handig als u heel veel lees- en schrijfbewerkingen maakt. En dan tegelijk. Hebt u niet meerdere gebruikers – of één zeer ‘heftige’ user – dan heeft SSD cache lang niet altijd zin en kunt u beter naar een 10 Gbit verbinding gaan kijken als u een flinke boost wilt in prestaties.

SSD Cache kan ook handig zijn bij bepaalde applicaties. Denk aan ROON. Nu is het nog beter om de database van ROON op een SSD te zetten die een eigen volume heeft gekregen. Cache werkt vooral voor files die veel gebruikt worden. En Synology kiest zelf welke files ‘hot’ zijn. U kunt dat niet forceren. Het is dus maar de vraag of de NAS de database van ROON als een ‘hot’ file zit.

Het effect van cache is vooral responsiviteit. Uw NAS voelt wat sneller. Files openen wat vlotter en de NAS slibt net wat minder snel dicht als het drukker wordt. Is het een gigaverschil? Nee, dat kunnen we niet zeggen. Maar in ons geval is het wel een merkbaar verschil. En dat is naar onze mening al genoeg.

10 Gbit

Hier is geen twijfel over mogelijk: dit is een enorme boost in prestaties. Wij meten op onze 1618+ snelheden tot boven de 500 MB/s (bij het kopiëren van grote bestanden). Bij een gigabit-verbinding houdt het op rond de 110 / 115 MB/s. We hebben het dus over een factor vijf ongeveer. Dat lijkt ons wel de moeite waard. Echter moet u natuurlijk wel uw hele netwerk upgraden. En dat is geen kattenpis, want 10 Gbit switches zijn niet goedkoop, al dalen ze nu wel flink in prijs.

Dus?

Zoekt u een boost in prestaties? Dan kunt u kiezen tussen ofwel SSD-Cache ofwel een 10 Gbit verbinding. SSD-cache maakt het geheel wat responsiever. En een 10 Gbit verbinding spreekt voor zich… gewoon véél meer bandbreedte. Aan u de keuze… Helaas zijn er geen twee slots beschikbaar. Dat zou helemaal perfect zijn!

Video Synology Add-on kaarten inbouwen

Geef een reactie