Workshop ultieme audio-pc Deel 3: software

Alpha Audio PC

Daar komt hij dan: het slot van de uitgebreide workshop: de ultieme audio pc. Deze keer gaan we in op de software kant. Geen onbelangrijk onderdeel, zo ervaren we tijdens het tweaken en luisteren. Er zit veel verschil in software! We lopen langs een viertal pakketten: Windows 10 met Kodi en Foobar. Dan deze pakketten met optimalisaties van Fidelyzer. En tenslotte gaan we met Daphile aan de gang. 

Een pc is in basis natuurlijk prima geschikt voor talloze zaken. Maar als audiofiele bron schiet hij veelal tekort. De hardware-kant hebben we bekeken in deel twee waar we met filters aan de gang zijn gegaan. Een groot verschil. Meer rust, meer 3D-imaging en meer detail en dynamiek. We gaan nu de software-pakketten door lopen.

Fidelyzer

Fidelyzer
De interface van Fidelizer. Basic, maar duidelijk.

De basis van een audio-pc op basis van Windows is in ons geval Fidelizer. Er zijn drie opties om uit te kiezen: Workstation, Audiophile en Extremist. Wij kiezen voor Extremist: de instelling met de meeste optimalisaties, maar ook de meeste risico’s op fouten. Er worden immers heel veel services gestopt. En dat kán conflicteren met applicaties die u draait.

Wij hebben totaal geen problemen gehad. Logisch: er draait alleen Foobar of Kodi op deze machine. Kortom: een schone installatie helpt.

We hebben natuurlijk mét en zonder Fidelizer gedraaid. En het verschil is gewoon goed hoorbaar: meer rust, meer souplesse, meer detail én een groter, beter gefocusseerd stereobeeld. Zonder twijfel een pakket dat zijn werk goed doet. En zijn geld waard is.

Het verschil met de gratis en betaalde versie is dat we bij de pro de software direct kunnen meestarten én dat het een mediapakket kan opstarten. Het voordeel is dat u met één druk op de knop de pc in de juiste modus met de juiste software kunt starten.

Windows 10 met Kodi

Kodi is één van onze favoriete media-pakketten. Het is gemakkelijk in gebruik, goed ondersteund, klinkt uitstekend én kan dus alles.

We hebben Kodi op de ssd van onze media-pc gezet, de bronnen aangegeven (NAS en ssd) en in Fidelizer aangegeven dat Kodi opgestart moet worden bij een druk op de power-knop. Hoewel het optimaliseren elke keer moet gebeuren en toch even duurt (staat ook in het scherm), staat de interface van Kodi binnen een minuut op het scherm. Prima te doen.

We prikken de usb-kabel in de Hegel 360 die een paar KEF Reference 3 aanstuurt, pakken de Yatse-app en starten Paradise Circus van Massive Attack. WOW: dit speelt zéker niet meer als een standaard pc’tje met wat software erop.

De klank is gemoedelijk, soepel, gedetailleerd, korrelloos en behoorlijk 3D. In vergelijking met de M50 mist het wellicht nog wat punch. En de M50 speelt nog een slagje groter. Maar dit is bijzonder acceptabel. Dit is zonder twijfel muzikaal!

Windows 10 met Foobar

Foobar
Foobar is een uitstekende muziekspeler. Maar het wint in onze optiek niet van Kodi.

Foobar wordt gezien als één van de betere muziekspelers. En dat is het ook. Er is ongelooflijk veel aan te tweaken, wat het een leuk stukje speelgoed maakt voor technische fanaten.

We downloaden Foobar, inclusief de wasapi-plugin. Dan tweaken we het pakket door de buffer te minimaliseren, wasapi als output in te stellen, en onder advanced aan te geven dat de file buffering compleet mag (gewoon een heel groot nummer invoeren). Daardoor speelt Foobar compleet uit het ram.

Foobar speelt zonder twijfel heel netjes. Maar het mist toch de verfijning die we horen in Kodi (en Daphile). Het verschil is heel klein, maar wel merk- en hoorbaar. Toch een heel interessant pakket, omdat het zo modulair is.

Daphile

Daphile is een tip van een lezer. Wij kenden het nog niet. Het blijkt een open source project te zijn op basis van de software van Squeezebox. Het pakket is ook te bedienen met apps voor de Squeezebox, wat het heel flexibel maakt in de bediening.

De installatie is wat maf, maar wel goed te doen. Het komt erop neer dat u Daphile download en dat op een bootable usb-stick zet. Dat gaat heel gemakkelijk met Rufus. Stop vervolgens de bootable usb-stick in de poort van de pc, zorgt dat deze vanaf de stick opstart en klaar.

De volgende stap is met een andere pc naar het ip-adres te gaan van de Daphile-pc. U krijgt verbinding door het ip-adres in de adresbalk van een browser te tikken. U komt dat op de web-gui (web-interface). Nu kunt u aangeven waar de muziek staat. Daphile zal dan gaan indexeren. U kunt nu ook andere services toevoegen en kiezen wat de standaard-speler is.

Daphile is behoorlijk te tweaken. U kunt onder settings talloze zaken aanpassen op gebied van netwerk, audio en opslag. Het is mogelijk om on the fly te transcoderen van dsd naar pcm en andersom. Wij hebben alles bitperfect gehouden.

Onder Settings en dan Storage voegt u ook de locaties voor de muziek toe. Dat kan zowel lokaal als extern (netwerk).

Dan de klank: die is opvallend goed. Iets anders dan Kodi, maar wel heel netjes. We horen rust, ruimte en verfijning. Wellicht zelfs nog minder korrel dan bij Kodi met Fidelizer! Dat is knap! Het geheel komt echter ook iets dunner over. We missen een vleugje warmte. Met name in het mid-laag. Het verschil is klein, maar wel hoorbaar.

Gezien het feit dat Daphile gratis is en Kodi met Fidelizer onder Windows niet, maakt dat wij als we een ‘audio-only’ pc zouden bouwen, voor Daphile zouden gaan.

Conclusie

Er zit een hoorbaar verschil tussen de pakketten. Kodi en Daphile zijn in onze optiek aan elkaar gewaagd. Daphile speelt met opvallend veel rust en weinig korrel. Kodi idem, met iets meer punch en warmte. Deze twee kunnen – mits op degelijke hardware geïnstalleerd en goed geoptimaliseerd – naar onze mening gewoon de strijd aan met talloze dedicated audiospelers.

Foobar is heel flexibel door de modulaire opzet. Maar het speelt met wat minder overtuiging dan de eerder genoemde twee.

Voor wie alleen audio speelt: Daphile is gratis. En erg goed. Voor wie iets meer wil: Kodi speelt ook video en laat talloze plugins toe. Maar Windows en Fidelizer zijn niet gratis.

Video Deel drie Workshop Audio PC

54 reacties

  1. Heeft iemand PLEX al eens getest ten opzichte van Kodi. Lijkt dat ze Tidal goed hebben geïntegreerd. Iemand een idee van de audio prestaties?

    Ik zal zelf ook eens kijken, maar als je de Plex Server op je NAS hebt geïnstalleerd krijg je hem er wel wat lastig af kon ik mij herinneren :-/ …

    1. Plex speelt af in de browser – of een mobiele app – en heeft ook geen instellingen om de weergave direct te laten plaatsvinden. Denk aan ASIO of wasapi.

      De Plex server is loodzwaar. Ik draai er wel eentje op kantoor. Een 10 core Xeon met een Gtx1060 voor hardware transcoding. Dat is overkill, maar zelfs dan kan het inbakken van ondertitels even duren. :-).

      Ik vind Plex voor video geweldig. Voor audio gebruik ik het zelden.

      1. Ik heb het geinstalleerd op een Synology DS213j. Een wat ouder apparaat dus. Hij heeft het er wel zwaar mee volgens mij. Maar als hij alle bibliotheken heeft aangemaakt zal hij toch wel in rust gaan?

        Op de pc heb ik de desktop versie geinstalleerd (alleen de vraag hoelang ze die dan nog ondersteunen voor de HTPC versie). Het lijkt te werken, kon de ASIO Bridge kiezen als uitgang en het klinkt op het eerste gehoor wel goed.

        Zal eens kijken hoe het zich houdt. De interface ziet er op zich wel goed uit.

        1. De interface van Plex is super. Bijna de beste die ik ken. En ook video streamen gaat geweldig. Netflix is bijna minder ;-). Maar video transcoderen voor extern streamen kost megaveel cpu. Dat gaat een DS213J niet trekken. Muziek zal geen probleem zijn.

          1. Ik wilde wat Library aanpassingen doen, maar dat gaat echt veel te traag of hij pakt de selectie gewoon helemaal niet.

            Ik heb het er weer vanaf gehaald 🙂 …

  2. Geweldige workshop!
    Kodi heeft qua geluidskwaliteit mijn voorkeur, maar draait niet soepel. Stotterend geluid kan ik in Foobar2000 oplossen door de hardware buffer van wasapi op 9 ms te zetten, maar in Kodi lukt dat niet. Kan dat misschien in de advancedsettings.xml?

    1. Dag Referens,

      Welke versie van Kodi gebruik je? Mijn ervaring is dat 16.1 nog steeds het meest stabiel is. Je kan de settings naar Advanced of Expert zetten. Dan krijg je veel meer opties om mee te tunen. Resampling kost veel processorkracht. Die iets naar beneden zetten kan helpen.

    2. Het geluid van Foobar2000 is met de nieuwe versie van wasapi (3.3) volledig anders.
      Ik moet er nog even aan wennen; het hoog is in mindere mate aanwezig, waardoor het midden meer naar voren komt. Het klinkt wel erg zuiver. Ik ben zeer benieuwd hoe anderen dat ervaren.

      1. heb plus versie aangeschaft.
        ik vroeg me af wat het zou vebeteren. wat kan software verbeteren op rust na. meer rust…
        als er andere voordelen bestaan zijn ze allemaal veel kleiner dan rust alleen. niet dat meeste verbetering in 1 categorie zit het onvoldoende maakt. ik ben tevereden met het resultaat (waarschijlijk ga ik binnenkort upgraden naar pro) enige wat ik erg vind is dat licentie voor maar 1 machine + 1 maal overzetten is. wat ik praktijk betekent dat als je het aan het eind van een upgrade cyclus koopt en eens in 2-3 jaar upgrade dat je er niet heel lang plezier van hebt 🙁

      2. Als ik kies voor Purist en vervolgens Kodi en AsioBridge op realtime met core isolation, trekt dat het hele stereobeeld uit elkaar. Dus dat is geen verbetering.

        Wat zijn naar jullie ervaring de beste instellingen? Alleen Kodi als applicatie aangeven? En is realtime met core isolation dan een goede keuze. De handleiding geeft niet echt een ‘best practice’ voor de instellingen…

        1. Als ik er langer over nadenk… Moet ik de NAD driver ook als applicatie selecteren??? En mogen applicaties al actief zijn als je Fidelizer start? Zo’n driver is immers al een draaiend proces als de pc is opgestart.

  3. Hoi Jaap,

    Bedankt voor je tip, Fidelizer kende ik nog niet en ik heb het meteen geïnstalleerd. Alle zaken blijven ‘gewoon’ werken in Windows heb ik gemerkt. Ik neem aan dat ik deze applicatie voor elke luistersessie even dien te draaien?

    Ik gebruik de app Gizmo om met mijn Android device j river te bedienen, ja het heeft wat beperkingen maar ik heb nou eenmaal voor J river betaald:-). Wie weet zal ik Kodi ook eens een kans geven, puur voor een vergelijking!

    1. De gratis Fidelizer moet je inderdaad elke keer draaien. De betaalde kan automatisch starten en kan ook het gewenste programma starten en optimaliseren. Werkt heel goed!

  4. Hoi Jaap,

    Leuk om te lezen dat er ook nog andere software wordt gebruikt dan J River? Ik ben zelf een gelukkige gebruiker van j river en speel dit af op een zelfbouw HTPc van Tweakers (ssd en zo goed als onhoorbaar i.c.m. dedicated USB kaart).
    Wat klinkt beter…J River of Kodi?
    Overigens, welke tweaks zijn in de windows omgeving nog handig om uit te voeren v.w.b. HTPC’s?

    Groeten,

    Gabor

    1. Dag Gabor,

      Ik gebruik Fidelizer om Windows op een lager pitje te zetten. Dat werkt echt heel goed. Kodi en J River klinken naar mijn mening gelijk. Ik gebruik Kodi omdat ik de app prettiger vindt (Yatse voor Android).

  5. Hoi Jaap,

    Mooie en duidelijke workshop! Complimenten.

    Nu wil ik mijn mini pc (gigabrix celeron) met linux jriver vervangen, maar de Streacom FC10 is me net iets te hoog; het zou misschien net passen maar met het risico dat aan de bovenkant de warmte niet goed weg kan.

    Zijn dezelfde componenten (m.u.z. de extra kaarten) ook toe te passen op de FC5, deze is namelijk maar 6 cm hoog?

    Alvast bedankt!

    Michel

            1. Een externe voeding was inderdaad al de bedoeling. Straecom heeft deze zelf ook in hun assortiment. Verder wil ik de rest hetzelfde houden! Alleen de filters van Elfidelity zal wel lastig zijn. Is er een alternatief voor met name de usb filter?

            2. Ja, er zijn ook externe filters. Ook hele goede. Denk aan SOtM. Of goedkoper: de jitterbug en Vbus van SBooster.

  6. Goed om de verschillende software oplossingen te vergelijken. De conclusie komt overeen met mijn eigen ervaring met Vortexbox.

    De keuze voor Vortexbox of Daphile betekent ook een keuze voor Linux. Wat mij betreft van harte aanbevolen vanwege de stabiliteit en snelheid. Kan wel een drempel zijn als er geen of weinig ervaring met dit besturingssysteem aanwezig is.
    Zelf draai ik Vortexbox op een Intel NUC. Een goedkope oplossing die top resultaten geeft als ook een betere voeding wordt gebruikt.
    Dankzij de plugins is dit een zeer veelzijdig systeem. Qobuz is hier mijn favoriet.

      1. Ben benieuwd naar je ervaring. Ik heb wel wat problemen gehad met de installatie van Vortexbox 2.4 op de Intel NUC (D2820). Moest eerst een downgrade van de BIOS uitvoeren om de installatie te laten slagen. Lijkt alles te maken te hebben met de gewijzigde installatie procedure waar sommige bios versies problemen mee hebben.

  7. Buitengewoon goed beschreven test. Heb door de jare heen met verschillende systemen geluisterd. Dap hile en Audirvana zijn mijn favorieten. Dat vleugje warm wat je omschrijft te missen in midlaag bij Daphile klopt wel, maar ik mis het niet, want in feite is het kleuring. Die zit ook in jriver. Lang luisteren leert dat Daphile toch het meest zuiver is.

  8. Mij is iets in het verhaal niet duidelijk;

    “We downloaden Kodi,( inclusief de wasapi-plugin. ………). Daardoor speelt Foobar compleet uit het ram.”
    Wat is het verband tussen Kodi waardoor Foobar compleet ‘uit het RAM’ speelt?

    En waarom moet je de buffer minimaliseren?

    Ik vind eerlijk gezegd het verhaal zo compact opgeschreven dat iemand die niet dagelijks tot zijn oren in de hifi zit sommige dingen niet kan doorgronden.
    (Zo zal bijv. niet iedereen meteen weten wat ‘een M50’ is…..)

  9. Mooi verhaal 🙂 Leuk dat jullie Daphile een goede audio-speler vinden. Mijn eigen favoriet sinds een jaar. Wat ik nog wil meegeven is het volgende: vanuit Daphile is het mogelijk om de muziek-bestanden in RAM te laden voor het afspelen (knopje rechtsonderaan). Geen idee waardoor, maar dan klinkt het toch weer anders dan wanneer je rechtstreeks vanaf de harde schijf speelt (ik vind het dan weer iets voller klinken).

    Vraag: zouden jullie in het verlengde van deze test eens kunnen nagaan hoe de AudioQuest Jitterbug zich verhoudt met de nu gebruikte USB-filtering? Voordeel daarvan is dat je deze buiten de PC kan gebruiken en qua kosten is dit een heel aantrekkelijke tweak.

  10. Zet mij even aan het denken, heb een MiniX 8H Plus draaiend op Kodi. Deze gebruik ik alleen of films/series te kijken. Stel dat ik deze zou voorzien van een externe SSD. Hoe zou dit zich verhouden tot een Node II?

    1. De Node II gaat er naar mijn inschatting gehakt van maken op muziekvlak. De software van de MiniX is niet voor muziek geoptimaliseerd. De voeding ook niet. Wellicht als je er een hele mooie externe dac met reclocking achter zet dat het beter gaat worden. Maar mijn ervaring is dat het niet zozeer in de ssd zit. Het zit veel meer in ruis verlagen en software optimaliseren. Alles in één spelers winnen veelal niet van dedicated spelers. Kodi is in ons geval geoptimaliseerd vanuit de Windows-kant. In de software staat alles op bitperfect (en stereo!).

      1. “Alles in één spelers winnen veelal niet van dedicated spelers.”

        Hoe zit het dan met JRiver, een player die ook alles kan (audio/video/foto’s), maar waar iedereen zo enthousiast over schijnt te zijn? Komt dat een beetje omdat men niet verder kijkt dan JRiver?

        1. Ik denk inderdaad dat niet iedereen meerdere pakketten probeert. Maar ik heb het meer over de markt mediaspelers die je kant en klaar koopt. Niet een zwaar geoptimaliseerde htpc / audio-pc. Daar optimaliseer je het OS en de klank voor zelf te kiezen software. Of dat nu J River is of Kodi of MediaPortal. Maar ook daar tussen zitten verschillen.

          1. Ik speel zelf met JRiver en ben wel geinteresseerd in een vergelijkende test van de verschillende pakketten die nu op de markt zijn. Zit iets dergelijks in de planning?

            PS vanaf vandaag is er een update van Fidelizer uit. Effectief programma en zeer eenvoudig in gebruik, zeker als je je htpc headless gebruikt.

            1. We hebben nu drie pakketten vergeleken. Dat was leuk om te doen. Alle pakketten zal vrijwel onmogelijk zijn. Niet vanwege de kosten – we kunnen vast wel een proeflicentie krijgen. Het gaat meer om de enorme hoeveelheid tijd die erin gaat zitten (mede door de her-installaties) en de tijd die tussen de diverse pakketten gaat zitten, waardoor A/B-vergelijk bijna niet te doen is.

    2. Bert,
      Ik heb ongeveer 3/4 jaar een Minix 8h gebruikt om te streamen. Deze had ik via een optische spdif aangesloten op de dac van mijn Linn cd speler. Ik kan niet anders melden dat dit zeer goed klonk! Ik kon geen verschil horen met cd. Als je echter gebruik maakt van de dac van de Minix is het een ander verhaal, dit is een stuk slechter maar wel geschikt voor de gemiddelde stereo installatie. Ik stream nu met een Chromecast Audio, weer optisch aangesloten op de dac van mijn Linn. Zelfde prima geluidskwaliteit. De Minix had voor mij als nadeel dat ik de aanknop eerst moest indrukken en pas later had ik door dat er een autostart was voor Kodi anders moest je die ook eerst handmatig opstarten.
      Dus mijn ervaring: met een goede externe dac is een top weergave met de Minix mogelijk. Maar waarschijnlijk kan het altijd weer beter.

      1. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het kwaliteits verschil tussen mijn oplossing Chromecast Audio en een externe dac (in mijn geval de dac van mijn cd speler) en een audio pc zoals hier omschreven.
        Gr. Paul

        1. De pc heeft meer rekenkracht, werkt niet op wifi (wat stoort) en heeft talloze filters ingebouwd om ruis te drukken. De pc wint, kan ik je nu al voorspellen. Maar je bent welkom op ons kantoor om het zelf te horen. We hebben een Chromecast om het mee te testen.

          1. Jaap, je hebt pech want ik woon nog geen 10 minuten fietsen van je kantoor af, dus als aanbod serieus is dan kom ik langs wanneer je het zelf vergeleken hebt.
            Want: met wifi merk ik totaal geen verschil dan met bedraad, nooit hickups en absoluut niet meer ruis. Daarnaast de Chromecast Audio hoeft volgens mij niet veel te rekenen, hij ontvangt het digitale signaal en stuurt dit door naar de dac. Ik stream vanuit een NAS met een tablet via BubbleUpnp. Een Chromecast Audio is dedecated voor audio doorvoer, dus geen transcoding, geen album/artist info, geen songteksten tonen etc. Ook 24/96. En dat voor €49,-Dus ik ben benieuwd.

            1. Uitnodigingen zijn altijd serieus… Dus ja: je bent echt welkom. We houden contact!

            2. Bedankt Jaap voor het aanbod. Ik zal dan ook wat laten zien en meenemen. Gr. Paul

      2. Dank je Paul, het was meer een gedachtegang die even in me op kwam. Persoonlijk houd ik video en audio gescheiden. Een goede dac kost meer dan een Node II dus dan is het zinloos.

Geef een reactie