Workshop Synology NAS installeren

Synology-NAS-DS1618

Hoe begint u nu met NAS? Nou… met het installeren ervan! Wij leggen u stap voor stap uit hoe u een Synology NAS kunt installeren. Van het plaatsen van de schijven tot het aanmaken van gebruikers, mappen en het beveiligen van uw waardevolle netwerkschijf. Dit alles met duidelijke screen capture. 

Wie NAS zegt, zegt Synology. Natuurlijk zijn er meer merken. Denk aan Netgear, Qnap of Western Digital. Maar eerlijk: Synology is het meest gebruiksvriendelijk én kan het meest. Wilt u een vergelijk? Dat hebben we hier gedaan. In deze workshop Synology NAS installeren pakken we een gloednieuwe DS1618+ en beginnen we bij ‘0’. We gaan de volgende fases doorlopen:

 • De NAS bekijken / langslopen
 • Schijven plaatsen
 • Kabels aansluiten
 • NAS opstarten
 • De Assistant downloaden en installeren
 • Met de Assistant de NAS zoeken / vinden
 • De installatie-wizzard doorlopen
 • Inloggen voor de eerste keer
 • Interface bekijken
 • Users aanmaken
 • Mappen maken
 • De NAS beveiligen

Nu lijkt dit heel erg veel, maar u zult in de video zien dat het allemaal reuze meevalt. Als u de volgende stappen doorlopen hebt, kunt u – als het goed is – uw nieuw geïnstalleerde NAS terugvinden in het netwerk en er bestanden op zetten.

Media streamen

Wilt u uw nieuwe Synology-NAS gebruiken voor mediastreaming (het afspelen van muziek, video’s en foto’s via het netwerk)? Installeer dan ook de Mediaserver vanuit het Package Center. (We behandelen ook het Package Center in de onderstaande video). U krijgt dat direct drie gedeelde mappen extra: Photo, Music, Video. Plaats uw muziekbestanden in de map: Music (of een submap) en u zult zien dat u uw muziek op andere, geschikte muziekspelers kunt afspelen. Prachtig toch? Hetzelfde geldt voor foto’s en video’s.

Hebt u vragen? Stel ze gerust via de reacties of ons ticket-systeem.

Video installatie Synology NAS

1 reactie

 1. Beste Jaap,
  In ben al een tijdje aan het lezen in de diverse artikelen en de video over een goed netwerk, maar het gaat me een beetje boven mijn pet. Dus hoop ik dat je de volgende vragen wilt beantwoorden.
  Mijn huidige thuisnetwerk is simpel: een KPN/Telfort modem/router voor de televisie en wat ethernet-aansluitingen waar heel af en toe een computer op wordt aangesloten. Een wat sterkere Asus RT-AC88 U router voor de ethernetkabel naar de streamer toe en de wifi. De Asus is gekoppeld aan het telfort modem. De streamer is een Cambridge CXN (eerste versie, dus zonder Qobuz-integratie). Ik gebruik Qobuz als streamingsdienst. Aan de CXN zit een SSD-schijfje met een 300 geripte CD’s. Van die SSD schijf maak ik niet vaak gebruik, omdat het meeste ook op Qobuz staat. Dus opslag via een NAS heb ik in feite niet nodig.
  De CXN staat in de huiskamer. Het komend jaar wil ik ook boven in een kamer mijn oude stereo-set neerzetten en daar ook via Qobuz muziek luisteren.
  Verder maak ik gebruik van Android smartphones.

  Vraag 1: Wat ik graag wil is Audirvana gaan gebruiken (Windows versie). Wat moet ik aan hardware installeren om daar optimaal gebruik van te maken? Ik zie termen voorbij komen als server, mini-pc, pc, server board, nuc, etc etc.. Maar als je een merk en type zou willen aanbevelen dat gewoon doet wat het moet doen, graag!!
  Vraag 2: Je geeft in je artikel aan dat het slim is om een switch te gebruiken. Nu is de ethernetkabel die naar mijn streamer loopt de enige die in die Asus Router zit; is het dan nog steeds nodig om een switch er tussen te zetten? Zo ja; welke switch raad je me aan?
  Vraag 3: Wat moet ik doen om straks ook in de kamer boven te kunnen streamen van Qobuz; een tweede streamer zoals de Cambridge CXN kopen, of zijn er slimmere oplossingen?

  Ik hoor graag van je.
  Hartelijke groet, Rob

Geef een reactie